Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

27 Μαΐ 2011

Tο "Νέο Τεχνολογικό Λύκειο"



Ελεύθερη πρόσβαση στα ΤΕΙ της ειδικότητάς τους, δυνατότητα εισαγωγής στα ΑΕΙ μέσω ειδικής προετοιμασίας και επαγγελματικά δικαιώματα θα αποκτούν οι απόφοιτοι της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν πιστοποιήσει τις γνώσεις τους. Πρόκειται για ορισμένες από τις καινοτομίες, που φέρνει η πρόταση του υπ. Παιδείας για την αναμόρφωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Από την επόμενη χρονιά καταργούνται τα Επαγγελματικά Λύκεια και οι Επαγγελματικές Σχολές και στη θέση τους θα αρχίσουν να λειτουργούν τα Τεχνολογικά Λύκεια. Το προσωπικό των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ αριθμεί περί τους 13.000 καθηγητές, εκ των οποίων περίπου οι 1.000 δεν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας και ωράριο. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο θα προχωρήσει σε μετακινήσεις καθηγητών γενικών ειδικοτήτων (π.χ. φιλόλογοι, μαθηματικοί) σε περιοχές όπου υπάρχουν Γενικά Λύκεια με κενά ή και σε μετατάξεις προσωπικού (τεχνικών ειδικοτήτων).  Ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου για το Τεχνολογικό Λύκειο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Οι σπουδές στο Τεχνολογικό Λύκειο διαρκούν 3+1 έτη, με το τέταρτο να είναι έτος ειδίκευσης.
- Στην Α΄ τάξη θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής, που θα είναι αντίστοιχα των τομέων της Β΄ τάξης.
- Μετά την Α΄ τάξη, ο ενδιαφερόμενος μαθητής θα μπορεί να συνεχίζει στο Γενικό Λύκειο.
- Στην Γ΄ τάξη θα επιλέξουν τμήμα ειδικότητας, όπου θα διδάσκονται 8 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 27 ώρες μαθήματα ειδικότητας.
- Οι ειδικότητες θα προσδιοριστούν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.
- Οσοι επιθυμούν να εισαχθούν σε πανεπιστήμια, στη Γ΄ τάξη θα παρακολουθούν «τμήμα γενικής παιδείας».
- Οι απόφοιτοι τριετούς φοίτησης θα αποκτούν απολυτήριο Τεχνολογικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου προσόντων 2, με βάση την οκτάβαθμη κλίμακα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
- Οι απόφοιτοι τριετούς φοίτησης θα μπορούν να εισαχθούν στα ΤΕΙ μέσω ειδικών εξετάσεων, όπως σήμερα.
- Το 4ο έτος θα είναι Τμήμα Ειδίκευσης Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και θα οδηγεί, ύστερα από εξετάσεις πιστοποίησης, σε πτυχίο και πιστοποίηση επιπέδου 3.
- Οι κάτοχοι του πτυχίου επιπέδου 3 θα εισάγονται σε ΤΕΙ της ειδικότητάς τους χωρίς εξετάσεις και με προϋποθέσεις που θα θέσουν τα ΤΕΙ.
- Θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση στο 3ο έτος και το 4ο έτος. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης μαθητείας.
- Δημιουργούνται «φροντιστηριακά» τμήματα σε Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά, για όσους έχουν κενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: