Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

23 Ιαν 2013

Οι σχολές Φιλολογίας πόλος έλξης για τους υποψηφίους


Μπορεί οι προβλέψεις για τους διορισμούς φιλολόγων τα επόμενα χρόνια να είναι δυσοίωνες, ωστόσο εκατοντάδες υποψήφιοι επιλέγουν ένα από τα τμήματα Φιλολογίας, αφού εκτός από τη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και σε άλλους τομείς.
Οι απόφοιτοι των φιλολογικών σχολών, πέρα από τις θέσεις των καθηγητών στα σχολεία, μπορούν να απασχοληθούν σε εκδοτικούς οίκους, σε εφημερίδες και σε τυπογραφεία, στην επιμέλεια κειμένων. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, οι θέσεις εργασίας και σε αυτούς τους τομείς έχουν μειωθεί σημαντικά.
Αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία για τους αποφοίτους Φιλολογικών τμημάτων καθώς ούτε οι μισοί δεν εργάζονται ως εκπαιδευτικοί. Περίπου το 12% των πτυχιούχων κάνει ιδιαίτερα μαθήματα και συνολικά το 39,4% απασχολείται σε τομείς άσχετους με το αντικείμενο των σπουδών τους. Υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 20.000 εκπαιδευτικοί ασκούν το επάγγελμα του καθηγητή και άλλες 20.000 περίπου αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, ενώ κάθε χρόνο αποφοιτούν 5.000 έως 6.000.

Συνταξιοδοτήσεις
Μία ακτίνα φωτός για τους διορισμούς φαίνεται μόνο εξαιτίας των εκατοντάδων συνταξιοδοτήσεων κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Πέρυσι, αποχώρησαν 1.074 φιλόλογοι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από την ομοσπονδία εκπαιδευτικών οι υπηρετούντες φιλόλογοι στις 30/7/12 ήταν 18.978 όταν δύο χρόνια νωρίτερα, ο αριθμός ξεπερνούσε τις 22.500.

Πάντως, οι υποψήφιοι οι οποίοι αγαπούν τις θεωρητικές επιστήμες, δεν έχουν μειωθεί, ένα στοιχείο που αποτυπώθηκε τόσο στο περσινό μηχανογραφικό όσο και στις βάσεις εισαγωγής. Οι περσινές βάσεις στα 7 τμήματα Φιλολογίας κυμάνθηκαν μεταξύ 14.509 έως 17.781 και ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες του 2011. Μάλιστα, έχει σημασία να επισημάνουμε ότι δεκάδες υποψήφιοι εισήχθησαν πέρυσι σε τμήματα Φιλολογίας που απαιτούσαν ακόμη και 15.000 μόρια έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 19.000 μόρια. Δηλαδή, προτίμησαν να εισαχθούν σε μία Φιλολογική σχολή παρά σε ένα από τα Νομικά τμήματα τα οποία απαιτούσαν χαμηλότερες βαθμολογίες.

Πρώτες προτιμήσεις
Αναφορικά με τις πρώτες προτιμήσεις, μόνο για τα 7 κλασικά τμήματα Φιλολογίας «άγγιξαν» τις 2.600 από όλες τις κατηγορίες υποψηφίων (90%, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.). Για την κατηγορία του 90%, οι περισσότερες πρώτες προτιμήσεις καταγράφηκαν στο τμήμα της Αθήνας (703). Τη σχολή του Αριστοτελείου, επέλεξαν στην κορυφή του μηχανογραφικού 538 υποψήφιοι και 147 το τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σχετικά με την υψηλότερη βάση εισαγωγής, διαμορφώθηκε στη σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με 17.781 μόρια. Ακολούθησε από κοντά το τμήμα Θεσσαλονίκης με 17.745, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα τμήματα είχαν προσιτές βάσεις (από 14.509 έως 15.861).

Ανθρωπιστικές επιστήμες

«Διαβατήριο» για πολλά επαγγέλματα

Τα τμήματα που καλύπτουν τις ανθρωπιστικές επιστήμες με αιχμή τις φιλολογικές - φιλοσοφικές σπουδές στην ευρεία έννοιά τους είναι 20. Μπορούμε δε να τα κατανείμουμε στις εξής τρεις κατηγορίες. Στα τμήματα Φιλολογίας, τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τα τμήματα Φιλοσοφίας - Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής.

20 τμήματα για όλες τις προτιμήσεις

Φιλολογικά τμήματα (7)
Τα τμήματα Φιλολογίας είναι επτά και ανήκουν στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Θράκης (Κομοτηνή), Κρήτης (Ρέθυμνο), Πελοποννήσου (Καλαμάτα). Το περιεχόμενο σπουδών σε όλα τα τμήματα επικεντρώνεται στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού. Τα τμήματα προσφέρουν στους φοιτητές τους την απαραίτητη παιδαγωγική κατάρτιση για την επιστημονική και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργασθούν ως καθηγητές στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση, ως συγγραφείς και διορθωτές κειμένων σε εκδοτικούς οίκους και εφημερίδες, ως ερευνητές σε Αρχεία και Βιβλιοθήκες αλλά και στον χώρο των ΜΜΕ.

Έρευνες των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων πιστοποιούν ότι μόνο το 17,7% των αποφοίτων Φιλολογίας απασχολείται σε σχετική με το αντικείμενο του πτυχίου εργασία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό 42,9% είναι άνεργοι. Από τον αντίστοιχο πίνακα προκύπτει ότι οι απόφοιτοι Φιλολογίας είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τους αποφοίτους άλλων τμημάτων φιλοσοφικών και ιστορικών σπουδών.

Τμήματα Ιστορίας - Αρχαιολογίας (8)
Τα τμήματα των ΑΕΙ που προσφέρουν σπουδές στο γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, αλλά και στις επιστημονικές ειδικεύσεις της Εθνολογίας και της Λαογραφίας είναι συνολικά 8. Ανήκουν στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας (Βόλος) με κατεύθυνση στην Κοινωνική Ανθρωπολογία, Κρήτης (Ρεθύμνου), Ιονίου (Κέρκυρας) στην Ιστορία, Θράκης (Κομοτηνής) με κατεύθυνση την Εθνολογία. Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Ιστορίας - Αρχαιολογίας μπορούν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα, να εργασθούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, σε μουσεία, Βιβλιοθήκες, υπηρεσίες Αρχείων, αλλά και ως καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πάνω από 1.000 νέοι πτυχιούχοι αποφοιτούν κάθε χρόνο από αυτά τα τμήματα. Παραμένουν άνεργοι για επτά με εννέα χρόνια, από τότε που πήραν πτυχίο.

Έχουν το χαμηλότερο ποσοστό σταθερής απασχόλησης (41,6%), το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό επισφαλούς απασχόλησης και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απόλυτης αντιστοιχίας σπουδών με το αντικείμενο εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία διαπιστώθηκε ότι μόνο το 60,3% των πτυχιούχων του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας εργάζονται, και μάλιστα από αυτούς το 42,3% απασχολείται σε τομείς μη σχετικούς με τις σπουδές του. Από την έρευνα των Γραφείων Διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων προκύπτει ότι οι Ιστορικοί και Αρχαιολόγοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανέργων (17,1%).

Ειδικότερα για τους Αρχαιολόγους, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά το επάγγελμα είναι κλειστό, αφού υπάρχει μικρός αριθμός μόνιμων αρχαιολόγων (350 με 400 θέσεις) για όλη τη χώρα.

Τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (5)
Τα τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας είναι 5 και ανήκουν στο Πάντειο και στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Κρήτης. Σκοπός των τμημάτων αυτών είναι η εκπαίδευση στελεχών της εκπαίδευσης που θα εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες σε μαθήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως επίσης και τις ανάγκες σε επίπεδο σχολικής συμβουλευτικής και ψυχοπαιδαγωγικής καθοδήγησης. Οι απόφοιτοι αποκτώντας πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής έχουν τις δυνατότητες απασχόλησης που έχει ένας καθηγητής φιλόλογος.

Επιπλέον οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές - εκπαιδευτές σε διάφορες σχολές (Ενόπλων Δυνάμεων - ΟΑΕΔ κ.λπ.). Σε κέντρα συμβουλευτικής γονέων και παιδιών. Σε ιδρύματα και φορείς προστασίας της ψυχικής υγείας του παιδιού. Ως σύμβουλοι αγωγής σε υπουργεία και ΟΤΑ. Ακόμα και ως ψυχολόγοι (ελεύθεροι επαγγελματίες) με την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει το κατάλληλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, τέλος σε εκδοτικούς οίκους και οργανισμούς.

Πηγη: cleverclass.gr