Το μηχανογραφικό δελτίο θα κατατεθεί και εφέτος ηλεκτρονικά, οπότε οι υποψήφιοι πρέπει να μελετήσουν από πριν τις σχετικές τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να αποφύγουν τυχόν λάθη, τα οποία μπορεί να τους στερήσουν τη σχολή που επιθυμούν.
Οπως αναφέρει και το BHMA οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν μία προσεκτική ανάγνωση της εγκυκλίου που βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Συγκεκριμένα:
- Ο υποψήφιος που θα δηλώσει προτίμηση για σχολή η οποία περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που επέλεξε τη δηλώνει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο όσες σχολές επιθυμεί, ακόμη και όλες, από αυτές που περιλαμβάνονται σε ένα ή το πολύ δύο από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει με όποια σειρά επιθυμεί τις σχολές, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο περιλαμβάνονται.
- Οι υποψήφιοι καλό είναι να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Και αυτό για να ολοκληρώσουν τελικά τις σπουδές τους και να μην τις εγκαταλείψουν.
- Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι αν με το σύνολο των μορίων του εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτή που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση.
- Κάθε υποψήφιος πρέπει ακόμη να φροντίσει ώστε τα τμήματα που διαλέγει να μην έχουν περιορισμένο επιστημονικό πεδίο, έτσι ώστε αργότερα να είναι εφικτό να συνεχίσει τις σπουδές του αν το θελήσει για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου.
Απλή και πρακτική μέθοδος συμπλήρωσης
- Θεωρούμε ως υπόθεση εργασίας ότι έχουμε συγκεντρώσει τον μέγιστο αριθμό μορίων, π.χ. 20.000 μόρια. Καλό είναι έχουμε στον νου μας ότι έχουν παρατηρηθεί άνοδοι και πτώσεις σχολών κατά χιλιάδες μόρια από τη μία χρονιά στην άλλη.
- Χαρακτηρίζουμε τις σχολές είτε ως Α (πρώτης προτίμησης) είτε ως Β (δεύτερης προτίμησης) είτε ως Γ (τρίτης προτίμησης) διατρέχοντας το σύνολο των σχολών και των δύο πεδίων που έχουμε επιλέξει, ανεξάρτητα από τις βάσεις των προηγουμένων ετών. Οσες σχολές δεν μας ενδιαφέρουν τις προσπερνάμε και δεν τις χαρακτηρίζουμε.
- Διερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα των σπουδών κάθε σχολής ή τμήματος, τις μεταπτυχιακές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
- Ιεραρχούμε τις σχολές της κάθε κατηγορίας με αύξοντα αριθμό 1, 2, 3 κ.λπ. Ετσι, αν π.χ. έχουμε χαρακτηρίσει 10 σχολές ως Α, 10 ως Β και άλλες 10 ως Γ, θα έχουμε τις σχολές Α1, Α2 (...), Α10, Β11, Β12 (...), Β20, Γ21, Γ22 (...), Γ30.
- Σβήνουμε τους χαρακτηρισμούς Α, Β, Γ. Ο αριθμός που είναι σημειωμένος δίπλα από κάθε σχολή αποτελεί τη σειρά προτίμησης με την οποία θα συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό δελτίο.
Πηγή: Για μία θέση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ -Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/108436#ixzz2Ux2SKVql