Είτε από άγνοια είτε από βιασύνη, σύμφωνα με ειδικούς, οι υποψήφιοι πάτησαν το κουμπί της ένταξης στις ειδικές κατηγορίες στον Η/Υ και τώρα αναζητούν λύση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης. Ο νόμος προβλέπει διαγραφή του υποψηφίου από το τμήμα εισαγωγής και αποκλεισμό από τις πανελλήνιες εξετάσεις για δύο χρόνια, εάν δε συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές περιπτώσεις.
Αύριο, στις 12 τα μεσάνυχτα, λήγει η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψηφίους των πανελλήνιων εξετάσεων, ύστερα από τη διήμερη παράταση που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στο μεταξύ, σύγχυση έχει προκαλέσει το νέο μηχανογραφικό σε αρκετές οικογένειες, που προσπαθούν να μάθουν εάν υπάγονται ή όχι στις ειδικές κατηγορίες.
Λάθη και παρανοήσεις
Παρότι το υπουργείο Παιδείας εφιστά την προσοχή των υποψηφίων σε κάθε βήμα τους, κατά τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, ωστόσο, δεν έχουν αποφευχθεί τα λάθη και οι παρανοήσεις. «Τουλάχιστον δέκα υποψήφιοι προσήλθαν χτες στα γραφεία μας ζητώντας να αλλάξουν τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό ή να βρουν μία νόμιμη διέξοδο χωρίς να υποστούν τις συνέπειες. Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι ανήκουν σε ειδική κατηγορία και εκ των υστερών διαπίστωσαν από τις διευκρινίσεις ότι δεν υπάγονται σε αυτήν», ανέφερε στον «Α» ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Νεάπολης, Χρήστος Αντωνίου, ο οποίος απέδωσε τα περισσότερα λάθη σε βιασύνη και άγνοια. «Πατέρας με τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι παντρεμένο, δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή και ο υποψήφιος δήλωσε ότι ανήκει στην κατηγορία των πολυτέκνων», τόνισε ο κ. Αντωνίου.
Για τους τριτέκνους δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ισχύει όταν ένας εκ των δύο γονέων απέκτησε τρία παιδιά από διαφορετικούς γάμους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στα κοινωνικά κριτήρια, όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, η μεγαλύτερη παρανόηση αφορά τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς πολλοί χωρισμένοι γονείς, που ανέτρεφαν μόνοι τους τα παιδιά τους, θεώρησαν αυτονόητο ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, διότι ο νόμος καλύπτει μόνο τις άγαμες μητέρες με μη αναγνωρισμένα τέκνα. Πάντως, το νέο σύστημα έχει πολλά θετικά σημεία, όπως υποστήριξε ο σύμβουλος του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης.
«Με επισκέφθηκε μητέρα τριδύμων που εισάγονται σε διαφορετικές πόλεις. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη να σπουδάσουν και τα τρία παιδιά σε μία περιοχή», επισήμανε ο σύμβουλος της Εταιρείας Συμβούλων Εκπαίδευσης «Εmploy», Χρήστος Ταουσάνης. Επιπλέον, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις ειδικές κατηγορίες πρέπει να εκδοθούν μέχρι αύριο. «Ενα παιδί δεν πρόσεξε την προθεσμία για τα δικαιολογητικά και έστειλε το μηχανογραφικό προγραμματίζοντας να συλλέξει τα σχετικά έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες την επόμενη εβδομάδα, ώστε να τα καταθέσει το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τώρα προβληματίζεται μήπως κινδυνεύει με διαγραφή», πρόσθεσε ο κ. Ταουσάνης.
Αναζητούν λύση
Πάντως, αρκετοί υποψήφιοι και γονείς έχουν διαπιστώσει πως έχουν κάνει λάθος και δεν ανήκουν σε ειδική κατηγορία, αφού μελέτησαν πιο προσεκτικά τις σχετικές διατάξεις. Τώρα αναζητούν λύση, αφού ο νόμος προβλέπει διαγραφή από το τμήμα εισαγωγής και αποκλεισμό από τις πανελλήνιες για δύο χρόνια, εάν κατατεθούν ψευδή ή μη νόμιμα δικαιολογητικά. Το μπαλάκι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να... πέσει στις γραμματείες των σχολών το Σεπτέμβριο, οι οποίες δε θα μπορούν να εγγράψουν το φοιτητή και θα τον παραπέμψουν στο υπουργείο Παιδείας. «Το σύστημα άνοιγε στις 17 Ιουνίου και όσοι είχαν μία ιδιαιτερότητα μπορούσαν να αναζητήσουν απάντηση σε συνεργασία με τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού», είπε ο σύμβουλος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Λευκού Πύργου, Κώστας Τσαπουρνάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου