Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

14 Φεβ 2013

Ποια επαγγέλματα έχουν τις καλύτερες προοπτικές απορρόφησης




Επάγγελμα της ζωής μου... Ποιο άραγε μπορεί να είναι αυτό; Και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα υπό τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες να επιλέξουμε τη δουλειά που θα μας κάνει ευτυχισμένους και παράλληλα θα μας παρέχει όλα τα εφόδια για να ζούμε με άνεση και αξιοπρέπεια;
Οι πρώτες σε προτίμηση πανεπιστημιακές σχολές με βάση τα μηχανογραφικά και τη θέση ενδιαφέροντος σε αυτά, είναι η Νομική, τα τμήματα Ψυχολογίας, τα Παιδαγωγικά, η Ιατρική, oι Πολυτεχνικές Σχολές, η Λογιστική, η Φυσικοθεραπεία, η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία, τμήματα Μηχανολογίας, Μαιευτικής, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Κατά πόσο όμως όλα αυτά, που κάποτε θεωρούνταν τα επαγγέλματα καριέρας, που θα εξασφάλιζαν κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά Εργασίας, συνεχίζουν και σήμερα να έχουν την ίδια βαρύτητα και κυρίως να εξασφαλίζουν απορρόφηση του πτυχιούχου στην αγορά εργασίας;

Όπως λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας στην εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, Employ, Χρήστος Ταουσάνης στο
news.gr, είναι μία ομάδα σχολών με την μεγαλύτερη απορρόφηση, στις οποίες μπορεί κάποιος να βασιστεί λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες, συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό του.

Τα επαγγέλματα επιστημών υγείας ανοίγουν πόρτα στο μέλλον


Μερικές από αυτές είναι τα ΤΕΙ Εργοθεραπείας, τα τμήματα Λογοθεραπείας και τα τμήματα Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Αυτά τα τμήματα βγάζουν στελέχη και επιστήμονες , οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της ειδικής αγωγής, σε ό, τι αφορά τις επιστήμες υγείας.
Σε γενικές γραμμές η ιατρική έχει αρχίσει να μπαίνει στο περιθώριο», υποστηρίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Εξαίρεση αποτελούν οι ειδικότητες της Ιατρικής Πληροφορικής, της βιοπληροφορικής και της ιατρικής τηλεματικής που συνδυάζουν την παραδοσιακή ιατρική με την τεχνολογία. «Οι περισσότερες ειδικότητες της ιατρικής είναι υπερκορεσμένες», σύμφωνα με τον κύριο Τσαουσάνη. «Το εθνικό σύστημα υγείας έχει κατ' αναλογία όσους γιατρούς έχει το αντίστοιχο της Μεγάλης Βρετανίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τμήματα των μηχανικών με τμήματα αιχμής τους ηλεκτρολόγους – μηχανολόγους, μηχανικούς και σε δεύτερη μοίρα τους μηχανολόγους - μηχανικούς, οι οποίοι θα εστιάσουν σε πεδία όπως η ενεργειακή μηχανική, η βιοηελκτρονική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι από τα επαγγέλματα που κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «επαγγέλματα του μέλλοντος», καθώς πλέον οι παραπάνω ειδικότητες ξεφεύγουν από το παραδοσιακά κατασκευαστικό κομμάτι, τονίζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ταουσάνης.

Οι σπουδές πληροφορικής αν και κορεσμένες έχουν διαρκώς νέες προοπτικές


Σε ό,τι αφορά τα τμήματα σπουδών πληροφορικής, επισημαίνει τις αντιφάσεις που υπάρχουν στην επιλογή των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. «Υπάρχει τρομερός κορεσμός γιατί τα τελευταία χρόνια στράφηκαν μαζικά υποψήφιοι προς αυτό το αντικείμενο. Επειδή όμως, υπάρχουν διαρκώς νέα πεδία, όπως η υπολογιστική γλωσσολογία ( όπως έχουμε στο GPS τη φωνή που μας μιλάει, η συγκεκριμένη επιστήμη μετατρέπει τη φυσική γλώσσα σε γλώσσα επεξεργασίας μέσω υπολογιστή)», επισημαίνει ο κύριος Ταουσάνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, υψηλών προσδοκιών είναι οι σπουδές πληροφορικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τις εφαρμογές για tablets και smartphones. Ήδη τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού καταρτίζουν ολόκληρα εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε smartphones και tablets.

Το μέλλον στον πρωτογενή τομέα – Κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή

Ένα ακόμα τομέας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε στοιχειώσει, λόγω της μαζικής μετανάστευσης των ανθρώπων από την επαρχία στις πόλεις είναι η κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή. «Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές για όσους είναι εξειδικευμένοι γεωπόνοι, όπως γεωπόνοι τεχνολόγοι τροφίμων (διασφάλιση ποιότητας- έλεγχος τροφίμων και συστήματα αξιλόγησης στην κτηνοτροφική ή αγροτική παραγωγή και γεωπονική βιοτεχνολογία). Ένας απλός γεωπόνος που θα ανοίξει μαγαζί με λιπάσματα δεν έχει μέλλον», τονίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Το στοίχημα όπως αναφέρει, είναι να ασχοληθείς κανείς με εναλλακτικές μορφές καλλιέργιας και αξιοποίηση της έρευνας σε συνδυασμό με τη γεωπονία. «Υπάρχουν εκατοντάδες φυτικά βότανα στην Ελλάδα που δεν αξιοποιούνται. Επίσης υπάρχουν συγκριτικές μελέτες, που λένε ότι όσα φυτά μπορούν να αξιοποιηθούν καλλωπιστικά και θεραπευτικά και φυτρώνουν σε περιοχές της Μακεδονίας, τόσα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πάνω από 3.000 είδη βοτάνων και φυτών είναι διαθέσιμα στην ελληνική επικράτεια, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα», τονίζει.
Κορεσμένες οι στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές με αβέβαιο μέλλον

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές με δεδομένο ότι υπάρχει δέσμευση, μέσω του Μνημονίου για μείωση αυτών των σχολών, παρουσιάζουν μειωμένες προοπτικές. «Μέχρι στιγμής είναι η μόνη σίγουρη διέξοδος για το δημόσιο, αλλά κανείς δεν ξέρει αν συνταξιοδοτικά και μισθολογικά θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο. Μόνο για τη σιγουριά του δημοσίου - αν κάποιος δεν το θέλει πολύ -, ίσως θα ήταν καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί», εξηγεί ο κύριος Ταουσάνης.

«Στα επαγγέλματα με προοπτικές σε βάθος χρόνου είναι τα στελέχη εταιρειών logistics για μεταφορά προϊόντων και διαχείρηση της εφοδιαστικής αλυσίδα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μεγάλο διακομιστικό κέντρο» προσθέτει.

Πεδίον δόξης λαμπρόν περιμένει και τους τεχνολόγους διοίκησης με πολλές γνώσεις μάρκετινγκ, πληροφορικής και διοίκησης επιχειρήσεων. «Ακόμα και στην πιο μικρή επιχείρηση δεν αρκούν μόνο γνώσεις πληροφορικής και διοίκησης. Ο καθένας, ο οποίος θα στελεχώνει μια επιχείρηση πρέπει να έχει υπόβαθρο και από τους τρεις τομείς» υποστηρίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Ένας κλάδος, ο οποίος κάποτε αποτελούσε το όνειρο πολλών Ελλήνων για μία θέση στο Δημόσιο, αυτός των παιδαγωγικών σπουδών – όντας υπερκορεσμένος – έχει ήδη στερέψει. Αντίθετα, οι νομικές σπουδές – αν και παραδοσιακός επαγγελματικός κλάδος, παρουσιάζει μεγάλο εύρος. Έτσι, για όσους έχουν τις δεξιότητες μπορεί ακόμα να αποτελεί μία ασφαλή λύση. Μερικοί από τους επιμέρους τομείς, με υψηλό δείκτη επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι σύμφωνα με τον κύριο Ταουσάνη το Φορολογικό, το Ναυτιλιακό και το Δίκαιο αλλοδαπών.

Περίπου το 60% βρίσκεται σε κάποια σχολή κατά τύχη

«Περίπου ένα ποσοστό της τάξεως 60% βρίσκεται στη σχολή του τυχαία ή σε σχολή επόμενης προτίμησης και λιγότεροι από ένας στους πέντε εισάγονται σε σχολές πρώτης προτίμησης. Πέφτουμε έξω στην επιλογή επαγγέλματος, λόγω ελλιπούς επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι ιδιαίτερα δαιδαλώδες το εκπαιδευτικό σύστημα και σύνθετες οι ονομασίες των τμημάτων, μπερδεύοντας τους υποψηφίους. Για παράδειγμα η Εκπαιδευτική Κοινωνική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο βγάζει δασκάλους ειδικής αγωγής και το τμήμα Κοινωνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου που βγάζει Κοινωνιολόγους» αναφέρει ο κύριος Ταουσάνης.
Απαραίτητο προσόν η προϋπηρεσία

«Όλοι οι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν δουλειά δεν έχουν προϋπηρεσία. Οι λίγες θέσεις που υπάρχουν χρειάζονται προϋπηρεσία. Ένα παιδί κατά τη διάρκεια των σπουδών θα πρέπει να αναζητήσει μέσω των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης των πανεπιστημίων την απόκτησή της», επισημαίνει από την πλευρά του ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της εταιρείας Orientum, Σπύρος Μιχαλούλης.

Ο φορέας που φροντίζει για την προϋπηρεσία στο εξωτερικό

Γι' αυτό το σκοπό υπάρχει η ΑΙΕSEC, ένας παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός, ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να αποκτήσουν εμπειρίες, βρίσκοντας πρακτική άσκηση στο εξωτερικό για Έλληνες και όχι μόνο.

[Πολύς κόσμος πηγαίνει για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, με την ελπίδα ότι θα βρει δουλειά εκεί. Οι νέοι δεν βλέπουν μέλλον εδώ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχει άνοδος των στρατιωτικών σχολών, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν μέλλον», αναφέρει ο κύριος Μιχαλούλης.

Όπως επισημαίνει, στις χώρες του εξωτερικού υπάρχει πιο οργανωμένο περιβάλλον – τουλάχιστον έτσι αισθάνονται όσοι καταφεύγουν εκεί – και περισσότερες ευκαιρίες και σε συνδυασμό με τη βοήθεια του ίντερνετ είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει και να μείνει κανείς στο εξωτερικό.

«Όσοι φεύγουν στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν εάν θέλουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα ή όχι. Πλέον η αγορά Εργασίας είναι διεθνής. Ακόμα και όσοι μένουν στην Ελλάδα, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν απευθυνόμενοι αποκλειστικά στον ελληνικό πληθυσμό. Πολύς κόσμος θα στραφεί στον τουρισμό και την ψηφιακή τεχνολογία. Ο αγροτουρισμός είναι μία πιθανή πτυχή του τουρισμού, όπως και ο ιατρικός τουρισμός ( για ιαματικά λουτρά ή για να κάνει κάποιος μία επέμβαση στην Ελλάδα με πολύ εξελιγμένα μέσα και χαμηλότερο κόστος)», εξηγεί ο κύριος Μιχαλούλης.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, το μειονέκτημα των ελληνικών πανεπιστημίων, είναι ότι διαθέτουμε 500 τμήματα, χωρίς να υπάρχουν ξένα προγράμματα σπουδών για να μπορούμε να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές στη χώρα μας και να σπουδάσουν εδώ. «Οι εποχές που κάποιος πήγαινε και σπούδαζε νομικά και άνοιγε ένα δικηγορικό γραφείο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», σημειώνει.

H λίστα των επαγγελμάτων με προοπτικές σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κατσανέβα, καθηγητή στην Οικονομική της Εργασίας του Πανεπιστήμιου Πειραιώς:

Πληροφορικός, Πληροφορικός-Οικονομολόγος, Πληροφορικός-Μηχανικός, Πληροφορικός-Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικός διαδικτύου, Τηλεπληροφορικός, Πληροφορικός ψηφιακής εικόνας, Οικονομολόγος, Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων, Φοροτεχνικός, Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, Στέλεχος δημοσίων σχέσεων, Πωλητής, Ξεναγός, Εμποροπλοίαρχος, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού, Μηχανολόγος-Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Γεωλόγος, Μεταλλειολόγος Τεχνολόγος τροφίμων, Ελεγκτής ποιότητας, Τεχνολόγος μουσικών οργάνων, Μηχανικός ενέργειας, Τεχνικός φυσικού αερίου, Τεχνολόγος-Ακτινολόγος, Τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων, Δάσκαλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Ειδικός για ΑΜΕΑ, Νοσηλευτής, Βοηθός νοσοκόμος, Αισθητικός, Λογοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, Ιατρικός επισκέπτης, Γεωπόνος, Τεχνολόγος- Ζωοτεχνικός, Κτηνίατρος, Ιχθυολόγος, Ποτοποιός, Οινολόγος, Μάγειρας, Ζαχαροπλάστης, Κομμωτής, Επιπλοποιός, Ξυλουργός, Καραβομαραγκός, Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτροτεχνίτης, Ψυκτικός, Αλουμινάς, Υδραυλικός, Σοβατζής, Πλακάς, Μαρμαράς, Ιδιωτικός αστυνομικός ασφαλείας, Κηπουρός, Επαγγελματίας οδηγός, Χειριστής βαρέων οχημάτων και κλάρκ, Παρκαδόρος, Διανομέας εμπορευμάτων και έτοιμου φαγητού, Φορτοεκφορτωτής, Καθαριστής, Οικιακός βοηθός.

Πηγή:
news.gr