Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

22 Ιουν 2011

Μηχανογραφικά στα ...τυφλά και υπό πίεση




Πελαγώνουν οι υποψήφιοι με το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό και κάνουν σοβαρά λάθη σε μία χρονιά που αυτά απαγορεύονται διά ροπάλου, διότι το σύστημα των Πανελλαδικών έχει πλέον χαρακτήρα «νοκ άουτ»: Όποιος από δικό του λάθος δεν εισαχθεί στη σχολή ή στην πόλη που επιθυμεί είναι καταδικασμένος να ξαναδώσει Πανελλαδικές. Οι μετεγγραφές έχουν καταργηθεί και όλοι οι δρόμοι επιστροφής έχουν κλείσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ε.Τ. , το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση στην ασφυκτική προθεσμία των επτά ημερών (μέχρι τις 28 Ιουνίου) που έχουν οι υποψήφιοι στη διάθεσή τους για την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού τους. Τα τηλέφωνα έχουν σπάσει στην αρμόδια Διεύθυνση Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας από γονείς, καθηγητές και υποψηφίους που διαμαρτύρονται ότι καλούνται να συντάξουν τη σημαντικότερη δήλωση της ζωής τους με το πιστόλι στον κρόταφο και με ελλιπή ενημέρωση. Μέχρι χθες οι υποψήφιοι δεν γνώριζαν καν την ακριβή βαθμολογία με την οποία θα συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, αφού εκκρεμούσε η επεξεργασία προφορικών και γραπτών βαθμών για την έκδοση των βεβαιώσεων πρόσβασης.
Αποτελέσματα απόλυσης
Τα λύκεια, μεσούσης της προθεσμίας για τα μηχανογραφικά, δεν έχουν ανακοινώσει ούτε τα αποτελέσματα απόλυσης, ενώ σκοτάδι επικρατεί για τους βαθμούς στα ειδικά μαθήματα, που είναι κι αυτοί καθοριστικοί για τις επιλογές των υποψηφίων.
Ένας χαμηλός βαθμός στο Σχέδιο, π.χ., μπορεί να αποτρέψει τον υποψήφιο να δηλώσει το 4 πεδίο όπου ανήκουν οι Αρχιτεκτονικές και να τον κατευθύνει στο 2 ή το 3 πεδίο. Αναλόγως, μπορεί να κατευθύνει τον υποψήφιο ένας πολύ καλός βαθμός στο ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας. Πλην, όμως, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει αποχή των βαθμολογητών από τα ξενόγλωσσα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία των γλωσσικών γκέτο που σχεδίασε το υπουργείο Παιδείας για τα δημοτικά και τα γυμνάσια από του χρόνου. Επίσης, μέχρι χθες δεν είχαν ανακοινωθεί οι θέσεις εισακτέων στις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές Σχολές προκαλώντας έξαρση φημών για άγριο λεπίδι. Εν τοιαύτη περιπτώσει οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πριν υποβάλουν μηχανογραφικό να γνωρίζουν τις κυβερνητικές προθέσεις. Τυχόν μεγάλη μείωση των αντίστοιχων θέσεων θα συγκρατήσει την πτώση των βάσεων στις σχολές του Στρατού και της Αστυνομίας, συνεπώς θα είναι καθοριστική για τα αποτελέσματα η σειρά με την οποία κάθε υποψήφιος θα τις δηλώσει στο μηχανογραφικό του. Αρμόδιες πηγές διαβεβαίωναν χθες τους δημοσιογράφους ότι η εκκρεμότητα με τις θέσεις τουλάχιστον στις Στρατιωτικές Σχολές θα έληγε σήμερα.
Τα συνηθέστερα λάθη στα οποία υποπίπτουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού είναι ότι παραλείπουν την αποθήκευση των πρόχειρων δηλώσεων και έτσι αναγκάζονται να τα συντάξουν από την αρχή, συμπληρώνουν διαφορετικές εναλλακτικές δηλώσεις και πελαγώνουν, ενώ δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό το νέο σύστημα εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών (πολυτέκνων, τριτέκνων, αδελφών φοιτητών κ.λπ.).
Οδηγίες
Τη σύγχυση επέτειναν οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες τέθηκαν κι άλλοι φραγμοί που δεν προβλέπονταν από τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο. Τα σχετικά άρθρα που ψήφισε η Βουλή δεν αναφέρουν πουθενά ότι οι ειδικές κατηγορίες μπορούν να διεκδικούν τις ειδικές θέσεις που διατίθενται από φέτος μόνο στη διοικητική περιφέρεια της οικογενειακής τους εστίας.
Το αναφέρουν όμως οι οδηγίες του υπουργείου. Έτσι το παιδί πολύτεκνης οικογένειας που διαμένει στη Μυτιλήνη και θέλει να σπουδάσει δικηγόρος δεν μπορεί να επωφεληθεί των ειδικών ρυθμίσεων διότι η διοικητική περιφέρεια του Β. Αιγαίου δεν διαθέτει Νομική σχολή.
Τους διώχνουν από τις σπουδές
ΤΗ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ τιμωρία επιφύλαξε το νέο σύστημα στα θύματα του Μνημονίου. Για να έχει ειδική μεταχείριση ο αδελφός φοιτητή με οικογενειακή εστία στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει το εισόδημα της οικογένειας να μην υπερβαίνει για το 2010 τις 60.000 ευρώ. Δεν προβλέπεται καμία μέριμνα για τις χιλιάδες περιπτώσεις γονιών υποψηφίων που έμειναν άνεργοι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011... Αυτά τα παιδιά καταδικάστηκαν να μη σπουδάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: