Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

7 Ιουν 2013

Πανελλήνιες 2013:Mε δύο ταχύτητες οι βάσεις στις Πανελλαδικές



Ανοδος των βάσεων για τις Νομικές και Στρατιωτικές Σχολές, πτώση – και ενδεχομένως θεαματική – στις Πολυτεχνικές και μικρή υποχώρηση στις Ιατρικές αναμένεται φέτος με βάση τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα. Η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα σε επίπεδο βαθμολογιών αναμένεται να ανακοινωθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Ωστόσο, αυτά που θα παίξουν σημαντικό ρόλο φέτος στο «ασανσέρ» των βάσεων εισαγωγής είναι αφενός ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα, αφετέρου σε αρκετές Σχολές το τοπίο των εκτιμήσεων «θολώνει» λόγω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων που προέκυψαν στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά». «ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στον καθηγητή Αντώνη Φλωρόπουλο (διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο - Φλωρόπουλος) και ακολουθούν αναλυτικά οι εκτιμήσεις του για την πορεία των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο.


1ο  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
(Θεωρητικές Σχολές)
Οι βάσεις στα «ρετιρέ» - όπως είναι οι Σχολές Νομικής, οι Στρατιωτικές Σχολές και τα Τμήματα Ψυχολογίας - αναμένεται να αυξηθούν αν λάβουμε υπόψη ότι οι θέσεις είναι κατά πολύ λιγότερες από το περυσινό έτος.
Οσον αφορά τις υπόλοιπες Σχολές, η διακύμανση δεν θα παρουσιάσει αξιόλογες μεταβολές γιατί τα θέματα που δόθηκαν δεν ήταν δυσκολότερα.
Το θέμα της Εκθεσης, που ήταν περισσότερο προσιτό, μπορεί να αντισταθμιστεί με τα θέματα της Λογοτεχνίας και των Αρχαίων που ήταν περισσότερα απαιτητικά. Η Βιολογία ήταν το μάθημα στο οποίο οι υποψήφιοι έγραψαν σχετικά καλύτερα και έτσι το αποτέλεσμα αναμένεται ισοσταθμισμένο.
Στα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Οι υποψήφιοι  που επέλεξαν ως μάθημα Γενικής Παιδείας τη Βιολογία ευνοούνται έναντι εκείνων που επέλεξαν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που τα θέματα ήταν πολύ δυσκολότερα.

2ο ΚΑΙ 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
(Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματική και υπόλοιπες Θετικές & Τεχνολογικές Σχολές)
Στο πεδίο αυτό αναμένουμε σοβαρότατες μεταβολές. Τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αλλά και Γενικής Παιδείας προκάλεσαν «πόνο» στους υποψηφίους και ασφαλώς αναμένονται επιδόσεις χαμηλότερες από τις περυσινές.
Αν τώρα λάβουμε υπόψη ότι στο μάθημα της Φυσικής δύσκολα ξεπερνιέται ο βαθμός 17, με ένα θέμα μάλιστα που απευθυνόταν σε «καλά διαβασμένους... καθηγητές», η πτώση των βάσεων αναμένεται θεαματική. Τη μεγάλη πτώση δεν φαίνεται να συγκρατεί η αύξηση των θέσεων.
Στα τμήματα των ΤΕΙ η πτώση θα είναι χαμηλή έως μικρή γιατί οι βαθμολογίες που απαιτούνται για την εισαγωγή δεν είναι υψηλές και οι υποψήφιοι μπορούν να ελπίζουν ότι με βαθμολογίες παραπλήσιες με τις περσινές θα μπορέσουν να περάσουν το κατώφλι τους. Η μικρή μείωση των βάσεων στα ΤΕΙ επηρεάζεται από τον αριθμό των θέσεων που με το σχέδιο «Αθηνά» έχουν μειωθεί δραματικά.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
(Ιατρικές Σχολές)
Το πεδίο αυτό κατά τεκμήριο πολιορκείται από υποψηφίους που διαθέτουν ισχυρά όπλα. Είναι γνωστό ότι για να περάσεις στις Ιατρικές Σχολές πρέπει το οπλοστάσιό σου να είναι πλήρες, και αυτό πράγματι συμβαίνει γιατί έχουμε πολλούς αριστούχους. Παρότι τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Φυσική Κατεύθυνσης ήταν και γι' αυτούς τροχοπέδη, οι εξαιρετικές επιδόσεις τους στη Βιολογία και τη Χημεία συμβάλλουν ώστε η αναμενόμενη πτώση να είναι μικρή.
Κάπως μεγαλύτερη πτώση περιμένουμε στις δευτεροκλασάτες και τριτοκλασάτες Σχολές, κυρίως εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Οι βάσεις στα ΤΕΙ θα είναι όπως περίπου και το προηγούμενο έτος και ίσως σημειωθεί μικρή αύξηση αφού θα εισαχθούν σε αυτά και οι υποψήφιοι που δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν στις Ιατρικές Σχολές.

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
(Οικονομικές Σχολές)
Εδώ αναμένουμε τη «σφαγή των αμνών». Οι  θέσεις των περισσότερων τμημάτων είναι βέβαια αυξημένες, αλλά τα θέματα που δόθηκαν στα Μαθηματικά και τη Φυσική θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω σχεδόν όλες τις Σχολές των ΑΕΙ.
Στα τμήματα των ΤΕΙ η δυσκολία των θεμάτων δεν αποτελεί «βαρόμετρο» γιατί η συγκέντρωση βαθμολογιών κατά μέσο όρο κάτω από 13 δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Επειδή πολλά ΤΕΙ καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν, ο αριθμός των θέσεων θα είναι μειωμένος. Συνεπώς και εδώ, όπως στο 2ο και 4οΕπιστημονικό Πεδίο, θα έχουμε μεγάλη μείωση βάσεων στα ΑΕΙ και μικρή στα ΤΕΙ.

ΤΕΛΟΣ, θα πρέπει να τονίσουμε και μια σημαντική «αδικία» που την πλήρωσαν τα παιδιά που επέλεξαν ως μάθημα επιλογής τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και όχι τη Βιολογία ή την Ιστορία Γενικής Παιδείας.
Με καμία δύναμη δεν μπορεί να συγκριθεί η δυσκολία των θεμάτων των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας με τα ομολογουμένως εύκολα θέματα της Βιολογίας και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας.
Δυστυχώς εδώ η αδικία είναι κατάφωρη γιατί οι υποψήφιοι αντιμετωπίστηκαν με άνισους όρους.
Στα Παιδαγωγικά Τμήματα, που η πρόσβαση γίνεται από όλα τα Επιστημονικά Πεδία, ευνοούνται οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που μπορούν να συγκεντρώσουν σαφώς περισσότερα μόρια από τους υποψηφίους των άλλων Κατευθύνσεων.
Ομως η ζήτηση εδώ είναι μειωμένη (αφού δύσκολα διορίζονται στο Δημόσιο) και γίνονται πιο ελκυστικές οι Σχολές που προσφέρουν «σίγουρη» εργασία, όπως λ.χ. οι Στρατιωτικές Σχολές.
Οι βάσεις εδώ θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα το καταλάβουν οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Πηγή : TA NEA