Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

22 Ιουν 2011

Μηχανογραφικά με σωρεία λαθών - Ανάγκη προσοχής κατά τη συμπλήρωσή τους από τους υποψηφίους


Του Αποστολου Λακασα
Σωρεία λαθών στα μηχανογραφικά δελτία που συμπληρώνουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ εντοπίζουν οι καθηγητές τους.
Αλλοι υποψήφιοι ξεχνούν να αποθηκεύσουν τα σχέδια των μηχανογραφικών μέσα στο σύστημα του υπουργείου Παιδείας, άλλοι συμπληρώνουν πολλά πρόχειρα μηχανογραφικά, με αποτέλεσμα τελικά να χάνονται στον λαβύρινθο των 500 Σχολών και Τμημάτων. Ετσι, εντείνονται οι πιέσεις να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού, η οποία λήγει την Τρίτη 28 Ιουνίου.
Κρύβει παγίδες η συμπλήρωση μηχανογραφικού
 Εντείνονται οι πιέσεις να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής
Τρίβουν τα μάτια τους οι καθηγητές των Λυκείων με τα λάθη που βλέπουν στα μηχανογραφικά δελτία των φετινών υποψηφίων για τα ΑΕΙ. Τα λάθη είναι πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, η οποία λήγει την Τρίτη 28 Ιουνίου. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που μίλησαν χθες στην «Κ», παρότι τόνισαν ότι «δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο», άφησαν περιθώριο το ζήτημα να επανεξεταστεί περί τα τέλη της εβδομάδας.
Ειδικότερα, καθώς από φέτος οι υποψήφιοι συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο ηλεκτρονικά, παρατηρείται ότι η διαδικασία είναι πολύ μεγάλος «γρίφος». Ενδεικτικά, γονείς και καθηγητές που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι έχουν παρατηρηθεί οι εξής μεγάλες... παγίδες:
- Παρότι οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώσουν από το σπίτι όσα πρόχειρα μηχανογραφικά επιθυμούν, καλό είναι να συμπληρώνουν το πολύ τρία. Και αυτό διότι εάν κάνουν πολλά μηχανογραφικά μπερδεύονται στον λαβύρινθο των 500 σχολών και τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ.
- Οι υποψήφιοι, αφού επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http: //exams. minedu. gov. gr και συμπληρώσουν πρόχειρα το μηχανογραφικό τους δελτίο, βγαίνουν από το σύστημα χωρίς να αποθηκεύσουν το πρόχειρο μηχανογραφικό, και άρα, χωρίς να πάρουν τον σχετικό κωδικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν το πρόχειρο μηχανογραφικό.
- Στις οδηγίες του υπουργείου συνιστάται στους υποψηφίους να πάρουν από το σχολείο τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, με τον οποίο θα υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό δελτίο στην διεύθυνση http: //exams. minedu. gov. gr. Ομως, οι καθηγητές συνιστούν την οριστικοποίηση να μην την κάνουν στο σπίτι αλλά στο σχολείο διότι, στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να γίνει λάθος που δεν διορθώνεται.
- Πολλοί υποψήφιοι, παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και όσοι υπάγονται στις κατηγορίες κοινωνικών κριτηρίων (έως πέρυσι όλοι μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή, κάτι που καταργήθηκε φέτος), έχουν μπερδευτεί με το νέο, ειδικά για τις κατηγορίες αυτές, σύστημα συμπλήρωσης μηχανογραφικού.
Επίσης, πολλοί υποψήφιοι διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων, αλλά ούτε οι θέσεις των αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών από τα αρμόδια υπουργεία. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι σήμερα θα ανακοινωθούν οι φετινές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι η πίεση είναι τεχνητή, κυρίως από τα φροντιστήρια που βοηθούν τους υποψηφίους στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Το επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι οι υποψήφιοι διαθέτουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να εξοικειωθούν με το σύστημα και να επιλέξουν τις σχολές της αρεσκείας τους. «Πρέπει να διαλέξουν σχολές με βάση τη σειρά που τους ενδιαφέρουν και όχι με βάση τις περσινές βάσεις εισαγωγής και τις τάσεις για τη διαμόρφωση των φετινών», ανέφερε στην «Κ» το ίδιο στέλεχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: