Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

22 Μαΐ 2015

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2015: Σχολιασμός Φυσικής (γπ)





Ένα εκφραστικά σαφές και άρτια δομημένο διαγώνισμα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που εξετάστηκαν στο μάθημα της Φυσικής Γενικής Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Θέμα Α κάλυπτε όλο το φάσμα της ύλης και απαιτούσε πολύ καλή γνώση της θεωρίας.
Το Θέμα Β δε δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα ούτε ως προς τη διατύπωση, αλλά ούτε και ως προς την επίλυση (για αυτούς που ήταν σωστά προετοιμασμένοι), μιας και τα ερωτήματά του διδάσκονται ως επί το πλέιστον στα φροντιστήρια.
Στο Θέμα Γ είχαμε ένα συγκερασμό Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής με το ερώτημα Γ4 να κάνει τη διαφορά, καθώς απαιτούσε τη γνώση της συνθήκης πραγματοποίησης η όχι της πυρηνικής αντίδρασης από τον υποψήφιο.
Τέλος στο Θέμα Δ η μορφή του (γραφική παράσταση και πειραματικά δεδομένα) ίσως ξένιζε με μια πρώτη ματιά.Στην ουσία όμως εξέταζε την κριτική σκέψη του υποψηφίου και την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται την εξέλιξη του σεναρίου της αλληλεπίδρασης των ηλεκτρονίων και φωτονίων στη συσκευή παραγωγής ακτίνων Χ.Ιδιαίτερα πρωτότυπο αλλά και ορθά διατυπωμένο θέμα το οποίο δεν απαιτούσε και πολλές αριθμητικές πράξεις.
Θοδωρής Σταματόπουλος 
Φυσικός Α.Π.Θ.