Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

25 Μαΐ 2011

Oι τάσεις των βάσεων 2011


Τελευταία μέρα σήμερα των Πανελληνίων εξετάσεων και τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:
Θεωρητική Κατεύθυνση
Όσον αφορά την Θεωρητική κατεύθυνση η δυσκολία που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι εστιάζεται στα μαθήματα της Βιολογίας γενικής παιδείας, των Μαθηματικών γενικής παιδείας και των Αρχαίων κατεύθυνσης. Κατόπιν τούτων οι υψηλές βάσεις του 1ου επιστημονικού πεδίου δείχνουν να κινούνται πτωτικά, οι μεσαίες να κινούνται ανοδικά και οι χαμηλές στα περσινά επίπεδα.

Όσοι εκ των υποψηφίων της Θεωρητικής κατεύθυνσης έχουν επιλέξει το 5ο επιστημονικό πεδίο είναι βέβαιο ότι σήμερα το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας δεν τους δυσκόλεψε δίνοντας τους την άνεση να καλύψουν ικανοποιητικά το χαμένο έδαφος από τα Μαθηματικά γενικής παιδείας και να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τη Θετική και την Τεχνολογική σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου.
Θετική Κατεύθυνση
Όσον αφορά τη Θετική κατεύθυνση όπως κάθε χρόνο πιέστηκε σε όλα τα μαθήματα με αποτέλεσμα οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών 2ου, 3ου και 4ου πεδίου να κινούνται πτωτικά, οι μεσαίες ανοδικά και οι χαμηλές στα περσινά επίπεδα.
Σε σχέση με τις βάσεις των Ιατρικών σχολών η τάση είναι πτωτική διότι τόσο η Βιολογία κατεύθυνσης όσο και η Χημεία κατεύθυνσης δυσκόλεψαν τους υποψηφίους με αποτέλεσμα οι αριστούχοι να λιγοστέψουν. Το μέγεθος της πτώσεως εξαρτάται από το πλήθος των υποψηφίων οι οποίοι θα δηλώσουν τις Ιατρικές και τις Πολυτεχνικές σχολές ως πρώτη προτίμηση. Ακριβέστερη εκτίμηση θα έχουμε όταν δοθούν οι αναλυτικές βαθμολογίες από το Υπουργείο.
Τεχνολογική Κατεύθυνση
Όσον αφορά την Τεχνολογική κατεύθυνση οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στα Μαθηματικά και τη Φυσική κατεύθυνσης ενώ στην Ανάπτυξη Εφαρμογών και στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης εκτιμούμε ότι απέδωσαν ελαφρώς καλύτερα από πέρυσι.
Με βάση τα παραπάνω και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι η τεχνολογική κατεύθυνση απέδωσε καλύτερα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εκτιμούμε ότι οι βάσεις των σχολών του 5ου επιστημονικού πεδίου κινούνται ελαφρώς πτωτικά, οι μέσες ανοδικά και οι χαμηλές περίπου όπως πέρσι.
Τελειώνοντας το σχολιασμό των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων έχουμε να παρατηρήσουμε ότι και φέτος οι εισηγητές των θεμάτων εστίασαν την πίεση τους στη μικρότερη ομάδα, την Θετική κατεύθυνση, η οποία κατά τεκμήριο δίνει τους περισσότερους αριστούχους και τους λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση.
Αυτό δημιουργεί μια τεχνητή εξισορρόπηση στην κατανομή των βαθμολογιών Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης σε σχέση με το 2ο και 4ο πεδίο αλλά και μεταξύ Θετικής και Τεχνολογικής - Θεωρητικής κατεύθυνσης σε σχέση με το 5ο πεδίο, διότι όταν στην Ανάπτυξη Εφαρμογών και στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης τα θέματα ήταν εύκολα ενώ στη Χημεία και τη Βιολογία ήταν δύσκολα οι υποψήφιοι της Θετικής πιέστηκαν σε τέσσερα μαθήματα ενώ της Τεχνολογικής μόνο σε δύο. Αντιστοίχως και για τη Θεωρητική η πίεση εξαντλήθηκε στα Αρχαία κατεύθυνσης.
Γεγονός πάντως είναι ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις τελείωσαν και εμείς ολόψυχα,ευχόμαστε στους υποψήφιους καλά αποτελέσματα, καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι!

Ε..Αμαριανακης- Πρόεδρος του IdEF που συμπράττει με τα Δημόσια Γαλλικά Πανεπιστήμια της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ (Paris 13 και Paris 1 Pantheon-Sorbonne-Cavej

Δεν υπάρχουν σχόλια: