Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

20 Μαΐ 2011

Αξιολόγηση των θεμάτων στη Φυσική

Ιδιαίτερα απαιτητικά τα σημερινά θέματα της Φυσικής για τους μαθητές της Θετικής και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Σαφώς τα πιο δύσκολα θέματα της τελευταίας πενταετίας. Οι μαθητές μάλλον… δεν πήραν ανάσα ούτε σ’ αυτό το μάθημα. Αρκετά τα θέματα για τον χρόνο εξέτασης με μικροπαγίδες σε πολλά σημεία.
ΘΕΜΑ Α
Εύκολη η προσέγγισή του για τους περισσότερους υποψηφίους.
ΘΕΜΑ Β
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούσαν τα ερωτήματα Β1 και Β3 και προσοχή στο Β2 για το διακρότημα.
ΘΕΜΑ  Γ
Τα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 κρίνονται προσεγγίσιμα. Το Γ2 θα ήταν σαφέστερο αν υπήρχε η επισήμανση ότι «τα δύο κύματα έχουν φτάσει στα σημεία Ο και Μ και ότι  ο υπολογισμός της διαφοράς φάσης αναφέρεται στην ίδια χρονική στιγμή».  Το σημείο του Γ4 που θα έπρεπε να προσεχθεί ήταν η γραφική παράσταση καθώς το Μ αρχίζει να ταλαντώνεται τη χρονική στιγμή t= 2sec και στη συνέχεια θα έπρεπε να σχεδιαστούν 2,5 ταλαντώσεις του σημείου Μ έως τη χρονική στιγμή 2,5 sec.  

ΘΕΜΑ  Δ
Δ1 : Ζήτημα κατανοητό με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει το σχήμα με τις δυνάμεις χωρίς λάθη.
Δ2 : Ερώτημα επίσης κατανοητό εφαρμόζοντας τον 2ο Νόμο για τη στροφική κίνηση και έπρεπε να δοθεί προσοχή στον υπολογισμό της ροπής αδράνειας του συστήματος ράβδος- σώματα αφού η ράβδος είναι αβαρής.  
Δ3: Ανάλογη προσοχή αφού εφαρμοστεί η Αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας και στη συνέχεια η αρχή διατήρησης στροφορμής.
Δ4: Χωρίς διάθεση υπερβολής, αποτελεί από μόνο του μια ολόκληρη άσκηση.  

Καλή επιτυχία!!
Οι φυσικοί  του Φροντιστηρίου 

Αναγνωστοπούλου  Ασπασία
Δροσόπουλος  Τάσος
Σκορλέτος Παναγιώτης
Σταματόπουλος  Θοδωρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: