Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

7 Ιουλ 2011

Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο για τους πρωτοετείς φοιτητές

Για όσους εισαχθούν στα ΑΕΙ της χώρας από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα ισχύσει, εφόσον ψηφιστεί, ο νέος νόμος για την ανώτατη παιδεία, που προς το παρόν έχει τη μορφή σχεδίου.
Οι προπτυχιακές σπουδές θα ολοκληρώνονται σε τέσσερα χρόνια και ο φοιτητής θα έχει δικαίωμα να υπερβεί αυτόν τον χρόνο μόνο κατά δύο χρόνια. Μετά θα χάνει τα προνόμια που έχει και θα εναπόκειται στο κάθε ίδρυμα αν θα του δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Επίσης στο εξής όσοι δεν θα εγγράφονται για δύο συνεχόμενα εξάμηνα θα χάνουν την ιδιότητα του φοιτητή.
Όσον αφορά τα συγγράμματα σπουδών, το υπουργείο Παιδείας έχει διευκρινίσει ότι για τα επόμενα τρία χρόνια θα δίνεται ένα δωρεάν σύγγραμμα ανά μάθημα σε κάθε φοιτητή, ενώ μετά το διάστημα αυτό όλη πληροφορία που χρειάζεται ένας φοιτητής στη διάρκεια των σπουδών του θα παρέχεται ηλεκτρονικά.
Η φοίτηση στο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι δωρεάν, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας. Παρ’ όλα αυτά δίνεται πλέον η δυνατότητα, κατόπιν συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία δεν αφορούν μόνο την κοινωνικοοικονομική κατάσταση αλλά και την επίδοσή του, να λαμβάνουν οι φοιτητές άτοκα δάνεια. Τα δάνεια θα αποπληρώνονται μόλις ο φοιτητής πιάσει δουλειά ή μόλις αποκτήσει κάποιο εισόδημα.

Τα προβλήματα
Ήδη αναδεικνύονται ορισμένα ζητήματα που μάλλον δυσκολεύουν τη ζωή των νέων φοιτητών. Η επιτάχυνση του χρόνου σπουδών αποθαρρύνει φοιτητές χαμηλών εισοδημάτων, οι οποίοι προσπαθούν να συνδυάσουν τη φοιτητική ζωή σε μια μεγάλη πόλη με τις αγροτικές εργασίες στην επαρχία απ’ όπου κατάγονται. Το βασικό πρόβλημα, όμως, όπως παραδέχονται νέοι που ήδη φοιτούν στο πανεπιστήμιο, είναι ότι η παράταση του χρόνου σπουδών τούς εξασφάλιζε μέχρι τώρα τη δυνατότητα να ξαναδίνουν ένα μάθημα, προκειμένου να πετύχουν υψηλή βαθμολογία, που είναι απαραίτητη για το μεταπτυχιακό τους.
Σοβαρό είναι και το θέμα που μπαίνει για τους φοιτητές μερικής φοίτησης, δηλαδή τους εργαζόμενους φοιτητές που μπορούν να τελειώσουν τις σπουδές τους χωρίς κυρώσεις σε μεγαλύτερο χρόνο. Για να δοθεί αυτή η δυνατότητα στους εργαζόμενους φοιτητές θα πρέπει να καταθέτουν βεβαίωση εργοδότη στη γραμματεία της σχολής τους. Ωστόσο όσοι γνωρίζουν την αγορά εργασίας γνωρίζουν καλά ότι αυτή η βεβαίωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί.
Για όσους ήδη φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια θα υπάρξει μεταβατικός χρόνος, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με το ισχύον καθεστώς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: