Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

25 Μαΐ 2011

Επιβεβαίωση των χαμηλών επιδόσεων

Η πρώτη εικόνα  βαθμολόγησης των γραπτών από τέσσερα βαθμολογικά κέντρα της χώρας είναι απογοητευτική καθώς στα δύο βασικά μαθήματα κατεύθυνσης, Λογοτεχνία και Μαθηματικά, καταγράφονται πολύ χαμηλές βαθμολογίες, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι βάσεις στα περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα.
Φέτος τα μαθήματα δεν είχαν κλιμάκωση δυσκολίας και αυτό φανερώνεται από το γεγονός ότι τα γραπτά είναι μοιρασμένα σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά με υψηλή βαθμολογία και σε αυτά που είναι κάτω από τη βάση. Με αποτέλεσμα όσοι υποψήφιοι απάντησαν στα δυο θέματα που ήταν και ευκολότερα έπιασαν τη βάση και όσοι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και απάντησαν και στα τέσσερα θέματα, έγραψαν πάνω από 18.
Η παραπάνω εικόνα θα μπορούσε να ανατραπεί για τις σχολές του πρώτου πεδίου, μόνο εάν οι υποψήφιοι έχουν γράψει καλά στα Αρχαία Ελληνικά και για τις σχολές του δεύτερου και τέταρτου πεδίου, μόνο εάν οι υποψήφιοι έχουν γράψει καλά στη Φυσική. Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται καθόλου πιθανό καθώς το άγνωστο κείμενο στα Αρχαία θεωρήθηκε πολύ δύσκολο, ενώ αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας είχαν και τα θέματα της Φυσικής.
Πολύ υψηλά ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση θα εμφανιστούν φέτος και στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής που είναι μάθημα γενικής παιδείας, ενώ λιγότεροι θα είναι φέτος και οι υποψήφιοι που έγραψαν στην κλίμακα 18-20. Πέρσι, οι αριστούχοι στο μάθημα αυτό ήταν 27,3%, φέτος το αντίστοιχο ποσοστό, υπολογίζεται ότι θα πέσει κάτω από το 20%. Πέρσι τα ποσοστά των υποψηφίων κάτω από τη βάση ήταν 36,26%, φέτος υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το 50%.
Οι κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά γενικής παιδείας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε πτώση των βάσεων στις οικονομικές σχολές του πέμπτου επιστημονικού πεδίου, καθώς το μάθημα αυτό μαζί με την Οικονομία καθορίζουν τις βάσεις στα τμήματα αυτά. Η εικόνα αυτή θα κριθεί τελικά από τις επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Οικονομίας, στο οποίο διαγωνίζονται σήμερα  οι υποψήφιοι.
Ανάλογη κακή εικόνα εμφανίζουν και τα γραπτά των υποψηφίων στο μάθημα της Βιολογίας γενικής παιδείας που επηρεάζει, ως έναν βαθμό, τη διαμόρφωση των βάσεων στις σχολές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Πέρσι κάτω από τη βάση στη Βιολογία γενικής παιδείας έγραψε το 32,69% των υποψηφίων, φέτος το ποσοστό αυτό θα είναι υψηλότερο. Λιγότεροι είναι επίσης οι αριστούχοι στο ίδιο μάθημα.
Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα γραπτά των υποψηφίων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας. Τα άριστα γραπτά κυμαίνονται γύρω στο 2%, μικρό είναι το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση, ενώ τα περισσότερα γραπτά συνωστίζονται στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: