Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

21 Μαΐ 2013

Πανελήνιες 2013: Με μειονέκτημα οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης στις Πανελλαδικές


Πολύ εύκολα θέματα στη Βιολογία, πολύ δύσκολα στα Μαθηματικά ετέθησαν τη δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.
 Ετσι, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης μπαίνουν με μειονέκτημα, έναντι των υπολοίπων, στην κούρσα της διεκδίκησης μιας θέσης σε οικονομικές σχολές.
Ειδικότερα, στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας οι υποψήφιοι για να αριστεύσουν έπρεπε να έχουν πολύ εξειδικευμένες γνώσεις Μαθηματικών Κατεύθυνσης (σε αυτά εξετάζονται όσοι προσανατολίζονται σε Μαθηματικό, Φυσικό, Πολυτεχνείο κ.λπ.). «Τα ερωτήματα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της ύλης, με πολλά εξ αυτών να είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, που συνδυάζουν διαφορετικά κεφάλαια. Θα μπορούσε βέβαια να υπήρχε καλύτερη συνάφεια στα ερωτήματα» σχολίασε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ), τονίζοντας ότι τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι και απαιτούσαν περισσότερο χρόνο. «Η επιτυχής αντιμετώπιση από τους υποψηφίους προϋποθέτει πολύ καλή γνώση των εννοιών, βασικές γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις, κριτική ικανότητα, ευχέρεια στους υπολογισμούς και αυξημένη προσοχή και δυνατότητα συνδυασμού γνώσεων από διαφορετικά κεφάλαια» συμπλήρωσε η ΕΜΕ. «Ορισμένα ερωτήματα απαιτούσαν σκέψη και χειρισμό επιπέδου Μαθηματικών Κατεύθυνσης», πρόσθεσε στην «Κ» ο μαθηματικός του φροντιστηρίου ΟΡΙΟΝ κ. Μανώλης Φουντουλάκης.
Αντίθετα, εύκολα κρίθηκαν τα θέματα στη Βιολογία Γενικής Παιδείας. «Είχαν διαβάθμιση δυσκολίας και κάλυπταν ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης. Κάποια θέματα αναζητούσαν κριτική προσέγγιση και σφαιρική γνώση των φαινομένων. Ενας μαθητής με ουσιαστική κατανόηση και γνώση της ύλης μπορούσε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις απαιτήσεις της εξέτασης» ανέφερε η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων. «Τα θέματα ήταν με σαφείς εκφωνήσεις χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Οι προσεκτικοί υποψήφιοι που διαβάζουν σωστά τις εκφωνήσεις δεν θα αντιμετώπισαν δυσκολίες. Οι επιδόσεις στη Βιολογία αναμένονται καλύτερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», πρόσθεσε στην «Κ» ο βιολόγος του ΟΡΙΟΝ κ. Γιώργος Τρίγκας.
Η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων επιλέγει Βιολογία ή Μαθηματικά (πέρυσι το 53,88% επέλεξε Βιολογία και το 43,74% Μαθηματικά) σε σχέση με τη Φυσική και την Ιστορία (το 1,47% και το 0,77% αντίστοιχα πέρυσι) ως δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας. Γι’ αυτό και τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά (υποχρεωτικό μάθημα για όσους θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση σε οικονομικές σχολές) θα ευνοήσουν τους υποψηφίους της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης, που είναι πιο εξοικειωμένοι με τα Μαθηματικά, έναντι των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης. Για τα άλλα δύο μαθήματα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Φροντιστών Αττικής και την Ομοσπονδία Φροντιστών Ελλάδας, «τα θέματα στη Φυσική ήταν μέτριας δυσκολίας, στην Ιστορία, σαφή και βατά».

                                                                          Του Απόστολου Λακασά