Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

21 Ιουν 2011

«Βουτιά» βάσεων έως 1.000 μόρια


«Βουτιά» αναμένεται να κάνουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε τμήματα αιχμής όλων των επιστημονικών πεδίων. Τα δυσκολότερα, σε σχέση με πέρυσι, θέματα μείωσαν σημαντικά (κατά 4,4%) τον αριθμό των αριστούχων, με αποτέλεσμα οι βάσεις να κινούνται πτωτικά, περισσότερο σε Φυσικομαθηματικά και Πολυτεχνειακά Τμήματα και λιγότερο σε Νομικά, Παιδαγωγικά και Ιατρικά. Ενδεικτικά, η πτώση στα υψηλόβαθμα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 200 μόρια στο 1ο επιστημονικό πεδίο μέχρι 600 μόρια στο 2ο και το 4ο πεδίο, ενώ σε τμήματα της περιφέρειας η πτώση ενδέχεται να είναι εντυπωσιακή, φθάνοντας έως και τα 1.000 μόρια.

Βεβαίως, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αυξομειώσεις στις βάσεις κάθε τμήματος, ανάλογα με τη ζήτηση από τους υποψήφιους. Η οικονομική κρίση δημιουργεί αστάθμητους παράγοντες, που κάνουν επισφαλείς τις εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, άγνωστος είναι ο αριθμός των υποψηφίων που θα επιλέξουν να φοιτήσουν σ΄ ένα τμήμα κοντά στο μόνιμο τόπο διαμονής τους, έστω κι αν αυτό δεν είναι της προτεραιότητάς τους, προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής «μετανάστευσης». Επίσης, δεν είναι γνωστό πόσοι υποψήφιοι θα επιλέξουν τις λεγόμενες «καθηγητικές» ή οι παιδαγωγικές σχολές, καθώς οδηγούν στον κορεσμένο δημόσιο τομέα.
«Βουτιά» βάσεων έως 1.000 μόρια
Τα πεδία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών - αναλυτών, η εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο διαμορφώνεται ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο: Πτωτικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα του πεδίου, κυρίως λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης, αλλά και στη Βιολογία γενικής παιδείας. Οι Νομικές, οι Παιδαγωγικές και οι Ψυχολογίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή πτώση 200-250 μορίων. Οι πτώσεις στα τμήματα της περιφέρειας θα είναι μεγαλύτερες, έως περίπου 500 μόρια.
2ο επιστημονικό πεδίο: Τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στα Μαθηματικά κατεύθυνσης και στη Φυσική προδιαγράφουν πτώση των βάσεων. Οι σχολές των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας και της Πληροφορικής στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μια πτώση της τάξεως των 500 μορίων. Στα περιφερειακά τμήματα, όμως, η πτώση αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, φθάνοντας έως και τα 1.000 μόρια.
3ο επιστημονικό πεδίο: Έως 250 μόρια αναμένεται να «πέσουν» οι βάσεις εισαγωγής στις πλέον περιζήτητες Ιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ έως 500 μόρια στις Ιατρικές της περιφέρειας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η τελευταία βαθμολογικά Ιατρική της Αλεξανδρούπολης να κινηθεί λίγο πάνω από τα 18.500 μόρια.
4ο επιστημονικό πεδίο: Οι περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση από 400 μόρια. Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη στα Πολυτεχνειακά τμήματα της περιφέρειας, υπερβαίνοντας τα 1.000 μόρια. Εκτιμάται ότι οι βάσεις στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του πεδίου θα κινηθούν μεταξύ 7.000 - 8.000 μόρια.
5ο επιστημονικό πεδίο: Τα Μαθηματικά γενικής παιδείας «έκαψαν» τους υποψήφιους (στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από την τεχνολογική κατεύθυνση) που διεκδικούν την εισαγωγή τους στις Οικονομικές σχολές. Οι βάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση που θα είναι μικρή στο κέντρο, αλλά σημαντική στην περιφέρεια, έως και 1.000 μόρια σε περιφερειακά τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικής Επιστήμης και Λογιστικής.
Το 77,43% << Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στις πανελλαδικές εξετάσεις συμμετείχαν φέτος 85.478 υποψήφιοι Γενικού και Επαγγελματικού (ομάδας Β΄) Λυκείου για εισαγωγή στα ΑΕΙ, οι οποίοι διεκδικούν μία από τις 66.400 θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Καθώς πλέον έχει καταργηθεί η βάση του 10, φέτος δικαίωμα εισαγωγής σε κάποιο τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατοχυρώνει το 77,43% των υποψηφίων.
Επίσης, φέτος μειώθηκε ο αριθμός των γραπτών που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 (11,09% έναντι 15,51% πέρυσι), καθώς και όσων βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,08% έναντι 19% πέρυσι).
Σε ό,τι αφορά την κατανομή της βαθμολογίας, «βελτιώθηκε» σε όλα τα μαθήματα εκτός της Φυσικής Γενικής Παιδείας (όπου το ποσοστό των «αριστούχων» αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι και έφτασε στο 47,27%).
Επίσης, μειώθηκε ο αριθμός των γραπτών που χρειάστηκε να αναβαθμολογηθούν λόγω διαφοράς μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή. Φέτος, αναβαθμολογήθηκαν 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%) έναντι 40.089 γραπτών πέρυσι (ποσοστό 7,08%).
Δελτία έως 28 Ιουνίου
Μέχρι και την Τρίτη 28 Ιουνίου μπορούν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο με τα τμήματα προτίμησή τους. Η προθεσμία είναι αποκλειστική, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται να δοθεί μια μικρή παράταση εάν από το υπουργείο Παιδείας κριθεί ότι ο διαθέσιμος χρόνος δεν είναι επαρκής. Σημειώνεται ότι από φέτος και για πρώτη φορά η συμπλήρωση και κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει ηλεκτρονικά. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού, πάντως, είναι «γρίφος» για όσους υποψήφιους είχαν, έως πέρυσι, δικαίωμα μετεγγραφής, αφού οι μετεγγραφές καταργήθηκαν και στη θέση τους καθιερώθηκαν οι θέσεις για κάθε ειδική κατηγορία (συνολικά 8.040).

Δεν υπάρχουν σχόλια: