Τα «προγνωστικά» για την κίνηση των βάσεων, την άνοδο ή την πτώση τους ξεκινούν µετά τη γνωστοποίηση των βαθµολογικών επιδόσεων των υποψηφίων , καθώς τότε µπορεί να γίνει η σύγκριση µε τις επιδόσεις της προηγούµενης χρονιάς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισµένα δεδοµένα που «οικοδοµούν» όρια στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής των φετινών εξετάσεων, δηλαδή, µε άλλα λόγια, στην «τιµή του εισιτηρίου» πρόσβασης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Η πρώιµη αυτή ανίχνευσητου «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τριών βασικών παραγόντων που λειτουργούν ως «πύργος ελέγχου» του σκαµπανεβάσµατος των βάσεων και πριµοδοτούν τις «καταδύσεις» ή τις «αναρριχήσεις» τους. Αναφερόµαστε βεβαίως στις συντεταγµένες της διαµόρφωσης των βάσεων, που είναι:
Η πρώιµη αυτή ανίχνευσητου «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τριών βασικών παραγόντων που λειτουργούν ως «πύργος ελέγχου» του σκαµπανεβάσµατος των βάσεων και πριµοδοτούν τις «καταδύσεις» ή τις «αναρριχήσεις» τους. Αναφερόµαστε βεβαίως στις συντεταγµένες της διαµόρφωσης των βάσεων, που είναι:
α. Ο «βαθµός δυσκολίας - ευκολίας» των θεµάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση µε τις προηγούµενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση µε την τελευταία χρονιά µε την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.
β. Ο αριθµός των υποψηφίων σε σχέση µε τον αριθµό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστηµονικών Πεδίων.
γ. Η σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθµός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισµένης ζήτησης» και οι προσφερόµενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.
Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν κυρίως το «πατρόν» των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστηµονικά Πεδία, ενώ ο άλλος παράγοντας (γ) κυρίως «ξεναγεί» τους υποψηφίους στις «πίστες» των βάσεων κάθε τµήµατος ΑΕΙ ή ΤΕΙ στα όρια των Επιστηµονικών Πεδίων.
ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ. Η µελέτη της ροής των προτιµήσεων των υποψηφίων σε όλη την περίοδο των εξετάσεων του Γενικού Λυκείου επισηµαίνει µε σαφήνεια έναν αυξηµένο αριθµό υποψηφίων που επιλέγουν συγκεκριµένες σχολές και τµήµατα σε κάθε Επιστηµονικό Πεδίο. Τα τµήµατα που θα είναι φέτος απαιτητικά στις βάσεις τους λόγω της µεγάλης συγκέντρωσης πρώτων προτιµήσεων των υποψηφίων θα είναι:
Στο 1ο Επιστηµονικό Πεδίο η Νοµική Αθήνας και Θεσσαλονίκης,τα Παιδαγωγικά Θεσσαλονίκης και Αθήνας, η Ψυχολογία του Παντείου, η Φιλολογία της Αθήνας αλλά και το ΤΕΦΑΑ Αθήνας θα προηγηθούν και φέτος στις προτιµήσεις των υποψηφίων. Και στο 2ο Επιστηµονικό Πεδίο τα Παιδαγωγικά ∆ασκάλων και τα ΤΕΦΑΑ θα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ζήτησης των υποψηφίων. Μαζί µε τα παραπάνω τµήµατα, που είναι σίγουρο ότι θα προηγηθούν στη ζήτηση των υποψηφίων, αναµένεται να προσελκύσουν πολλούς υποψήφιους, περισσότερους από τις προσφερόµενες θέσεις, τα τµήµατα Πληροφορικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα «κλασικά» τµήµατα των Μαθηµατικών, της Φυσικής και της Βιολογίας, εκείνα βέβαια που εδρεύουν στην Αθήνα.
Στο 3ο Επιστηµονικό Πεδίο η Ιατρική, αν και χάνει πρώτεςπροτιµήσεις τα τελευταία χρόνια, θα πάρει και φέτος την πρώτη θέση. Κοντά της, υψηλά στη ζήτηση, η Ιατρική Θεσσαλονίκης και το Τµήµα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Πέρα από τα προηγούµενα τµήµατα, που αναµένεται και φέτος να είναι η επιλογή των περισσότερων υποψηφίων, υψηλή ζήτηση θα παρουσιάσουν και το Τµήµα Βιολογίας Αθήνας, τα Τµήµατα Αισθητικής και Κοσµητολογίας Αθήνας (ΤΕΙ), Μαιευτικής Αθήνας (ΤΕΙ) καθώς και της Νοσηλευτικής Αθήνας (ΑΕΙ και ΤΕΙ). Βεβαίως και εδώ η υψηλή ζήτηση φορτίζει την µπαταρία των σταθερών βάσεων.
Στο 4ο Επιστηµονικό Πεδίο το Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ µαζί µε το Πολιτικών Μηχανικών, το Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και της Θεσσαλονίκης αναµένεται να έχουν την υψηλότερη ζήτηση και µαζί µε τα Τµήµατα ΤΕΙ Πληροφορικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν «τα µήλα» της Έριδος για τους χιλιάδες υποψήφιους των Τεχνολογικών Επιστηµών.
Στο 5ο Επιστηµονικό Πεδίο το Τµήµα Mάρκετινγκ και Eπικοινωνίαςτου Oικονοµικού Πανεπιστηµίου Aθήνας, τα δυοΤµήµατα Αστυνοµίας, το Τµήµα Χρηµατοοικονοµικής και Τραπεζικής ∆ιοίκησης του Πειραιά, τα Τµήµατα Λογιστικής και Χρηµατοοικονοµικής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου και του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, το Τµήµα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου θα έχουν υψηλή ζήτηση, ενώ την τιµητική τους αναµένεται να έχουν και πολλά τµήµατα των ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου όπως το Τµήµα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και το Τµήµα Λογιστικής.
info: TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου