Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

7 Ιουλ 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι σπουδές στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (αναλυτική παρουσίαση όλων των Πανεπιστημίων κατά γνωστικό αντικείμενο)

Τα 32 αμερικάνικα πανεπιστήμια που παρουσιάζουμε παρακάτω συγκαταλέγονται στα 100 καλύτερα ιδρύματα του κόσμου. Είναι, δηλαδή, η αφρόκρεμα των ΑΕΙ της χώρας και όποιος καταφέρει να κατακτήσει μία θέση σε αυτά ανήκει στους "εκλεκτούς". Ξεκινώντας από το Harvard της Βοστόνης, που βρίσκεται συνήθως στην πρώτη θέση παγκοσμίως, ακολουθούν μεγαθήρια όπως το Yale, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, το Princeton, το ΜΙΤ και το Caltech, τα οποία κατέχουν τις θέσεις 3η, 7η, 8η, 9η και 10η αντίστοιχα στο ακαδημαϊκό Τοπ 10 του πλανήτη. Στον σημερινό οδηγό παρουσιάζουμε, λοιπόν, την ελίτ των ΑΕΙ της χώρας, τα οποία προσφέρουν σπουδές για όλα τα γούστα και τα αντίστοιχα υψηλά "βαλάντια".

1. ΗΑRVΑRD UΝΙVΕRSΙΤΥ (1636)
www.harvard.edu
Έδρα: Cambridge - Boston, Massachusetts Δίδακτρα: $ 31.456
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: admis.fas.harvard.edu
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 10%
Εδώ και πολλά χρόνια είναι το πρώτο και καλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1636 στην αγγλοκρατούμενη Βοστόνη και λειτούργησε κατά τα πρότυπα των παλιών βρετανικών πανεπιστημίων. Ονομάστηκε αρχικά Κολέγιο Χάρβαρντ (το 1639) προς τιμήν του πρώτου του ευεργέτη, του νεαρού κληρικού Τζον Χάρβαρντ, που χάρισε στο Ίδρυμα εκατοντάδες βιβλία της προσωπικής του συλλογής. Σήμερα φοιτούν περίπου 7.500 προπτυχιακοί φοιτητές και 12.500 μεταπτυχιακοί, ενώ σε καίρια πόστα της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της υγείας, της διαστημικής τεχνολογίας, των κατασκευών, των ερευνών, της πολιτικής, της δικαιοσύνης παράγουν έργο κάπου 300.000 απόφοιτοί του.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, πολιτικές επιστήμες, βιοϊατρικές επιστήμες. Το κορυφαίο σύμβολο της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο της γνώσης αποτελεί παράλληλα παγκόσμιο μέτρο σύγκρισης για κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο. Κάθε του σχολή χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη λαμπρότητα. Τα πλέον φημισμένα τμήματά του είναι και τα μεγαλύτερα, όπως το τμήμα πολιτικών επιστημών JFΚ School of Government, οι σχολές βιοϊατρικών επιστημών και κάθε κλάδος σπουδών περί τα οικονομικά. Για τους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές το βασικότερο προτέρημα του Χάρβαρντ είναι η μέθοδος διδασκαλίας, που γίνεται σε ολιγάριθμες τάξεις με στενή συνεργασία φοιτητών και καθηγητών.
2. ΥΑLΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1701)
www.yale.edu
Έδρα: New Haven, Connecticut
Δίδακτρα: $ 32.515
Πληροφορίες για αιτήσεις: undergraduate.admissions@yale.edu
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 15%
Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού η διοίκηση εφάρμοσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα δωρεάν εγγραφής Αμερικανών φοιτητών των οποίων οι γονείς δεν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 δολαρίων. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού έγιναν αθρόες εγγραφές, έναντι των άλλων μεγάλων ιδρυμάτων μηδέ εξαιρουμένων και των δημοφιλών σχολών του Χάρβαρντ. Στα σχέδια είναι να προχωρήσει το μέτρο και για τους ξένους φοιτητές.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, βιολογία. Η βιοϊατρική μάλιστα είναι εσχάτως στο φόρτε της, καθώς έχει να επιδείξει στο "Υale" τους ερευνητές που καθημερινά πάνε μπροστά τη μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Παρεμπιπτόντως, πέραν των εργαστηριακών μεθόδων η βιοϊατρική εξελίσσεται εκεί και στον μηχανικό τομέα. Έτσι στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της δυσλεξίας η ερευνητική ομάδα κατάληξε στην κατασκευή απεικονιστικών μηχανημάτων, που με την κατάλληλη βιοχημική "προετοιμασία" του ασθενούς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
3. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΗΙCΑGΟ (1892)
www.uchicago.edu
Έδρα: Chicago, Illinois Δίδακτρα: $ 30.123
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.college.uchicago.edu/college
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 40%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Κοινωνικές επιστήμες (οικονομικά) και ιστορία, βιολογία, μαθηματικά. Η ισχύς και το κύρος του πανεπιστημίου αντικατοπτρίζονται στους συνολικά 73 επιστήμονες και ερευνητές του που προτάθηκαν για Νόμπελ, 24 από τους οποίους κέρδισαν τελικά το βραβείο. Κορυφαίο, ίσως, πρόσωπο ανάμεσά τους, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του αιώνα του πέρασε ο νομπελίστας Φυσικής Ενρίκο Φέρμι. Σε 100 και πλέον χρόνια δημιουργικότητας και πρωτοπορίας, το πανεπιστήμιο διαμόρφωσε τη δική του σχολή διαπραγμάτευσης των οικονομικών, της κοινωνιολογίας, αλλά και άλλων πεδίων στις κοινωνικές επιστήμες: την περίφημη Σχολή του Σικάγου. Η επαναστατική χρήση των στατιστικών για τη μελέτη κοινωνικών φαινομένων, η διεπιστημονική προσέγγιση σε φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους πεδία γνώσης και η προσήλωση στη φιλελεύθερη σκέψη είναι μία μικρή μόνο περιγραφή του τι εκπροσωπεί η περιώνυμη αυτή σχολή με τους φανατικούς λάτρεις και τους φανατικούς εχθρούς. Τα οικονομικά είναι ο δημοφιλέστερος και πλέον φημισμένος τομέας σπουδών του πανεπιστημίου, ενώ τα τμήματα βιολογίας, ιστορίας, ψυχολογίας και πολιτικών επιστημών είναι επίσης κορυφαία. Τελευταία, όμως, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συγκεκριμένα οι τομείς νευρολογίας και φαρμακολογίας κατέγραψαν μια σημαντική για την ανθρωπότητα ιατρική ανακάλυψη που δίνει και το ερέθισμα σε υποψήφιους φοιτητές ή σε όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερο διδακτορικό ιατρικής ή χημείας να στρέψουν και προς τα εδώ το ενδιαφέρον τους. Πρόκειται για την ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που τροφοδοτεί τους αισθητήρες των νευρώνων του νωτιαίου μυελού. Αυτή η ουσία σε αναπαραγωγή μπορεί να "αναστήσει" αδρανείς νευρώνες με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
4. ΡRΙΝCΕΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1746)
www.princeton.edu
Έδρα: Princeton, New Jersey
Δίδακτρα: $ 34.865
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 12%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, μοριακή βιολογία. Τα 250 χρόνια ακαδημαϊκής τελειότητας είναι έντονα στο περιβάλλον του Princeton. Οι προπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι αποφοιτώντας έχουν κατακτήσει υψηλότατη κατάρτιση σε επιστημολογία, φιλοσοφία, ιστορική ανάλυση και λογοτεχνία και ότι έχουν αναπτύξει σπουδαίες μαθηματικές ικανότητες, δυνατότητα επεξεργασίας βασικών στοιχείων στατιστικής, αλλά και εμπέδωση τεχνολογίας, ανεξαρτήτως του γνωστικού πεδίου που θα σπουδάσουν. Το Ρrinceton, άλλωστε, είναι ίσως το μόνο πανεπιστήμιο που απαιτεί σε προπτυχιακό επίπεδο τη συγγραφή διατριβής, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της τετράχρονης ακαδημαϊκής εμπειρίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανταγωνιστικών φιλοδοξιών προσπάθεια αναβάθμισης των σπουδών στους τομείς της πληροφορικής και της ηλεκτρολογίας. Το πέρασμα του Αϊνστάιν και από εδώ ως δασκάλου δεν επιτρέπει στην τεχνολογία να μένει άλλο εν υπνώσει.
5. ΜΑSSΑCΗUSΕΤΤS ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (Μ.Ι.Τ.)
www.mit.edu
Έδρα: Boston - Cambridge, Massachusetts Δίδακτρα: $ 36.390
Πληροφορίες για αιτήσεις: admissions@mit.edu
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.mit.edu/admissionsapplications/index.html
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 16%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, υπολογιστές, βιολογία, μαθηματικά, διοίκηση επιχειρήσεων. Ειδικά για τη μηχανολογία να αναφέρουμε ότι πρόσφατα το ΜΙΤ κατασκεύασε το μοντέλο μικρού, φτηνού και ανθεκτικού αυτοκινήτου πόλης, που κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα ήθελε να είχε επινοήσει. Επίσης το ΜΙΤ, στον τομέα των υπολογιστών και στην κατάληξη ενός προγράμματος με τίτλο "Κάθε κομπιούτερ για ένα παιδί", επινόησε το μικρό εύχρηστο laptop των 100 δολαρίων!
Το ΜΙΤ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι με μία λέξη άριστο. Κάθε τμήμα θετικής και πολυτεχνικής κατεύθυνσης ανήκει στα παγκοσμίως κορυφαία. Ωστόσο και οι σπουδές του ευρύτερου πεδίου των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων είναι οι τελειότερες.
6. CΑLΙFΟRΝΙΑ ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ - Caltech (1891)
www.caltech.edu
Έδρα: Boulevard-Pasadena, California - Δίδακτρα: $ 29.940
Πληροφορίες για αιτήσεις: ugamissions@caltech.edu
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.admissions.caltech.edu/applying_caltech.htm
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 13%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανική, φυσικές επιστήμες, βιολογία, μαθηματικά, κοινωνικές επιστήμες, ιστορία. Το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Καλιφόρνιας εδράζεται στην Πασαντίνα. Με 24 νομπελίστες μεταξύ των ακαδημαϊκών και των αποφοίτων του είναι μεταξύ άλλων διάσημο για τον κλάδο της φυσικής, ο οποίος προσελκύει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Διδάκτορες στους διάφορους τομείς της φυσικής είναι ορισμένοι από τους κορυφαίους επιστήμονες του είδους όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, η αναζήτηση των καλυτέρων διπλωματούχων ερευνητών του κόσμου είναι στρατηγική του Ινστιτούτου από τον καιρό του Αϊνστάιν, που έχει αφήσει και εδώ το αποτύπωμά του. Η αστροφυσική είναι κατά παράδοση ο κλάδος που έχει την πληρέστερη υποδομή.
7. CΟLUMBIA UΝΙVΕRSΙΤΥ (1754)
www.columbia.edu
Έδρα: New York City, New York
Δίδακτρα: $ 34.440
Πληροφορίες για αιτήσεις: ugrad-admiss@columbia.edu
Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.columbia.edu/cu/admissions/ugrad
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 18%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Όλες οι ανθρωπιστικές επιστήμες.
Το Cοlumbiaείναι με δυο λόγια ο μεγαλοπρεπέστερος "ναός" των ανθρωπιστικών σπουδών του κόσμου. Ό,τι έχει παραχθεί από την ανθρώπινη σκέψη ανά τους αιώνες για το πώς πρέπει να ζει, να συμπεριφέρεται, να μορφώνεται, να διοικεί και να διοικείται μια κοινωνία, υπάρχει σε αυτό το ιστορικό ίδρυμα ως επιστήμη και έρευνα. Όλα τα προπτυχιακά τμήματα, και κυρίως αυτά της ιστορίας, των πολιτικών επιστημών, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας, είναι ιδιαιτέρως αξιόλογα. Ειδικά για την ιστορία της τέχνης πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να δοθεί πληρέστερη εκπαίδευση.
8. UΝΙVΕRSΙΤΥ OF ΡΕΝΝSΥLVΑΝΙΑ (1740)
www.upenn.edu
ΈδραPhiladelphiaPennsylvaniaΔίδακτρα: $ 27.544
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, ψυχολογία. Η εξαιρετική, σε παγκόσμιο επίπεδο, φήμη του πανεπιστημίου οφείλεται κυρίως στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Wharton, τη σχολή επικοινωνίας Αnneberg, καθώς και στις ονομαστές σχολές ιατρικής, κτηνιατρικής και νομικών. Το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών εξελίσσεται σημαντικά, διοργανώνοντας απίστευτα happenings, όπως "τυχαίες" συναντήσεις με νομπελίστες ποιητές και άλλα τέτοια πρωτοποριακά. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή πρωτοετών σε σεμινάρια που εξετάζουν διάφορους τομείς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, όπου φοιτητές και καθηγητές εκθέτουν τις απόψεις τους πάνω σε κάποιο γνωστό βιβλίο. Άξια παρατήρησης είναι η αλματώδης τροχιά που διέγραψε το ίδρυμα στις κλίμακες της παγκόσμιας κατάταξης. Το σημαντικότερο στοιχείο που ανεβάζει το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα στις υψηλές θέσεις του κόσμου είναι η ραγδαία απορροφητικότητα των αποφοίτων της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων.
9. JΟΗΝS ΗΟΡΚΙΝS UΝΙVΕRSΙΤΥ (1876)
www.jhu.edu
Έδρα: Baltimore, Maryland
Δίδακτρα: $ 36.800
Πληροφορίες για αιτήσεις: gotojhu@jhu.edu
Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 30%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Βιολογική μηχανική, διεθνείς σχέσεις, βιολογία, οικονομικά. Ήταν ανέκαθεν το πρώτο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στην παραγωγή γιατρών. Περίπου το 30% των πρωτοετών της ιατρικής δηλώνουν ότι είχαν προαποφασίσει τη φοίτησή τους στο συγκεκριμένο και μόνο πανεπιστήμιο. Ειδικότερα οργιάζει εδώ η έρευνα γύρω από τη γονιδιακή επίδραση σε έναν σωρό φαινόμενα. Από την ανθεκτικότητα του τριχωτού της κεφαλής μέχρι το εύρος της μνήμης του εγκεφάλου. Συχνά γίνονται σοβαρές ανακοινώσεις γύρω από τις αποκαλύψεις που δίνουν οι διαρκώς ακμάζουσες μελέτες του DNA. Εξίσου σημαντικές και παγκοσμίου ενδιαφέροντος είναι οι κυτταρολογικές έρευνες που γίνονται εδώ και οι οποίες πολλές φορές έχουν δώσει ελπιδοφόρες προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ιδανικός προορισμός είναι το John Hopkins και για σπουδές παιδιατρικής. Το Johns Ηopkins προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα από οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό ίδρυμα.
10. DUΚΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1838)
www.duke.edu/
Έδρα: Durham, North Carolina
Δίδακτρα: $ 29.770
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, βιολογία, ψυχολογία, πολιτικές επιστήμες, δημόσια διοίκηση. Με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και εκπληκτικές ανέσεις, το Duke συναγωνίζεται επάξια πολλά μεγαλύτερά του πανεπιστήμια. Οι κλάδοι της μηχανολογίας και τα τμήματα ηλεκτρολογικής μηχανικής και βιοϊατρικής διακρίνονται σε εθνικό επίπεδο. Το 2007 δύο σημαντικές έρευνες γύρω από τη γονιδιακή προέλευση και γενετική επίδραση των ασθενειών της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της αρθρίτιδας είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα τμήματα των φυσικών επιστημών και κυρίως η βιολογία, η χημεία και η φυσική θεωρούνται επίσης πρωτοκλασάτα. Στο Duke λειτουργεί και ερευνητικό πρόγραμμα που παρακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια φαινόμενα παραψυχολογίας και μελετά την επιστημονική υπόσταση της διόρασης και της τηλεπάθειας. ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ
11. CΟRΝΕLL UΝΙVΕRSΙΤΥ (1865)
www.cornell.edu
Έδρα: Ithaca, New York
Δίδακτρα: $ 37.954
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανική, διοίκηση επιχειρήσεων, βιολογία οικονομικά. Ένα από τα διασημότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, με συνολικά 27 καθηγητές ή αποφοίτους του βραβευθέντες με το βραβείο Νόμπελ και 4.000 διδασκόμενα μαθήματα σε 7 κολέγια και σχολές. Οι τομείς ιστορίας και πολιτικών επιστημών, των φυσικών επιστημών και των οικονομικών είναι εξαιρετικά ισχυροί. Παράλληλα, το Γεωργικό Κολέγιο είναι από τα καλύτερα της χώρας, ενώ η Σχολή Τουριστικής Διοίκησης είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
12. SΤΑΝFΟRD UΝΙVΕRSΙΤΥ (1885)
www.stanford.edu
Έδρα: Stanford, California
Δίδακτρα: $ 32.944
Σοβαρός ανταγωνιστής των υπόλοιπων μεγαθηρίων, συμμετέχει τελευταία σε όλα τα κορυφαία επιτεύγματα του ανθρώπινου νου. Δικά του παιδιά είναι, αίφνης, οι δημιουργοί του Internet και των εταιρειών Google, Yahoo, Hewlett-Pachard, Sun Microsystems... Ανέβηκε αργά αλλά σταθερά τη στάθμη των ποιοτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και σήμερα συναγωνίζεται και εκτός συνόρων το Χάρβαρντ. Στις τάξεις του διδάσκουν νομπελίστες των οικονομικών και θετικών επιστημών, ενώ πλήθος πολιτικών καριέρας που υπήρξαν απόφοιτοί του είναι επίτιμοι διδάκτορες.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, βιολογία, πληροφορική. Δεν υπάρχει τομέας που να μη χαρακτηρίζεται από ακαδημαϊκή τελειότητα. Τα τμήματα οικονομικών, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών και ιστορίας είναι από τα καλύτερα της χώρας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
13. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΜΙCΗΙGΑΝ (1817)
www.umich.edu
Έδρα: Ann Arbor, Michigan
Δίδακτρα: $ 26.780
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Φιλολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, οικονομικά. Το Μίσιγκαν, ένα από τα πιο ελιτίστικα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ, προσφέρει στους σπουδαστές άριστο διδακτικό προσωπικό, δυναμικές δραστηριότητες και έναν ατελείωτο αριθμό ειδικών προγραμμάτων. Κατατάσσεται στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς μεγάλα ονόματα της ακαδημαϊκής κοινότητας διδάσκουν και διεξάγουν έρευνες εκεί.
14. CΑRΝΕGΙΕ ΜΕLLΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1900)
www.cmu.edu
Έδρα: Pittsburgh, Pennsylvania
Δίδακτρα: $ 36.950
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, υπολογιστές, θεατρικές σπουδές, κοινωνικές επιστήμες. Συνδυάζοντας την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις με τις τέχνες, το Carnegie Μellon παρέχει μοναδική ακαδημαϊκή πληρότητα που πολλά άλλα πανεπιστήμια δυσκολεύονται να επιτύχουν σε τέτοιο επίπεδο. Τα περισσότερα τμήματα είναι αξιόλογα, υπερτερούν όμως τα τμήματα χημικής και ηλεκτρονικής μηχανολογίας και πληροφορικής.
15. BROWN UNIVERSITY
www.brown.edu
ΈδραProvidenceRhode IslandΔίδακτρα: $ 35.584
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων, κλασικές σπουδές, μαθηματικά. Ανήκει στα ακριβά πανεπιστήμια της Αμερικής και οι αρχές του παραδοσιακά είναι αυστηρές στην επιλογή των ξένων φοιτητών. Για τους Έλληνες δεν είναι και τόσο εύκολη η πρόσβαση. Για όσους θέλουν, πάντως, να προχωρήσουν πολύ τις σπουδές τους στα οικονομικά, να φτάσουν μέχρι το Phd είναι μια μοναδική επιλογή.
16. ΝΟRΤΗWΕSΤΕRΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1851)
www.northwestern.edu
Έδρα: Evanston, Illinois
Δίδακτρα: $ 35.064
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, οικονομικά, αγόρευση και ρητορική, ψυχολογία, δημοσιογραφία. Το τμήμα μηχανολογίας και εφαρμοσμένων επιστημών και η σχολή δημοσιογραφίας, που προσφέρει στους φοιτητές της τη δυνατότητα γρήγορης επαγγελματικής απορρόφησης, είναι από τα πλέον φημισμένα στις ΗΠΑ.
17. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΑLΙFΟRΝΙΑ - LΟS ΑΝGΕLΕS UCLA (1919)
www.ucla.edu
Έδρα: Los Angeles, California
Δίδακτρα: $ 16.881
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ψυχολογία, πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία, οικονομικά. Το UCLΑ, κορυφαίο ερευνητικό κέντρο με ευρύ φάσμα πρωτοποριακών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και διακεκριμένο διδακτικό προσωπικό, ανήκει στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και είναι μαγνήτης για εκατομμύρια φοιτητές διεθνώς. Η Σχολή της Μηχανολογίας και των Εφαρμοσμένων Επιστημών (κυρίως η ηλεκτρική μηχανολογία) θεωρείται το καλύτερό του τμήμα. Με το Χόλιγουντ σε απόσταση αναπνοής, το UCLΑ διαθέτει σχολή θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης.
18. UΝΙVΕRSΙΤΥ OF CΑLΙFΟRΝΙΑ - AT ΒΕRΚΕLΕΥ (1868)
www.berkeley.edu
ΈδραSan FransiscoCaliforniaΔίδακτρα: $ 23.266
Το περιβάλλον στο Μπέρκλεϊ είναι άκρως ενδιαφέρον για έναν φοιτητή, καθώς σχεδόν όλοι οι τομείς σπουδών είναι ανταγωνιστικοί με εκείνους των υπόλοιπων μεγαθηρίων με το πλεονέκτημα του μικρότερου οικονομικού τιμήματος. Άλλωστε το Μπέρκλεϊ προκαλεί με τις ερευνητικές συμπράξεις του για να βρίσκει πόρους, αφού διατηρεί τα χαρακτηριστικά του δημόσιου πανεπιστήμιου και δεν βασίζεται στα δίδακτρα όσο στις εισφορές εταιρειών.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, πολιτικές επιστήμες, μηχανολογία, ψυχολογία. Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, με 8 νομπελίστες και 3 κατόχους Πούλιτζερ, κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ακαδημαϊκή σκηνή. Τα περισσότερα τμήματα είναι κορυφαία, με καλύτερα αυτά που σχετίζονται με τη μηχανική, την κοινωνιολογία, τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, την ιστορία, αλλά και την αρχιτεκτονική.
19. ΝΕΥΟRΚ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1831)
www.nyu.edu
ΈδραNew York CityNew YorkΔίδακτρα: $ 30.302
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση επιχειρήσεων, κινηματογραφικές σπουδές, ψυχολογία. Τα τμήματα δραματικής τέχνης, χορού, φωτογραφίας και τηλεόρασης συγκαταλέγονται στα καλύτερα παγκοσμίως. Οι τομείς των οικονομικών και των διεθνών σχέσεων θεωρούνται επίσης πολύ υψηλού επιπέδου, ιδιαίτερα δε η διάσημη επιχειρηματική σχολή Leonard Ν Stern. Τέλος, το ΝΥU είναι ίσως το καταλληλότερο μέρος για σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά.
20. ΒΟSΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1839)
www.bu.edu
Έδρα: Boston, Massachusetts
Δίδακτρα: $ 34.930
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Κοινωνικές επιστήμες και ιστορία, σπουδές επικοινωνίας, τεχνολογικές σπουδές, μάρκετινγκ, ψυχολογία, επαγγέλματα υγείας. Το Βoston University είναι ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο που απλώς έχει την ατυχία να επισκιάζεται από τα επίσης εδρεύοντα στη Μασαχουσέτη Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Βoston College. Πέραν των κοινωνικών επιστημών και ιδιαιτέρως των οικονομικών, διαθέτει εξαίρετα τμήματα μουσικής, κινηματογράφου και τηλεόρασης, δημοσιογραφίας, υποκριτικής και τεχνών.
21. UΝΙVΕRSΙΤΥ OF WΙSCΟΝSΙΝ - ΜΑDΙSΟΝ (1848)
www.wisc.edu
Έδρα: Madison, Wisconsin
Δίδακτρα: $ 21.700
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ψυχολογία, επικοινωνίες, πολιτικές επιστήμες, ιστορία, δημοσιογραφία. Στο Πανεπιστήμιο του Μάντισον δύο πράγματα είναι σίγουρα: ο πολύ ψυχρός καιρός και οι αναψοκοκκινισμένοι ακαδημαϊκοί. Διαθέτει έναν πλήρη κατάλογο 70 ακαδημαϊκών προγραμμάτων, τα οποία κατατάσσονται στα 10 καλύτερα σε εθνικό επίπεδο.
22. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΙLLΙΝΟΙS - URΒΑΝΑ (1867)
www.uiuc.edu
Έδρα: Urbana, Illinois
Δίδακτρα: $ Ποικίλλει μεταξύ δωρεάν και $ 25.200
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση επιχειρήσεων, μηχανολογία, βιολογία, κοινωνικές επιστήμες και ιστορία. Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι το μέγεθός του. Διαθέτει 8 κολέγια προπτυχιακών σπουδών και περισσότερα από 150 προπτυχιακά προγράμματα. Η μηχανολογία, η αρχιτεκτονική, οι επιχειρηματικές σπουδές και κυρίως η γεωργική και η κτηνιατρική βαθμολογούνται υψηλά από τους φοιτητές και πολλές άλλες πηγές.
23. WΑSΗΙΝGΤΟΝ UNIVERSITY IN ST LOUIS
www.wustl.edu
ΈδραSaint LouisMissouriΔίδακτρα: $ 35.524
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Νομικές σπουδές, ιατρική, μηχανική, αρχιτεκτονική, οικονομικά. Ξεχωρίζει το business school J. Olin για τη φήμη της στην "παραγωγή" δραστήριων χρηματοοικονομικών στελεχών. Αλλά και το Ινστιτούτο Δικαίου είναι από τα πλέον προβεβλημένα στη χώρα. Ένα σημαντικό ατού για τους ξένους φοιτητές είναι το πλήθος υποτροφιών και οικονομικής βοήθειας, που φτάνουν στο σημείο να ισοσταθμίζουν τα δίδακτρα, αρκεί βέβαια να είναι υψηλές οι επιδόσεις.
24. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΑLΙFΟRΝΙΑ - SΑΝ DΙΕGΟ (1960)
www.ucsd.edu
Έδρα: San Diego, California
Δίδακτρα: $ 17.356
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Βιοχημεία, ψυχολογία, βιολογία, πληροφορική, οικονομικά. Το UCSD κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα τμήματα χημείας και υπολογιστών συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Το πανεπιστήμιο κατατάχθηκε από το Νational Research Council 10ο για την ποιότητα των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων και 7ο καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο από το έγκυρο "USΝΕWS Report".
25. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΤΕΧΑS - ΑUSΤΙΝ (1883)
www.utexas.edu
Έδρα: Austin, Texas
Δίδακτρα: $ 19.306
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση επιχειρήσεων, μηχανολογία, media, ψυχολογία, λογοτεχνία. Εδρεύει σε μία από τις πλέον δυναμικές φοιτητουπόλεις των ΗΠΑ, το Όστιν, και διαθέτει πλούσια ακαδημαϊκά προγράμματα. Τα προπτυχιακά προγράμματα στους τομείς management logisticsς, αρχιτεκτονικής, βοτανολογίας, βιολογίας, διοίκησης επιχειρήσεων, ξένων γλωσσών και ιστορίας θεωρούνται πρωτοκλασάτα. Τα τμήματα μηχανολογίας και υπολογιστών είναι άριστα και αναπτύσσονται διαρκώς.
26. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΝΟRΤΗ CΑRΟLΙΝΑ (1789)
www.unc.edu
Έδρα: Chapel Hill, North Carolina
Δίδακτρα: $ 12.669
Σε λειτουργία βρίσκονται 86 προγράμματα που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των επιστημών. Στις επιστήμες υγείας διακρίνονται τα προγράμματα βιολογίας. Η μοριακή και αναπτυξιακή βιολογία γνωρίζουν έξαρση εργαστηριακών ερευνών και πρωτοπόρες ανακαλύψεις.
27. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF WΑSΗΙΝGΤΟΝ (1861)
www.washington.edu
Έδρα: Seattle, Washington
Δίδακτρα: $ 17.400
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, κοινωνιολογία, ιατρική. Ο κλάδος της διοίκησης επιχειρήσεων παρουσιάζει υψηλότατη ζήτηση, όπως επίσης και τα προγράμματα σπουδών στη δημόσια υγεία και τη φαρμακευτική. Η ιατρική σχολή, πάντως, είναι εκείνη που κατέχει δεσπόζουσα θέση στη χώρα και θεωρείται κορυφαία παγκοσμίως στην καρκινολογική και την καρδιολογική έρευνα, στην κυτταρική βιολογία και τη μεταμόσχευση οργάνων. Τα τελευταία χρόνια στην ιατρική σχολή διαπρέπει και ο τομέας της αποκατάστασης από τραύματα και της φυσικοθεραπείας.
28. DΑRΤΜΟUΤΗ CΟLLΕGΕ (1769)
www.dartmouth.edu
Έδρα: Hanover, New Hampshire
Δίδακτρα: $ 33.501
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Το Dartmouth, εκτός του ότι ανήκει στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, διαθέτει επιπλέον και το πιο ασφαλές campus. Οι επαγγελματικές σχολές μηχανολογίας, διοίκησης επιχειρήσεων και ιατρικής διακρίνονται, ενώ αξιολογότατα είναι τα προγράμματα διεθνών σχέσεων, βιολογίας, χημείας και χορού. Είναι κυρίως γνωστό για τα τμήματα φιλολογίας, συμπεριλαμβανομένων της αραβικής και εβραϊκής.
29. GΕΟRGΙΑ ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (1885)
www.gatech.edu
Έδρα: Atlanta, Georgia
Δίδακτρα: $ 23.366
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, διοίκηση, επιχειρήσεων, υπολογιστές, φυσικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες, ιστορία. Το πανεπιστήμιο διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις ΗΠΑ στους μηχανολογικούς κλάδους, όπως ηλεκτρικά, υπολογιστικά, αστικά, βιομηχανικά, μηχανικά και αεροδιαστημικά συστήματα.
30. ΡURDUΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ - WΕSΤ LΑFΑΥΕΤΤΕ (1869)
www.purdue.edu
Έδρα: West Lafayette, Indiana
Δίδακτρα: $ 23.244
Απονέμει τα περισσότερα πτυχία μηχανολογίας από κάθε άλλο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και ως εκ τούτου το αντίστοιχο τμήμα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά. Το Ρurdue προσφέρει, επίσης, ένα αξιόλογο προπτυχιακό πρόγραμμα στην τεχνολογία πτήσεων, με τους φοιτητές να εκπαιδεύονται στο αεροδρόμιο του πανεπιστημίου. Το τμήμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει πολύ καλή φήμη.
31. ΕΜΟRΥ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1836)
www.emory.edu
Έδρα: Atlanta, Georgia
Δίδακτρα: $ 32.350
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, βιολογία, πολιτικές επιστήμες, οικονομικά. Καταξιωμένο πανεπιστήμιο, με ολοένα βελτιούμενες ή νέες εγκαταστάσεις και διακεκριμένους ακαδημαϊκούς να το στελεχώνουν.
32. RΙCΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1912)
www.rice.edu
ΈδραHoustonTexasΔίδακτρα: $ 28.278
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ηλεκτρική μηχανολογία, πολιτικές επιστήμες, βιολογία. Οι φυσικές επιστήμες και η μηχανολογία είναι τα δυνατότερα τμήματα του πανεπιστημίου. Ο ανταγωνισμός εκεί είναι ιδιαίτερα έντονος, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών που ξεκινά σπουδές στους παραπάνω τομείς να επιστρέφει τελικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η αρχιτεκτονική αποτελεί ένα από τα καλύτερα προπτυχιακά προγράμματα των ΗΠΑ, ενώ το τμήμα διαστημικής φυσικής συνεργάζεται στενά με τη ΝΑSΑ.



ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Τα «βαριά» χαρτιά για τις επιστήμες υγείας

Ιατρική, Βιολογία, Ψυχολογία, Mοριακή Bιολογία, Φαρμακευτική, Φαρμακολογία, Ψυχολογία, Διαιτολογία, Νοσηλευτική. Οποιος ενδιαφέρεται για σπουδές στις επιστήμες υγείας, στις ΗΠΑ έχει τεράστιες επιλογές ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα τα οποία έχουν διακριθεί για τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους. Γιατί βέβαια σε μία τέτοια χώρα δεν είναι μόνο το "Johns Hopkins", που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, αλλά και δεκάδες ακόμη μεγαθήρια, τα οποία έχουν αντίστοιχη φήμη και παράγουν σοβαρό έργο στις επιστήμες της υγείας. Μερικά λοιπόν από αυτά τα ιδρύματα είναι τα ακόλουθα:
UNIVERSITY ΟF CΟLΟRΑDΟ (1876)
www.colorado.edu
ΕδραBoulderColoradoΔίδακτρα: $ 28.186
Το τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας είναι από τα καλύτερα των ΗΠΑ. Στα εργαστήρια του τμήματος οργιάζουν οι έρευνες και δεν λείπουν οι σημαντικές ανακαλύψεις. Το τμήμα συνεργάζεται και με το αντίστοιχο της Αστροφυσικής και πραγματοποιούν από κοινού ενδιαφέροντα πειράματα και μελέτες για τη φυσική βιολογία ανθρώπου και άλλων γήινων όντων σε συνθήκες διαστήματος...
BRANDEIS UNIVERSITY (1948)
www.brandeis.edu
ΕδραBostonMassachusettsΔίδακτρα: $ 34.566
Το σχετικά νέο πανεπιστήμιο διαθέτει κι άλλες σημαντικές σχολές αλλά η κορυφαία είναι η GSAS, η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών στην οποία ανήκει και το κολέγιο των επιστημών υγείας, με βασικό ερευνητικό αντικείμενο τη Γενετική και τη Μοριακή Βιολογία.
WAKE FΟRΕSΤ UNIVERSITY (1834)
www.wfu.edu
E
δρα: Winston Salem, North CarolinaΔίδακτρα: $ 28.210
Το Wake Forest είναι ένα μικρό ίδρυμα που σιγά σιγά αποκτά αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο. Η ιατρική ανήκει στις πλέον ανερχόμενες για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σχολές του. Κάθε πρωτοετής φοιτητής λαμβάνει δωρεάν έναν φορητό υπολογιστή. Εχει σχετικά δύσκολο admission.
UNIVERSITY OF CALIFORNIA-Santa Cruz (1905)
www.ucsc.edu
ΈδραSanta CruzCaliforniaΔίδακτρα: $ 16.476
Είναι μαγνήτης βέβαια το γιγάντιο τηλεσκόπιο "Fermi", που έχει εγκαταστήσει η NASA εκεί για τις ανάγκες του τμήματος Αστροφυσικής, αλλά ακόμα πιο ελκυστική η συνεργασία του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών με το συγκεκριμένο τμήμα πάνω στη ραδιενέργεια. Επομένως δεν χάνεται η επαφή... Η Βιοϊατρική βέβαια μαγνητίζει και από μόνη της, καθώς εκεί οι φοιτητές μπορούν να φτάσουν με πολλά προνόμια καθ' οδόν μέχρι διδακτορικό στους τομείς της Αναπτυξιακής και Μοριακής Βιολογίας, καθώς και της Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας.
UNIVERSITY ΟUTAH (1850)
www.utah.edu
ΈδραSalt Lake CityUtahΔίδακτρα: $ 11.774
Η Νοσηλευτική και η Ψυχολογία είναι τα δημοφιλέστερα πεδία που επιλέγουν οι φοιτητές. Το πανεπιστήμιο έχει αποσπάσει διεθνείς επαίνους για την έρευνα στη Βιοϊατρική. Το Κέντρο Επιστημών Υγείας της Γιούτα ήταν αυτό που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση μηχανικής καρδιάς.
UNIVERSITY OF CINCINNATI
www.cu.edu
ΈδραCincinnatiOhioΔίδακτρα: $ 21.552
Η ιατρική ως επιστήμη ερευνητική είναι τρόπος ζωής για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. "Φτιάχνει" ανθρώπους που θα ξέρουν να ζήσουν αρμονικά με το περιβάλλον. Αυτή είναι η φιλοσοφία του, αυτή και η πρακτική του. Επί σειρά ετών πρωτοπορεί σε αυτή την κατεύθυνση. Ορισμένες πρωτιές του εντυπωσιάζουν. Εδώ προέκυψε το πρώτο αντιισταμινικό χάπι, η πρώτη προσβολή όγκου στον εγκέφαλο με ακτίνες YAG laser, το πρώτο πτυχίο νοσηλευτικής, το πρώτο πρόγραμμα επείγουσας ιατρικής βοήθειας κατ' οίκον, το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας από το στόμα.
CΟLΟRΑDΟ SΤΑΤΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1870)
www.colostate.edu
Έδρα: Fort Collins, Colorado
Δίδακτρα: $ 6.042
Μιλάμε για το "Πράσινο Πανεπιστήμιο". Όχι μόνο γιατί βρίσκεται σε περιβάλλον απόλυτης κυριαρχίας της φύσης, αλλά και γιατί η φιλοσοφία και τα προγράμματα όλων των ινστιτούτων και κολεγίων του έχουν οικολογικό προσανατολισμό. Στον τομέα της ιατρικής, κυρίαρχη είναι η ειδικότητα της κτηνιατρικής, ενώ διακρίνονται ιδιαίτερα και οι εργαστηριακές μελέτες πάνω στις νευροεπιστήμες και τη λοιμωξιολογία.
UNIVERSITY ΟKENTUCKY (1865)
www.uky.edu
ΈδραLexingtonKentuckyΔίδακτρα: $ 11.382
Βιολογία, οικονομικά, επιχειρηματικό μάρκετινγκ, Logistics και Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι τα πρώτα "βιολιά" εδώ. Το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι παρέχει, ωστόσο, και πολύ καλά ιατρικά προγράμματα σπουδών. Πάνε τώρα 10 χρόνια που απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα κλωνοποίησης ανθρώπινου εμβρύου. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησαν ο γυναικολόγος Σεβερίνο Αντινόρι, ιταλικής καταγωγής και ο κυπριακής καταγωγής καθηγητής ανδρολογίας Παναγιώτης Ζαβός. Παράλληλα αναπτύσσονται σε ικανοποιητικό επίπεδο η φαρμακολογία και η φυσική αποκατάσταση.
UNIVERSITY ΟORΕGON (1876)
www.uoregon.edu
ΈδραEugeneOregonΔίδακτρα: $ 1.542
Η δημοσιογραφία και η αρχιτεκτονική προηγούνται στις προτιμήσεις των φοιτητών, των Αμερικανών βεβαίως, αλλά για ένα Ελληνόπουλο που θέλει να πάει στη Δύση των ΗΠΑ και να ακολουθήσει προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα στη Φαρμακευτική-Φαρμακολογία το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον θα αποδειχτεί ενδιαφέρων προορισμός.
SUΝΥ - ΒΙΝGΗΑΜΤΟΝ (1946)
www.binghamton.edu
Έδρα: Binghamton, New York
Δίδακτρα: Δεν υπάρχει ενημέρωση
Το Μπίνχαμτον θεωρείται από πολλούς το πιο λαμπρό αστέρι της αλυσίδας πανεπιστημίων SUΝΥ. Στην εκτίμηση των φοιτητών τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Σχολή Μηχανολογίας, η Νοσηλευτική Σχολή Decker και το εξαιρετικό πενταετές πρόγραμμα ΒSc-ΜΒΑ. Πέντε χρόνια ειδίκευσης δηλαδή στον πλέον ζητούμενο τίτλο ΜΒΑ στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Επιπροσθέτως, οι ταλαντούχοι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν σε προπτυχιακό πρόγραμμα οποιασδήποτε άλλης κατεύθυνσης όταν πάρουν το πρώτο τους πτυχίο.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΚΑΝSΑS (1866)
www.ku.edu
Έδρα: Lawrence, Kansas
Δίδακτρα: $ 12.117
Η τεχνολογία και η μηχανολογία στην υπηρεσία της υγείας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την ευτυχή συγκυρία της συνύπαρξης και συνεργασίας εξαιρετικών τμημάτων βιολογίας, μηχανολογίας, φαρμακευτικής, διατροφολογίας και πληροφορικής στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
LOUISIANA STATE UNIVERSITY
ΈδραBaton RougeLouisianaΔίδακτρα: $ 2.855
Η Διατροφολογία και η Διαιτολογία γίνονται εκ των πραγμάτων οι ιδανικότεροι επαγγελματικοί προορισμοί για τους αποφοίτους του συγκεκριμένου ιδρύματος, καθώς ένα ιδιαίτερο μάστερ που δίνει και το προτιμούν πολλοί νέοι της περιοχής είναι της βοτανικής ιατρικής.
UΝΙVΕRSΙΤΥ OF CΑLΙFΟRΝΙΑ - Davis (1905)
www.ucdavis.edu
ΈδραDavisCaliforniaΔίδακτρα: $ 27.865
Ψυχολογία, Βιολογία, οικογενειακή ανάπτυξη είναι οι τομείς που ξεχωρίζουν. Κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στις βιολογικές, βιοτεχνικές και περιβαλλοντικές επιστήμες, παρότι έχει προσθέσει πολύ περισσότερους ακαδημαϊκούς τομείς στα προγράμματά του. Όλα τα τμήματα και ειδικά στις επιστήμες υγείας είναι υψηλών προδιαγραφών, ενώ το πρόγραμμα βοτανολογίας είναι ένα από τα καλύτερα στη χώρα. Παράλληλα οι σπουδαστές διαθέτουν και στούντιο τέχνης για παράλληλες σπουδές. Από αυτό αποφοίτησαν πολλοί διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες και είναι από τα σπουδαιότερα των ΗΠΑ.
CΑSΕ WΕSΤΕRΝ RΕSΕRVΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1826)
www.cwru.edu
Έδρα: Cleveland, Ohio
Δίδακτρα: $ 32.725
Βιολογία, Μηχανική Υπολογιστών, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία διακρίνονται και συνεργάζονται ιδιαίτερα. Το πανεπιστήμιο, όπου έχουν φοιτήσει αναγνωρισμένοι επιστήμονες και μηχανολόγοι των ΗΠΑ, φημίζεται και για τα αξιόλογα προγράμματα τεχνών. Επιπλέον η σχολή μηχανολογίας Case School αποτελεί ένα από τα κορυφαία τμήματα παγκοσμίως στη βιοτεχνολογία και στους εξοπλισμούς ιατρικών εργαστηρίων.
VANDERBILT UNIVERSITY (1873)
www.vanderbilt.edu
Έδρα: Nashville, Tennessee
Δίδακτρα: $ 37.005 μόνο για προπτυχιακούς φοιτητές
Οι επιστήμες υγείας, οι νέες τεχνολογίες και οι τέχνες αποτελούν τα ατού του ιδρύματος. Αξιοζήλευτη είναι η δουλειά που γίνεται στην Ιατρική σχολή, καθώς και στη σχολή Νοσηλευτικής. Διεθνή φήμη αποκτούν οι απόφοιτοι του τομέα χειρουργικής. Η υψηλή τιμή των διδάκτρων εξισορροπείται σε ικανοποιητικό βαθμό από μία μεγάλη γκάμα παροχών που δίνει το ίδρυμα σχεδόν στα 2/3 των φοιτητών, που προέρχονται από χαμηλόμισθες οικογένειες.
UNIVERSITY OF RΟCΗΕSΤΕR (1850)
www.rochester.edu
ΈδραRochesterNew YorkΔίδακτρα: $ 35.190
Τα 170 πανεπιστημιακά προγράμματα καλύπτουν κυρίως τους κλασικούς τομείς σπουδών, το Rochester, όμως, φημίζεται επίσης για τη σχολή μουσικής και τη μηχανολογία. Τελευταία, πάντως, σημειώνει αλματώδη άνοδο στις εγχώριες αλλά και στις διεθνείς αξιολογήσεις χάρη κυρίως σε δύο τομείς που σχετίζονται με τις επιστήμες υγείας. Χάρη σε ένα πρωτοποριακό επιστημονικό πρόγραμμα που συνδυάζει Πληροφορική και Ψυχολογία-Ψυχιατρική.
UNIVERSITY ΟF CΑLΙFΟRΝΙΑ - Ιrvine (1965)
www.uci.edu
ΈδραIrvineCaliforniaΔίδακτρα: $ 22.412
Βιολογία, οικονομικά, Κοινωνικές Επιστήμες, υπολογιστές, Ψυχολογία είναι οι δημοφιλέστερες επιλογές. Το UCΙ προσελκύει φοιτητές λόγω των φημισμένων καθηγητών του, των πρωτοποριακών προγραμμάτων και της δυνατότητας συμμετοχής σε πρωτοποριακές έρευνες. Ειδικά η Σχολή Βιολογικών Επιστημών είναι το καλύτερο και το πιο ανταγωνιστικό τμήμα του πανεπιστημίου.
UNIVERSITY ΟΑRΙZΟΝΑ (1885)
www.arizona.edu
ΈδραTucsonArizonaΔίδακτρα: $ 16.428
Οι θετικές επιστήμες είναι αναμφισβήτητα το δυνατό σημείο του πανεπιστημίου, με το τμήμα αστρονομίας να κατέχει εξέχουσα θέση σε όλη την Αμερική. Οι σπουδαστές έχουν πρόσβαση όχι μόνο στη γνώση και στην εμπειρία κορυφαίων επιστημόνων, αλλά και σε τεχνικό εξοπλισμό αιχμής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα μεγάλα επιτεύγματα του ιδρύματος έρχονται από τον χώρο της ιατρικής. Τρεις τομείς της έχουν δώσει εξαιρετικές μελέτες. Έχουν αποτιμηθεί δεόντως σπουδαίες ανακαλύψεις και θεραπευτικές μέθοδοι που σχετίζονται με την ογκολογία του εγκεφάλου, τα μελανώματα του δέρματος και τις δηλητηριάσεις του αίματος.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΜΙΑΜΙ (1925)
www.miami.edu
Έδρα: Coral Gables, Florida
Δίδακτρα: $ 27.384
Τα επαγγέλματα υγείας και η Βιολογία έχουν την τιμητική τους στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο των ΝΑ πολιτειών. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο τομέας "επιστήμες υγείας" φέρει και τη σφραγίδα του καθηγητή Ανδρέα Τζάκη, που διευθύνει στη Σχολή De Witt Daughtry την ομάδα χειρουργικών μεταμοσχεύσεων. Το Μαϊάμι διαθέτει επίσης ένα από τα καλύτερα προγράμματα θαλάσσιας βιολογίας.


ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Τα κορυφαία ΑΕΙ για κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες

Όποιος ενδιαφέρεται για νομικές, πολιτικές επιστήμες, φιλολογία, ψυχολογία, οικονομικές και χρηματοοικονομικές σπουδές στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν θα δυσκολευτεί να βρει ένα καλό πανεπιστήμιο, αλλά μπορεί να σπουδάσει σε ιδρύματα φημισμένα, τα οποία δεν υστερούν σχεδόν σε τίποτα από τους αντίστοιχους κολοσσούς του είδους. Πρόκειται για πανεπιστήμια, τα οποία είναι διασκορπισμένα κυρίως στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, των οποίων όμως η φήμη είναι απλωμένη σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα περισσότερα και τα πιο γνωστά τα δίδακτρα είναι πολύ υψηλά και σίγουρα δεν απευθύνονται στα "φτωχαδάκια".
ΙΝDΙΑΝΑ UΝΙVΕRSΙΤΥ - ΒLΟΟΜΙΝGΤΟΝ (1820)
www.indiana.edu
Έδρα: Bloomington, Indiana
Δίδακτρα $12.500
Διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, σπουδές επικοινωνίας είναι τα πεδία που επιλέγονται κυρίως. Οι σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα λαμβάνουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και πρόσβαση σε ένα από τα πιο δραστήρια, κοινωνικά τοπία των μεσοδυτικών ΗΠΑ. Η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων και το εξαιρετικό τμήμα διεθνών σπουδών είναι από τις καλύτερες σχολές. Το Ινστιτούτο Κinsey, στο οποίο μελετάται η ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και η μουσική σχολή από τις καλύτερες.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΝΟΤRΕ DΑΜΕ (1842)
www.nd.edu
Έδρα: Notre Dame, Indiana
Δίδακτρα $29.000
Ανήκει στα εγκυρότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Διακρίνονται τα τμήματα φιλοσοφίας και Ιστορίας, ενώ ο τομέας των management logistics στο Κολέγιο Διοίκησης Επιχειρήσεων κατατάσσεται στους καλύτερους της χώρας. Ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, οι σπουδαστές είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στο First Υear of Studies, το πιο εκτεταμένο ακαδημαϊκό και συμβουλευτικό πρόγραμμα προσανατολισμού στις ΗΠΑ.
ΜΙCΗΙGΑΝ SΤΑΤΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1855)
www.msu.edu
Έδρα: East Lansing, Michigan
Δίδακτρα $ 21.000
Διοίκηση επιχειρήσεων, κοινωνικές επιστήμες και Ιστορία, σπουδές επικοινωνίας, είναι τα δυνατά "χαρτιά" του ιδρύματος. Έχει μακρά παράδοση και σε άλλες επιστήμες όπως γεωπονία και την κτηνιατρική επιστήμη. Ωστόσο, η ψυχολογία, τα οικονομικά και η νομική αποτελούν τα ατού του, που διαρκώς εξελίσσονται και ανεβάζουν την ποιότητα των σπουδών στην παναμερικανική κλίμακα αξιολόγησης.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΙΟWΑ (1847)
www.uiowa.edu
Έδρα: Iowa City, Iowa
Δίδακτρα $16.000
Διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, επικοινωνία είναι τα ατού του πανεπιστημίου. Συνδυάζει την παρουσία εξαιρετικών ακαδημαϊκών, τεράστια υποδομή, αναγνωρισμένα προγράμματα εξειδίκευσης και εκτεταμένες ερευνητικές δυνατότητες. Με μακρά παράδοση στις δημιουργικές τέχνες και πολλά συγγραφικά εργαστήρια, το πανεπιστήμιο προσφέρει πολύ καλές σπουδές στην επικοινωνία.
GΕΟRGΕ WΑSΗΙΝGΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1821)
www.gwu.edu
ΈδραWashingtonDistrict of ColumbiaΔίδακτρα $42.000
Διακρίνονται κυρίως οι κοινωνικές επιστήμες και Ιστορία, η διοίκηση επιχειρήσεων, η ψυχολογία, η αγγλική φιλολογία. Προσφέρει στους φοιτητές εξαιρετικής ποιότητας προγράμματα και βεβαίως τη δυνατότητα συναναστροφής με την ακαδημαϊκή ελίτ της Ουάσιγκτον και πρόσβαση σε εξέχουσες προσωπικότητες των ΗΠΑ. Η ειδικότητα της πολιτικής επικοινωνίας, η οποία συνδυάζει μαθήματα πολιτικής επιστήμης, δημοσιογραφίας και ηλεκτρονικών μέσων, είναι ένα μοναδικό στο είδος του προπτυχιακό πρόγραμμα στις ΗΠΑ.
CITY UNIVERSITY OF NEW YORK (1847)
www.cuny.edu
ΈδραNew York CityNew YorkΔίδακτρα $10.600
Διαθέτει δεκάδες κολέγια που εκτείνονται σε όλα τα διαμερίσματα της πόλης (Μανχάταν, Κουίνς, Μπρονξ, Στέιτεν Άιλαντ, Μπρούκλιν). Πρωτεύουσα θέση κατέχουν οι νομικές σπουδές με κυρίαρχο το κολέγιο εγκληματολογίας με μακρά παράδοση υψηλού επιπέδου σπουδών.
Ακόμα περιώνυμη είναι η θέση του κολεγίου των media, καθώς επίσης οι σπουδές φιλοσοφίας, ψυχολογίας και ανθρωπολογίας. Λειτουργούν επίσης πολύ ενδιαφέρονται προγράμματα θεατρικής παιδείας, ιστορίας και μουσειολογίας.
SUΝΥ - UΝΙVΕRSΙΤΥ ΑΤ ΒUFFΑLΟ (1846)
www.buffalo.edu
Έδρα: Buffalo, New York
Δίδακτρα $ 11.300
Το κρατικό πανεπιστήμιο του Μπάφαλο είναι το πληρέστερο από τις σχολές SUΝΥ (State University of Νew Υork). Οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων και φιλολογίας, που ειδικεύεται κυρίως στην ποίηση, θεωρούνται οι καλύτερες. Ανθούν επίσης οι θεατρικές σπουδές, που μάλιστα δίνουν έμφαση στο αρχαίο ελληνικό δράμα και στην αρχαία ελληνική κωμωδία. Εξάλλου πρόκειται για ένα ακόμη πανεπιστημιακό ίδρυμα των ΗΠΑ, που διατηρεί δεσμούς με την ελληνική παιδεία, αφού και τμήμα βυζαντινών σπουδών έχει και ελληνικής καταγωγής καθηγητές και σχέσεις με το σχολείο της ελληνικής κοινότητας του Μπάφαλο κατ΄ εφαρμογή της γενικότερης πολιτικής της κεντρικής διοίκησης του νεοϋρκέζικου πολιτειακού πανεπιστημίου (SUNY).
GΕΟRGΕΤΟWΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1789)
www.georgetown.edu
ΈδραWashingtonDistrict of ColumbiaΔίδακτρα $36.600
Διοίκηση επιχειρήσεων, διεθνείς σχέσεις και πολιτικές επιστήμες ξεχωρίζουν. Το πανεπιστήμιο της Georgetown διακρίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τις διεθνείς οικονομικές σπουδές, και για το τμήμα διπλωματικής ιστορίας και διεθνών σχέσεων. Η Σχολή Γλωσσολογίας προσφέρει άρτιο επίπεδο σπουδών σε 16 γλώσσες.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF SΟUΤΗ CΑRΟLΙΝΑ - Columbia (1801)
www.sc.edu
Έδρα: Columbia, South Carolina
Δίδακτρα $15.000
Πειραματική ψυχολογία, έρευνα αγοράς, οικονομική διαχείριση, διοίκηση επιχειρήσεων αποτελούν αντικείμενα με ευρύτερη αποδοχή από τους φοιτητές. Μεταξύ των liberal arts, τα τμήματα φιλολογίας είναι τα καλύτερα. Στις ενδιαφέρουσες επιλογές μπορούν να συμπεριληφθούν και οι σπουδές στο κολέγιο επικοινωνιών, δημοσιογραφίας και μαζών, που έχει ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο περισσότερο στην επινόηση ηλεκτρονικών τρόπων μαζικής επικοινωνίας που να ποντάρουν στην ψυχολογία συγκεκριμένων ομάδων της κοινωνίας.
UNIVERSITY OF GEORGIA (1785)
www.uga.edu
ΈδραAthensGeorgiaΔίδακτρα $17.500
Οικονομικά, μάρκετινγκ, διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων, πολιτικές επιστήμες συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις. Ανήκει στα 35 καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ και θεωρείται ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς με το συνδυαστικό κριτήριο της ποιότητας των σπουδών και του κόστους των διδάκτρων.
FLΟRΙDΑ SΤΑΤΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1851)
www.fsu.edu
Έδρα: Tallahassee, Florida
Δίδακτρα $ 18.200
Ποινικολογία, οικονομικά, ψυχολογία αγγλική φιλολογία, σπουδές επικοινωνίας ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Πέραν των σχολών υψηλής ζήτησης, το πανεπιστήμιο διακρίνεται για την ποιότητα των σπουδών μουσικής και υποκριτικής τέχνης. Η Σχολή Κινηματογράφου έχει αποκτήσει μία εντυπωσιακή σειρά εθνικών και διεθνών βραβείων.
UNIVERSITY OF SOUTH DAKOTA (1862)
www.usd.edu
Έδρα: Vermillion, South DakotaΔίδακτρα $13.000
Νομική, οικονομικά, παιδαγωγικά, ανήκουν στα ξεχωριστά πεδία σπουδών. Για τους ξένους φοιτητές κάτι ιδιαίτερο που θα μπορούσαν να σπουδάσουν εδώ στην απομακρυσμένη νοτιοανατολική γωνιά της Νότιας Ντακότα είναι η ανθρωπολογία και η αρχαιολογία. Οι πολιτισμοί των λαών γίνεται εδώ ιδιαίτερο ερευνητικό αντικείμενο. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι σπουδές φυσικοθεραπείας, στις οποίες είναι ενσωματωμένες και οι ολιστικές μέθοδοι των ασιατικών λαών.
WΑSΗΙΝGΤΟΝ SΤΑΤΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1890)
www.wsu.edu
Έδρα: Pullman, Washington
Δίδακτρα $16.750
Οι νομικές επιστήμες (το εμπορικό δίκαιο κυρίως) βρίσκονται στην προμετωπίδα του ιδρύματος. Ανήκοντας στα 50 καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια, το WSU προσφέρει περισσότερα από 150 προγράμματα σπουδών, ενώ έχει ψηφιστεί ως ένα από τα πιο φιλικά στους φοιτητές του πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τις high-tech διευκολύνσεις που τους προσφέρει.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΝΕW ΗΑΜΡSΗΙRΕ (1866)
www.unh.edu
Έδρα: Durham, New Hampshire
Δίδακτρα $14.250
Κοινωνικές επιστήμες και Ιστορία, διοίκηση επιχειρήσεων και εμπορικό δίκαιο είναι οι τομείς που καταξιώνουν το ίδρυμα. Για δημόσιο πανεπιστήμιο, το Νιου Χαμσάιρ έχει κατορθώσει να διατηρεί μικρό αριθμό φοιτητών ανά τάξη. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού πολλά από τα δημόσια πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν προβλήματα συνωστισμού.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΟΝΝΕCΤΙCUΤ (1881)
www.uconn.edu
Έδρα: Storrs, Connecticut
Δίδακτρα 18.300
Διοίκηση επιχειρήσεων, κοινωνικές επιστήμες και ιστορία, home economics αποτελούν τα εγγυημένα αντικείμενα σπουδών που προτιμούν οι περισσότεροι. Ιδιαίτερα αξιόλογα είναι τα προγράμματα ψυχολογίας και παιδαγωγικών σπουδών. Το 15% των φοιτητών συμμετέχει σε ερευνητικά projects. Η σχέση ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τα χρήματα που απαιτούνται είναι ιδανική. Έτσι το πανεπιστήμιο κατατάσσεται πολύ ψηλά στην άτυπη κατηγορία best value money can buy.
UΝΙVΕRSΙΤΥ of SΟUΤΗΕRΝ CΑLΙFΟRΝΙΑ (1880)
www.usc.edu
Έδρα: Los Angeles, California
Δίδακτρα $39.200
Διοίκηση επιχειρήσεων, κοινωνικές επιστήμες και Ιστορία, media είναι τα δημοφιλή αντικείμενα σπουδών. Το UCΒ φημίζεται για τις άρτιες σχολές νομικής και διοίκησης επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογες είναι οι σπουδές στη δημοσιογραφία και επικοινωνία, στη δραματική τέχνη και τη μουσική. Τέλος, το πανεπιστήμιο περηφανεύεται για το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό του τμήμα, που διατηρεί επαφές με το Χόλιγουντ.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΡΙΤΤSΒURGΗ (1787)
www.pitt.edu/-oafa
Έδρα: Pittsburgh, Pennsylvania
Δίδακτρα $ 25.000
Διοίκηση επιχειρήσεων, σπουδές λόγου και ρητορικής και ψυχολογία είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές. Εξαιρετικό ερευνητικό ίδρυμα και μέσα στα 20 πρώτα όσον αφορά την απορρόφηση ομοσπονδιακών κονδυλίων για έρευνα. Διαθέτει 16 σχολές και περισσότερα από 337 πτυχιακά προγράμματα. Οι σπουδαστές του Πίτσμπουργκ επωφελούνται του ευέλικτου προγραμματισμού μαθημάτων και της δυνατότητας απόκτησης διπλής ή και τριπλής ειδικότητας.
ΤUFΤS UΝΙVΕRSΙΤΥ (1852)
www.tufts.edu
Έδρα: Medford - Boston, Massachusetts.Δίδακτρα $38.824
Διεθνείς σχέσεις, φιλολογία, οικονομικά, ψυχολογία είναι οι δημοφιλέστερες ειδικότητες. Παρά την πρόσφατη αλλαγή νοοτροπίας που το έκανε πιο ανοικτό και λιγότερο ελιτίστικο, η διδασκαλία προπτυχιακών προγραμμάτων εξακολουθεί να προσελκύει υψηλού επιπέδου σπουδαστές. Το Τufts είναι ωστόσο περισσότερο γνωστό για τα μεταπτυχιακά του προγράμματα. Η σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher ανήκει στις καλύτερες παγκοσμίως για τη μελέτη των διεθνών σχέσεων, ενώ η έδρα "Κωνσταντίνος Καραμανλής", που εγκαινιάστηκε πριν από μερικά χρόνια, προσελκύει ιδιαίτερα το ελληνικό ενδιαφέρον. Επίσης, το Τufts προσφέρει ένα εξαιρετικό distance πρόγραμμα στις διεθνείς σχέσεις, το GΜΑΡ, που απευθύνεται ωστόσο σε εργαζομένους.
UNIVERSITY OF VIRGINIA (1819)
www.virginia.edu
ΈδραChorlottesvilleVirginiaΔίδακτρα $19.133
Οι νομικές επιστήμες, τα οικονομικά και η σχολή τεχνών προτιμώνται κατά κόρον. Οι οικονομικές σπουδές ειδικά χαίρουν διεθνούς εκτίμησης, είναι επικεντρωμένες κυρίως στην οργάνωση του εμπορίου και των βιομηχανιών και γι αυτό παράγουν στελέχη περιζήτητα στις αντίστοιχες αγορές.
RUΤGΕRS (1766)
www.rutgers.edu
ΈδραNew BrunswickNew JerseyΔίδακτρα $18.000
Μεταξύ των περίπου 100 ειδικοτήτων, η πιο ενδιαφέρουσα είναι η ψυχολογία. Αξιόλογα είναι τα προγράμματα Ιστορίας, πολιτικής επιστήμης και λογιστικής.


ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στο «μικροσκόπιο» 10 ιδρύματα θετικών επιστημών
Οι ενδιαφερόμενοι για σπουδές στις θετικές επιστήμες θα βρουν μια θέση στον κατάλογο των πανεπιστημίων που ακολουθεί. Όλα έχουν διακρίσεις σε διάφορους τομείς και έχουν να παρουσιάσουν καινοτομίες και σπουδαία επιτεύγματα. Τα δίδακτρα είναι σχετικά οικονομικά συγκρινόμενα με άλλα και βρίσκονται σε πόλεις που πολλοί θα ήθελαν να ζήσουν
UΝΙVΕRSΙΤΥ of CΑLΙFΟRΝΙΑ-S. ΒΑRΒΑRΑ (1909)
www.ucsb.edu
Έδρα: Santa Barbara, California
Δίδακτρα: $ 22.462
Είναι το ίδρυμα που σαρώνει τα τελευταία χρόνια τα βραβεία Νομπέλ. Τέσσερις καθηγητές του βραβεύτηκαν από το 1998 έως το 2004 για ανακαλύψεις πάνω στην Αστροφυσική, τη Χημεία και τη Βιοχημεία. Αυτά είναι και τα αντικείμενα που μπορεί κάποιος να επιλέξει ανεπιφύλακτα. Ο σύλλογος των φοιτητών της Φυσικής είναι πλέον διάσημος, διότι λειτουργεί ως εταιρεία, κατοχυρώνει και "πλασάρει" τις εργασίες των μελών του.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΑLΑΒΑΜΑ (1831)
www.ua.edu
Έδρα: Tuscaloosa, Alabama
Δίδακτρα: $ 9.000
Συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα και τα πλέον ανταγωνιστικά δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Οι σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων θεωρούνται από τις καλύτερες αλλά και οι σπουδές στις φυσικές επιστήμες είναι από τις πιο έγκυρες στη χώρα, συγκρινόμενες ακόμα και τις αντίστοιχες σε πολλά πρωτοκλασάτα ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.
ARIZONA STATE UNIVERSITY (1891)
www.asu.edu
ΈδραTempeArizonaΔίδακτρα: $ 12.828
Μια νέα σχολή, η Σχολή Αειφορίας που ιδρύθηκε το 2007, έχει προσάψει στο ASU το προσωνύμιο "Νέο Πανεπιστήμιο" χάρη στο πρωτοποριακό επιστημονικό της αντικείμενο. Είναι η μελέτη του αστικού περιβάλλοντος με ζητούμενο τις βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος. Η Σχολή Αειφορίας συνεργάζεται άμεσα με την αντίστοιχη Πολυτεχνική, αφού τα αντικείμενά τους επικαλύπτονται. Εκτιμάται ότι οι πρώτοι επιστήμονες που θα αποφοιτήσουν σε περίπου δύο χρόνια θα γίνουν ανάρπαστοι. Ήδη το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης παρακολουθεί τις σπουδές τους και τους ίδιους... Δεν πήγε τυχαία άλλωστε εκεί ο Ομπάμα στην περσινή τελετή αποφοίτησης. Επενδύει στις "πράσινες" πόλεις του μέλλοντος.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΝΕΒRΑSΚΑ(1869)
www.unl.edu
Έδρα: Lincoln, Nebraska
Δίδακτρα: $ 12.662
Το Κολέγιο Γεωπονίας και Φυσικών Πόρων φημίζεται για τα προγράμματά του στην τεχνολογία τροφίμων, τις αγροτικές επιχειρήσεις και τη ζωολογία.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF VΕRΜΟΝΤ (1791)
www.uvm.edu
Έδρα: Burlinghton, Vermont
Δίδακτρα: $ 13.143
Οι φυσικές και περιβαλλοντικές επιστήμες είναι το ατού του ιδρύματος. Το πανεπιστήμιο πήρε το όνομά του από το λατινική φράση Universitas Vindis Μontis, που σημαίνει το Πανεπιστήμιο των Πράσινων Βουνών, γεγονός που αποκαλύπτει πολλά για την όμορφη τοποθεσία του και τις άψογες συνθήκες μάθησης. Προσφέρει περισσότερες από 100 ειδικότητες με καλύτερες αυτές της φυσικής, της χημείας και της περιβαλλοντολογίας.
UNIVERSITY OF WYOMING
www.uwyo.edu
ΈδραMinneapolis - Saint PaulMinnesotaΔίδακτρα: $ 11.823
Οι περιβαλλοντικές-οικολογικές επιστήμες είναι στην πρώτη γραμμή τα τελευταία χρόνια και το φυσικό περιβάλλον της Λάραμι προσφέρει τις ευκαιρίες για πρακτική εξάσκηση.
UNIVERSITY OF MAINE
www.umaine.edu
ΈδραOronoMaineΔίδακτρα: $ 11.532
Κάτι τελείως ξεχωριστό που μπορεί να σπουδάσει κανείς είναι η Δασοπονία και η Αγροτική Οικονομία. Οι αντίστοιχες σχολές είναι από τις καλύτερες στην ανατολική ακτή και οι πιο σύγχρονες στα προγράμματα σπουδών. Ανθούν ακόμη οι σπουδές στις φυσικές τέχνες αλλά και σε κλάδους της ιατρικής, που σχετίζονται με το περιβάλλον. Το πανεπιστήμιο του Maine, που βρίσκεται στη βορειοανατολικά άκρη των ΗΠΑ, γίνεται συχνά καταφύγιο εκείνων που αποκλείονται από τα μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βοστόνης και της Νέας Υόρκης.
SΤΟΝΥ ΒRΟΟΚ UNIVERSITY (1957)
www.sunysb.edu
Έδρα: Stony Brook, New YorkΔίδακτρα: $ 14.177
Πρόκειται για ραγδαία ανερχόμενο πανεπιστημιακό ίδρυμα που κερδίζει διαρκώς φήμη, παρότι έχει ιστορία μόλις 45 χρόνων. Η βιοχημεία και οι φυσικές επιστήμες είναι τα πιο δημοφιλή γνωστικά αντικείμενα.
UNIVERSITY OF CALIFORNIA - Riverside
www.ucr.edu
ΈδραRiversideCaliforniaΔίδακτρα: $ 16.476
Διαθέτει εξαιρετική σχολή μηχανικών και αξίζει κάποιος να εντάξει το πανεπιστήμιο και στις "δεύτερες" επιλογές για πολυτεχνικές σπουδές. Ωστόσο, εδώ θα υπογραμμίσουμε τη λειτουργία της σχολής Αστροφυσικής, επειδή είναι σπάνια και από τις κορυφαίες σε ποιότητα στην περιφέρεια της μακρινής μεν Δύσης, της οικείας δε Καλιφόρνιας.
ΤULΑΝΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1834)
www.tulane.edu
Έδρα: New Orleans, LouisianaΔίδακτρα: $ 28.900
Οικονομικά, πολιτικές επιστήμες, βιολογία, φιλολογία, ψυχολογία. Πέραν της εξαιρετικής του τοποθεσίας στη Νέα Ορλεάνη του γοητευτικού αμερικανικού Νότου, το Τulane προσφέρει επίσης σε όλη του την γκάμα προγραμμάτων ποιοτική εκπαίδευση. Ισχυροί τομείς θεωρούνται αυτοί των φυσικών, μαθηματικών και περιβαλλοντολογικών σπουδών.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πανεπιστημιακά «διαμάντια» για αρχιτέκτονες - μηχανικούς
Στις ΗΠΑ υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά σε μας, αλλά όμως παρέχουν άριστες σπουδές γύρω από την αρχιτεκτονική, τη μηχανολογία, γενικά τις νέες τεχνολογίες και όχι μόνο, τα οποία αποτελούν άριστη επιλογή και φιλοξενούν τεράστιο αριθμό φοιτητών. Βρίσκονται σε πόλεις όπως Μινεσότα, Μέριλαντ, Νέα Υόρκη, Φλόριντα, Οκλαχόμα κ.ά. Σήμερα παρουσιάζουμε μερικά από αυτά και με πληροφορίες που ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΟΚLΑΗΟΜΑ (1890)
www.ou.edu
Έδρα: Norman, Oklahoma
Δίδακτρα: $ 10.349
Προσφέρει προγράμματα αρχιτεκτονικής και μηχανολογίας υψηλών προδιαγραφών. Η σχολή μηχανολογίας ειδικεύεται στις σπουδές γεωλογικής, αεροδιαστημικής, πετρελαϊκής και περιβαλλοντικής μηχανολογίας. Το πρόγραμμα πετρελαϊκής μηχανολογίας κατατάσσεται στα καλύτερα των ΗΠΑ.
CLΕΜSΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1889)
www.clemson.edu
Έδρα: Clemson, South Carolina
Δίδακτρα: $ 10.647
Το τμήμα ηλεκτρικής μηχανολογίας είναι το μεγαλύτερο του πανεπιστημίου, ενώ η μηχανολογία πληροφορικής κατέχει εξέχουσα θέση στις ΗΠΑ για την έρευνα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων υπολογιστών και ρομποτικής. Αξιόλογο είναι επίσης το Κολέγιο Αρχιτεκτονικής με ειδίκευση και αυτό στα "πράσινα" οικοδομικά συγκροτήματα.
WORCESTER POLYTECHNICK INSTITUTE (1865)
www.wpi.edu
ΈδραWorcesterMassachusettsΔίδακτρα: $ 36.390 για προπτυχιακούς φοιτητές
Από τις ανερχόμενες ακαδημαϊκές δυνάμεις στην περιφέρεια της Βοστόνης με ευρωπαϊκού τύπου διάρθρωση και λειτουργία των σχολών. Ξεχωρίζουν η πρωτοποριακή έρευνα και τα αντίστοιχα προγράμματα γύρω από τη νανοτεχνολογία, την ασφάλεια των πληροφοριών, τη βιοτεχνολογία και τα βιοκαύσιμα.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΜΙΝΝΕSΟΤΑ (1851)
www.umn.edu/tc
Έδρα: Minneapolis - Saint Paul, Minnesota
Δίδακτρα: $ 17.653
Το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα προσφέρει μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων και απορροφά ανάλογο αριθμό φοιτητών. Από τα 150 και πλέον προπτυχιακά προγράμματα σε 28 σχολές ξεχωρίζουν αυτά του Ινστιτούτου Τεχνολογίας, που παρέχει μάλιστα τη δυνατότητα επαγγελματικής προεξάσκησης. Τα προγράμματα ηλεκτρικής και μηχανικής μηχανολογίας είναι αναγνωρισμένα
ΡΕΝΝSΥLVΑΝΙΑ SΤΑΤΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1855)
www.psu.edu
Έδρα: Pennsylvania
Δίδακτρα: $ 29.910
Διοίκηση επιχειρήσεων σε ηλεκτρονική βάση και μηχανολογία είναι τα δυνατά "χαρτιά" του πανεπιστημίου, που το φέρνουν γι' αυτό στις υψηλές θέσεις των τεχνολογικών σπουδών της χώρας. Παρεμπιπτόντως εάν αναζητάτε την πεμπτουσία της κολεγιακής εμπειρία, το Ρenn State πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα σας, γιατί την προσφέρει άπλετα. Εκτός αυτού προσφέρει λύσεις συνδυαστικών σπουδών σε υψηλό επίπεδο για όλα τα επιστημονικά πεδία.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΜΑRΥLΑΝD (1856)
www.maryland.edu
Έδρα: College Park, Maryland
Δίδακτρα: $ 17.120
Διαθέτει και αυτό ποιοτικές σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Φημίζεται, όμως περισσότερο για τα τμήματα Μηχανικής Υπολογιστών, για τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων (Robert Η. Smith School of Βusinness) και το Κολέγιο Δημοσιογραφίας. Οι φοιτητές μπορούν να διαμορφώσουν τα προγράμματά τους συνδυάζοντας διαφορετικές ειδικότητες ή να σπουδάσουν στην Ουάσιγκτον και τη Βαλτιμόρη και άλλους προορισμούς μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής προεξάσκησης.
ΟΗΙΟ SΤΑΤΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1870)
www.osu.edu
Έδρα: Columbus, Ohio
Δίδακτρα: $ 25.209
Η μηχανολογία είναι η δημοφιλέστερη επιλογή των φοιτητών του. Το σχέδιο και η κατασκευή εργαλειομηχανών κάθε είδους είναι παράδοση για το ίδρυμα. Το Οhio State αποτελεί επίσης πολύ καλή επιλογή για σπουδές στα computer graphics, τα οποία διδάσκονται με τη στήριξη ενός υπερσύγχρονου κέντρου υπολογιστών.
ΤΕΧΑΑ&Μ UΝΙVΕRSΙΤY- College Station
www.tamu.edu
Έδρα: College Station, TexasΔίδακτρα: $ 14.577
Το Πανεπιστήμιο του Τέξας είναι γνωστό για τις μηχανολογικές του σχολές και για τη σπουδαία ακαδημαϊκή ζωή. Τα κολέγια μηχανολογίας, αγροκαλλιέργειας και κτηνιατρικής διακρίνονται ιδιαίτερα, ενώ το πανεπιστήμιο αναπτύσσει μία αξιόλογη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων με έμφαση στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF FLΟRΙDΑ (1853)
www.ufl.edu
Έδρα: Gainesville, Florida
Δίδακτρα: $ 22.565
Το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα είναι περισσότερο γνωστό για τα τμήματα μηχανολογίας (φορολογικής νομοθεσίας επίσης και φαρμακευτικής για όσους βρεθούν μεν εκεί αλλά θελήσουν να αλλάξουν κατεύθυνση). Η αεροναυπηγική έχει την καλύτερη φήμη (υπάρχει εξάλλου και συνεργασία με τα προγράμματα της NASA), όπως επίσης η ηλεκτρονική μηχανική.
RΕΝSSΕLΑΕR ΡΟLΥΤΕCΗΝΙC ΙΝSΤΙΤUΤΕ (1824)
www.rpi.edu
Έδρα: Troy, New York
Δίδακτρα: $ 37.490
Μηχανολογία, υπολογιστές, αρχιτεκτονική, είναι οι δημοφιλέστερες επιλογές των φοιτητών. Το πολυτεχνικό αυτό ινστιτούτο φημίζεται για μία από τις πρώτες μηχανολογικές σχολές όχι μόνο της πολιτείας της Νέας Υόρκης (Troy) αλλά και των ΗΠΑ, ενώ εξακολουθεί να υπερέχει στη χημική και ηλεκτρική μηχανολογία (παραδοσιακοί κλάδοι του πανεπιστημίου), όπως και στα νέα τμήματα μηχανολογίας, υπολογιστών και περιβαλλοντικής μηχανολογίας.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΜΑSSΑCΗUSΕΤΤS - ΑΜΗΕRSΤ (1863)
www.umass.edu
Έδρα: Amherst, Massachusetts
Δίδακτρα: $ 12.967
Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα δημόσια ιδρύματα των βορειοανατολικών ΗΠΑ, που κατατάσσεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα κολέγια για προπτυχιακές σπουδές. Οι τομείς διοίκησης επιχειρήσεων και μηχανολογίας είναι πρώτης κατηγορίας. Διακρίνεται επίσης στους υπολογιστές, στη ναυπηγική, στην αρχιτεκτονική και στις σπουδές πολιτικού μηχανικού.
ΝΟRΤΗ CΑRΟLΙΝΑ SΤΑΤΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1887)
www.ncsu.edu
Έδρα: Raleigh, North Carolina
Δίδακτρα: $ 16.456
Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διακρίνεται ιδιαίτερα στη μηχανολογία, τη στατιστική, το αρχιτεκτονικό σχέδιο και την ηλεκτρονική διοίκηση επιχειρήσεων. Όσα Ελληνόπουλα βρεθούν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για σπουδές θα συναντήσουν αρκετά ελληνόφωνα παιδιά, ειδικά στο Κολέγιο Εκπαίδευσης. Ο λόγος είναι ότι το NC State University διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια συνεργασία με τέσσερα σχολεία της Βόρειας Καρολίνας, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και η αρχαία ελληνική φιλοσοφία.
VΙRGΙΝΙΑ ΤΕCΗ (1872)
www.vt.edu
Έδρα: Blacksburg, Virginia
Δίδακτρα: $ 17.928
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια έχει μακρά παράδοση στη μηχανολογία και την αρχιτεκτονική. Διαθέτει τμήματα αστικής, χημικής, ηλεκτρικής, βιομηχανικής και μηχανικής μηχανολογίας, συστημάτων αεροδιαστημικής, ωκεανολογίας, υπολογιστών και ορυκτολογίας. Το Κολέγιο Διοίκησης Επιχειρήσεων Ρamplin είναι επίσης διακεκριμένο, ειδικεύεται και αυτό στην ηλεκτρονική διεύθυνση, ενώ το πενταετές πρόγραμμα αρχιτεκτονικής θεωρείται από τα καλύτερα των ΗΠΑ, όπως και η δουλειά που γίνεται στο φημισμένο Ινστιτούτο Small Βusiness.
ΙΟWΑ SΤΑΤΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1858)
www.iastate.edu
Έδρα: Ames, Iowa
Δίδακτρα: $ 14.404
Η διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων και η ηλεκτρονική και επικοινωνιακή μηχανολογία δίνουν ποιότητα και φήμη στο ίδρυμα. Επίσης από τις 100 και πλέον προσφερόμενες ειδικότητες, το Κολέγιο Γεωπονίας περιλαμβάνει εξαιρετικά προγράμματα ζωολογίας, γεωργικής τεχνολογίας και αγροτικών επιχειρήσεων.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΤΕΝΝΕSSΕΕ (1794)
www.tennessee.edu
Έδρα: Knoxville, Tennessee
Δίδακτρα: $
Τα τμήματα διαχείρισης υλικών, αρχιτεκτονικής και μηχανολογίας θεωρούνται τα καλύτερα του πανεπιστημίου. Η συνεργασία του με το επιστημονικό εργαστήριο Οak Ridge συνεισφέρει στην υποστήριξη της έρευνας και της τεχνολογίας απασχολώντας περισσότερους από 400 φοιτητές και ακαδημαϊκούς σε ποικίλες μελέτες.
ΙLLΙΝΟΙS ΙΝSΤΙΤUΤΕ ΟF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (1890)
www.iit.edu
Έδρα: Chicago, Illinois
Δίδακτρα: $ 18.224
Ηλεκτρική μηχανική, χημική μηχανική, αρχιτεκτονική, μηχανολογία υπολογιστών είναι τα δυνατά επιστημονικά πεδία, που θεραπεύει με ποιότητα το συγκεκριμένο ίδρυμα του Σικάγου. Επιλέγεται κυρίως για τα πτυχία στους τομείς της μηχανικής που είναι από τα καλύτερα στις ΗΠΑ. Όλα τα σχετικά τμήματα (ηλεκτρική, χημική, μηχανολογική, αεροδιαστημική, αστική μηχανική και ηλεκτρονικών υπολογιστών) είναι εξαιρετικά.
DREXEL UNIVERSITY (1891)
www.drexel.edu
ΈδραPhiladelphiaPennsylvaniaΔίδακτρα: $ 27.200 για προπτυχιακούς φοιτητές
Από τις τεχνολογικές σπουδές ξεχωρίζει το πτυχίο που δίνει το τμήμα ηλεκτρονικών. Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές στην εικόνα είναι η καλύτερη και η πληρέστερη ειδικότητα. Οι απόφοιτοί του θεωρούνται εξπέρ στις βίντεο εφαρμογές. Η παγκόσμια η φήμη και τη συνοδεύει ακριβή ανταλλαγή των γνώσεων
LΕHΙGΗ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1865)
www.lehigh.edu
Έδρα: Bethlehem, Pennsylvania
Δίδακτρα: $ 14.820
Εμπορική μηχανολογία, μηχανολογία υπολογιστών, βιομηχανική μηχανολογία, είναι αντικείμενα σπουδών, που συγκεντρώνουν πλήθος προτιμήσεων. Οι σπουδαστές του Lehigh έχουν στη διάθεσή τους ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο, με ατμόσφαιρα μικρού κολεγίου. Ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, ειδικά στον κλάδο της μηχανολογίας και των επιχειρήσεων. Σε μεγάλη ανάπτυξη βρίσκεται και το τμήμα αρχιτεκτονικής με επιδόσεις στη σχεδίαση οικολογικών κτιρίων.
UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF DΕLΑWΑRΕ (1743)
www.udel.edu
Έδρα: Newark, Delaware
Δίδακτρα: $ 15.920
Ειδικεύεται στη χημική μηχανολογία με σπουδαίες εργαστηριακές επιδόσεις στη χρωματουργία και τους διαχωρισμούς ορυκτών κοιτασμάτων. Εξέχουσα θέση κατέχουν και η πετρελαϊκή μηχανολογία, καθώς και η μεταλλουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: