Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

13 Ιουν 2012

Βάσεις 2012 : Tά δύσκολα θέματα ρίχνουν και τα περιζήτητα τμήματαΟι άστοχες επιλογές θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι λανθασμένες διατυπώσεις, όπως στη Φυσική και η άνοδος του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στα περισσότερα μαθήματα είναι τα βασικά κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Ακαδημαϊκού κ. Αρβελέρ, της οποίας κείμενο δόθηκε στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στους μαθητές. «Γράφω δύσκολα, δεν είναι για παιδιά τα κείμενα μου… Ουδέποτε θα έδινα εγώ τέτοιο κείμενο. Τι δίνετε εδώ στα παιδιά; Τι πράγματα είναι αυτά;» Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), διαπιστώνει – μεταξύ άλλων - ότι: «Εκτός από το πρώτο θέμα τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής…»

Γράφει ο Γιώργος Κ. Καββαδίας, εκπαιδευτικός - ερευνητής

Είναι έξω από κάθε παιδαγωγική αρχή, να καλούνται οι υποψήφιοι να διαγωνιστούν σε υπέρμετρης δυσκολίας θέματα  που οδηγούν στο «υπόγειο» της βαθμολογίας μαζικά τους υποψηφίους ακόμα και τους σχετικά καλά προετοιμασμένους. Τα στοιχεία πιστοποιούν ότι με τα θέματα που επιλέγονται προκαλείται ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, τις προσπάθειες τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και, κυρίως, των μαθητών με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.Έτσι η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνδέεται με τη δυνατότητα πληρωμής διδάκτρων σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, με αποτέλεσμα να ροκανίζεται το πενιχρό εισόδημα χιλιάδων λαϊκών οικογενειών.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας ή αποτυχίας είναι τεχνητή κατασκευή των λεγομένων διαβαθμισμένων θεμάτων που λειτουργούν σαν έξυπνες  βόμβες με στόχους εξωεκπαιδευτικούς. Παράλληλα η συζήτηση για το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών με βάση την καλή ή κακή βαθμολογία  στις εξετάσεις είναι άνευ  σημασίας, γιατί  τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας ή αποτυχίας είναι μια «κατασκευή» από τους «θεματοθέτες» της Επιτροπής Εξετάσεων που κρατούν στα χέρια τους τα «εργαλεία» των λεγομένων διαβαθμισμένων θεμάτων.

Η αύξηση του αριθμού εισακτέων κατά 1.650 περίπου σε συνδυασμό με τη μείωση – κατά 4.000 περίπου -  του αριθμού υποψηφίων που ανέρχονται σε 87.500 περίπου είναι τα «καλά νέα» που οδηγούν το ασανσέρ των βάσεων προς τα κάτω. Ωστόσο, τα δυσκολότερα θέματα συγκριτικά με το 2011σε αρκετά μαθήματα σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο συνωστισμό των πρώτων προτιμήσεων στα κεντρικά τμήματα παρασκευάζουν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που εντείνει τον ανταγωνισμό όχι μόνο για τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές, αλλά και για τα κεντρικά τμήματα των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.(κυρίως Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης). Ειδικότερα τα θέματα – «φωτιά» στη Φυσική (Θετικής και Τεχνολογικής) Κατεύθυνσης, στα Μαθηματικά (Θετικής και Τεχνολογικής) Κατεύθυνσης και Γενικής Παιδείας, Βιολογία γενικής παιδείας, στη Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης) σπρώχνουν το ασανσέρ των βάσεων χαμηλότερα,κυρίως, για τα τμήματα του 2ου - 4ου πεδίου, αλλά και του 3ου και 5ου, κατά δεύτερο λόγο, πεδίου. Αντίστοφη αναμένεται η πορεία των βάσεων του 1ου πεδίου. Ωστόσο, χρειάζεται να τονιστεί ότι δεν ισχύει πάντα η εξίσωση: δυσκολότερα θέματα = χειρότερες επιδόσεις. Η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων δεν είναι ενιαία για όλα τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις. Αλλά παρά την ανισοκατανομή των επιδόσεων και τις διαφοροποιήσεις η εικόνα των επιδόσεων θα στην Τεχνολογική κατεύθυνση θα είναι πολύ  χειρότερη συγκριτικά με το 2011. Αισθητά χειρότερη στη Θετική και ελαφρώς ή και αισθητά καλύτερη στη Θεωρητική. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της κίνησης των βάσεων παραμένει θολή, αφού στηρίζεται σε εκτιμήσεις και όχι στα πραγματικά στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Στη Νεοελληνική Γλώσσα  η εικόνα των επιδόσεων είναι χειρότερη από το 2011, αλλά δεν αναμένονται δραματικές αποκλίσεις . Μάλλον οριακές με σίγουρα λιγότερους υποψηφίους στην κλίμακα του «άριστα» και στην υψηλόβαθμη 15 – 17,9. Ελάχιστοι οι αριστούχοι, κάτω από 1,1 %. Επομένως όσοι υπερβούν το 15 ποσοστιαία θα είναι κάτω από 25 % και θα είναι ευχαριστημένοι. Ανάλογο, πάνω από 22% αναμένεται να είναι και το ποσοστό όσων βρεθούν στον … βυθό της βαθμολογίας (0 - 9,9)

Στη Βιολογία και τα Μαθηματικά γενικής παιδείας που έχουν επιλέξει συνολικά πάνω από το 98% των υποψηφίων οι επιδόσεις είναι χειρότερες μάλλον οριακά. Οι αριστούχοι μειώνονται και στα δύο μαθήματα, σε επίπεδα κάτω από το 20 % και αναμένεται συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες. Πάνω από το 35% των υποψηφίων στη Βιολογία και πάνω από 45% στα Μαθηματικά θα είναι στο .. υπόγειο της βαθμολογίθας. Τα Μαθηματικά που επιλέγονται  από τους μισούς σχεδόν υποψηφίους παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων, ειδικότερα του 5ου επιστημονικού πεδίου ως μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Ως ένα από τα έξι μαθήματα επηρεάζει την κίνηση των βάσεων στο 2ο και 4ο επιστημονικά πεδία. Στο συγκεκριμένο μάθημα αναμένονται αισθητά χαμηλότερες  επιδόσεις και αισθητή μείωση των αριστούχων. Σκούρα τα πράγματα για τους ελάχιστους υποψηφίους  που επέλεξαν Φυσική  και Ιστορία γενικής παιδείας που δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την κίνηση των βάσεων, αλλά αποτελούν βαρίδια για την πλειονότητα των υποψηφίων που τα επιλέγουν.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ

Στη Θεωρητική κατεύθυνση μέχρι τώρα, χωρίς η εικόνα των επιδόσεων να είναι ειδυλλιακή, εκτιμάται ότι είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά όχι θεαματικά. Μάλλον οριακή είναι η βελτίωση των επιδόσεων στα Αρχαία Ελληνικά και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία  και τα Λατινικά. Σε ισορροπία σε σύγκριση με πέρυσι και χωρίς δραστικές αποκλίσεις αναμένονται οι επιδόσεις στην Ιστορία που είναι το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Κυρίαρχη είναι η ανοδική, αλλά όχι έντονη, τάση των βάσεων για τα περιζήτητα τμήματα του 1ου πεδίου.

Αρχαία Ελληνικά.

Μετά την περσινή μεγάλη κάμψη των επιδόσεων θεωρείται δεδομένη η αύξηση των αριστούχων που δε θα υπερβούν το 7 % και των υψηλόβαθμων (15 – 17,9) κοντά στο 20%.Υψηλά πάνω από 45 % εκτιμάται ότι θα είναι και τα ποσοστά αποτυχίας (0 - 9,9). Οι επιδόσεις στα Αρχαία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων του 1ου πεδίου, γιατί είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας με τον μεγαλύτερο συντελεστή 1,3.

Ιστορία.

Στην Ιστορία Θεωρητικής κατεύθυνσης εξαιρετικά θολή παραμένει η εικόνα των επιδόσεων. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε σχετική ισορροπία συγκριτικά με το 2011. Σχετικά υψηλά, αλλά σίγουρα κάτω από 20 % υπολογίζονται τα ποσοστά «αριστούχων». Κάτω από 22 % αναμένεται το ποσοστό των υψηλόβαθμων (15 – 17,9) και πάνω από 45 % όσων δε θα «πιάσουν» τη βάση.  Και η Ιστορία ως δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 0,7 συμμετέχει αποφασιστικά στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής.

Νεοελληνική Λογοτεχνία.

Αισθητά, αλλά όχι θεαματικά βελτιωμένες αναμένονται οι επιδόσεις στη Νεοελληνική Λογοτεχνία.Αυξημένα ποσοστά αριστούχων, κάτω από 7%. Πάνω από 20 % αναμένεται το ποσοστό  των υψηλόβαθμων (15 – 17,9),ενώ το ποσοστό των χαμηλόβαθμων (0 – 9,9) θα είναι πάνω από 28 %.

Λατινικά.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η αυλαία των εξετάσεων άφησε γλυκιά  γεύση στους υποψηφίους της Θεωρητικής. Αναμένονται σίγουρα καλύτερες επιδόσεις. Αύξηση των αριστούχων σε επίπεδα πάνω από 18 %. Περίπου 4 στους 10 υποψηφίους θα βρεθούν στις κλίμακες 12 – 17,9, ενώ πάνω από 33 % δε θα υπερβούν τη βάση του 10.

ΘΕΤΙΚΗ       

Στη Θετική κατεύθυνση είναι χειρότερες, μάλλον οριακά, οι επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας που είναι τα Μαθηματικά και αισθητά χειρότερες στη Φυσική που είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο και 4ο πεδίο, αλλά επηρεάζουν σημαντικά και την κίνηση των βάσεων τόσο του 3ου, όσο και του 5ου πεδίου. Χειρότερες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιδόσεις  στη Χημεία Θετικής που είναι το 2ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή0,7 για το 3ο πεδίο. Αντίθετα αιθητά καλύτερες είναι οι επιδόσεις στο 1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας του 3ου πεδίου πουείναι η Βιολογία. Εκτιμάται ότι πολύ πιο κάτω από 16% θα είναι το ποσιοστό των υποψηφίων με γενικό βαθμό πρόσβασης « άριστα» (18 – 20), ενώ υψηλό, πάνω από 40%, θα είναι το ποσοστό «κάτω από τη βάση» (0 – 9,9). Πτώση προδιαγράφουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων τμημάτων του 3ου πεδίου.

Βιολογία.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν σε αισθητή αύξηση των αριστούχων. Περίπου 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί στο … ρετιρέ της βαθμολογίας (18 – 20). Η ίδια αναλογία αναμένεται και στην κλίμακα 15 - 17,9, ενώ  πολύ χαμηλά, κάτω από 17 % υπολογίζονται τα ποσοστά «κάτω από τη βάση»

Χημεία

Αισθητά χειρότερες αναμένονται οι επιδόσεις στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Μείωση των αριστούχων σε ποσοστά κάτω από 38%. Πάνω από 25% θα βρεθούν στην αμέσως επόμενη βαθμολογική κλίμακα 15 – 17,9, ενώ χαμηλά, κάτω από 20 % θα είναι το ποσοστό αποτυχίας (0 – 9,9).

Μαθηματικά Θετικής - Τεχνολογικής

Σίγουρα λιγότερους αριστούχους φέρνουν οι δυσκολίες των «θεμάτων – φωτιά». Τα Μαθηματικά είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (1,3) για το 2ο και 4ο πεδίο και γενικά αναμένεται πιο γκρίζα η εικόνα των φετινών επιδόσεων. Το ποσοστό των αριστούχων αναμένεται να είναι  κάτω από 11% για την Θετική και 4% για την Τεχνολογική. Περίπου 4 στους 10 της Θετικής «κάτω από τη βάση», ενώ το ποσοστό αποτυχίας στην Τεχνολογική θα υπερβεί το 72 %.

Φυσική Θετικής – Τεχνολογικής.

Δραματική πτώση των επιδόσεων. Αναμένονται λιγότεροι αριστούχοι κάτω από 10% στη Θετική και κάτω από 3,5 % στην Τεχνολογική. Αυξημένα θα είναι και τα ποσοστά αποτυχίας. Πάνω από 40% στη Θετική και πάνω από 80% στην Τεχνολογική. Η Φυσική είναι το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο και 4ο πεδίο.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (2)

Στην Τεχνολογική κατεύθυνση μεγάλα ποσοστά, ίσως, και πάνω από 72% αποτυχίας αναμένονται στα Μαθηματικά Τεχνολογικής 2 και στη Φυσική, πάνω από 80% που είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Στον αντίποδα καλύτερες επιδόσεις θα έχουμε στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στην Ανάπτυξη Εφαρμογών η εικόνα είναι σχετικά θολή. Μάλλον ισορροπία ή οριακά προς τα κάτω, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις έμπειρων βαθμολογητών.Πάνω από 16% ανμένεται το ποσοστό των αριστούχων, ενώ σίγουρα πάνω από το 40% των υποψηφίων θα βρεθεί στο υπόγειο της βαθμολογίας (0 – 9,9). Συνολικά περισσότεροι από 1 στους 2 υποψηφίους θα έχουν γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από 10.

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ)

Αυλαία με γλυκιά γεύση για το μάθημα αυξημένης βαρύτητας του 5ου πεδίου. Αισθητή αύξηση των αριστούχων με το τελικό ποσοστό να υπεβαίνει το 30%. Πάνω από 20% θα είναι το ποσοστό των υποψηφίων στην αμέσως επόμενη βαθμολογική κλίμακα (18 – 20). Ωστόσο περίπου 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί στον ...βυθό της βαθμολογίας. Η εξισορρόπηση των απωλειών από τα Μαθηματικά που είναι το δεύτερο μάθημα – κλειδί του 5ου πεδίου είναι δεδομένη.

ΠΙΝΑΚΑΣ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2011. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ.

ΜΑΘΗΜΑ
ΧΑΡ/ΣΜΟΣ
18 - 20
15 -17,9
12 -14,9
10-11,9
0-9,9
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
2012

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
1,04
21,08
38,55
18,85
20,44
¯ΠΤΩΣΗ


ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
7,32
11,81
12,31
7,32
61,22
¯ΠΤΩΣΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
21,30
15,45
12,04
7,47
43,71
¯ΠΤΩΣΗ

ΦΥΣΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
47,27
21,20
11,03
5,73
14,75
¯ΠΤΩΣΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ
18,96
22,95
15,27
8,41
34,39
¯ΠΤΩΣΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΘΕΩΡ. Κ.
2,78
13,77
19,92
14,61
48,89
¯ΠΤΩΣΗ

ΛΑΤΙΝΙΚΑ
ΘΕΩΡ. Κ.
16,26
18,74
17,08
10,47
37,60
ΑΝΟΔΟΣ­

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΘΕΩΡ. Κ.
4,34
23,46
30,44
15,06
24,59
ΑΝΟΔΟΣ­

ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΩΡ. Κ.
17,78
16,83
13,34
8,64
43,38
¬®ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΘΕΤ.  Κ.
19,91
34,06
20,35
8,43
17,22
ΑΝΟΔΟΣ­

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΤ.  Κ.
11,09
17,98
20,14
11,55
39,21
¯ΠΤΩΣΗ

ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΤ. Κ.
13,84
17,71
16,25
10,97
41,20
¯ΠΤΩΣΗ

ΧΗΜΕΙΑ
ΘΕΤ. ΚΑΤ.
42,93
24,68
11,27
4,93
16,17
¯ΠΤΩΣΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΤΕΧ Κ. 2
3,04
6,26
     9,89
8,25
72,53
¯ΠΤΩΣΗ

ΦΥΣΙΚΗ
ΤΕΧ Κ. 2
3,34
6,28
8,66
7,52
74,17
¯ΠΤΩΣΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓ/ΣΗΣ & Δ/ΣΗΣ ΕΠ/ΣΕΩΝ
ΤΕΧ Κ. 2
30,37
16,85
14,16
   9,25
29,34
ΑΝΟΔΟΣ­

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦ/ΓΩΝ ΣΕ ΠΡ/ΚΟ ΠΕΡ/ΛΟΝ
ΤΕΧ Κ. 2
16,24
17,69
13,95
8,91
43,19
¬®ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΕΠΙΛΟΓΗΣ
23,52
20,97
12,65
6,75
36,08
ΑΝΟΔΟΣ­

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ:     ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ, ¯ΠΤΩΣΗ,    ­ ΑΝΟΔΟΣ ¬®ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ (ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ)
ΠΗΓΗ: Γ.ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ – Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Υπ. Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, 2011


ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Αν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις για τις φετινές επιδόσεις, τότε προκύπτουν ορισμένα βασικά και χρήσιμα συμπεράσματα.

1.   Είναι σίγουρο ότι η «γραμμή» για δύσκολα θέματα  στα περισσότερα μαθήματα  ωθεί το ασανσέρ των βάσεων προς τα κάτω. Ωστόσο σε δεκάδες μεσαίας βαθμολογικής κλίμακας, κυρίως κεντρικά  τμήματα (Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης) η πτώση δε θα είναι τόσο έντονη και θεαματική, όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των Μ.Μ.Ε., εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης αυτών των τμημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης.

2.   Η ανισοκατανομή των επιδόσεων ανά κατεύθυνση προδιαγράφει βάσεις δύο ταχυτήτων. Ειδικότρερα οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης προδιαγράφουν αισθητή άνοδο των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων του 1ου, κυρίως, πεδίου, αλλά και κοινά τμήματα 1ου και 2ου, καθώς και ορισμένα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα του 3ου και 5ου πεδίου.

3.   Είναι, λοιπόν, καθοδικές τάσεις των βάσεων του 2ου και 4ου πεδίου. Ελεύθερη πτώση αναμένεται στις βάσεις εισαγωγής των χαμηλόβαθμων και χαμηλής ζήτησης τμημάτων επαρχιακών Τ.Ε.Ι.


4.   Συγκρατημένη πτώση προδιαγράφουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στα περιζήτητα τμήματα του 3ου πεδίου, αλλά και του 5ου.

5.   Με άλλα   αλλά δεν προβλέπεται να είναι ομοιόμορφη και έντονη πτώση σε όλα τα τμήματα όλων των πεδίων. Πρώτα γιατί ο ανταγωνισμός στα περιζήτητα τμήματα είναι πολύ σκληρός και ύστερα, γιατί η οικονομική κρίση εντείνει τον ανταγωνισμό και για τα μεσαία, ακόμα και για ορισμένα χαμηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ.

1ο πεδίο. Υψηλές βάσεις. Κυρίαρχη η τάση ανόδου

Σε υψηλά επίπεδα με ανοδικές τάσεις από 80 έως 300 μόρια θα διαμορφωθούν οι βάσεις στα περιζήτητα τμήματα (νομικά, ψυχολογίας, φιλολογικά  κ.α.) του 1ου πεδίου. Στα υψηλόβαθμα παιδαγωγικά τμήματα του πεδίου οριακές αυξομειώσεις. Πιθανή μικρή πτώση στα περιφερειακά παιδαγωγικά τμήματα, λόγω χαμηλότερης ζήτησης. Μ      εγαλύτερη πτώση στα περιφερειακά τμήματα Νηπιαγωγών.Τάσεις ανόδου από 400 έως 600 μόρια σε χαμηλόβαθμα περιφερειακά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.     

2ο – 4ο πεδίο. Αισθητή έως μεγάλη πτώση

Αισθητή πτώση από 200 έως 400 μόρια αναμένεται στις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων (Πολυτεχνικά, Πληροφορικής κ.α.) και στα περισσότερα υψηλόβαθμα. Μεγάλη πτώση από 500 έως 1.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα που έχουν αντίστοιχα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

3ο πεδίο. Μικρή πτώση στα περιζήτητα

 Οι αναμενόμενες χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική, στα Μαθηματικά και στη Χημεία , οδηγούν σε πτώση των  ιατρικών και περιζήτητων τμημάτων του πεδίου. Θα είναι, όμως, συγκρατημένη από 80 έως 300 λόγω των καλών επιδόσεων στη Βιολογία που είναι και το 1ο μάθημα αυξημένης βαρύηττας. Η πτώση σε μεσαία τμήματα θα φτάσει μέχρι τα 700 μόρια

5ο πεδίο. πτώση

Πτωτικές, αλλά όχι έντονες τάσεις τροφοδοτούνται για τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του 5ου πεδίου. (100 – 300). Μεγάλη πτώση μέχρι και 800 μόρια σε μεσαία και χαμηλόβαθμα περιφερειακά τμήματα των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Ελεύθερη πτώση σε χαμηλόβαθμα περιφερειακά Τ.Ε.Ι.        
 Π Ι Ν Α Κ Α  Σ


Α.Ε.Ι.(σε μόρια)
Τ.ΕΙ. (σε μόρια)
1Ο ΕΠ. ΠΕΔΙΟ
Άνοδος από 80 έως  600 μόρια για την πλειονότητα των τμημάτων
Κάτω από 9.100
Κάτω από 8.700
2Ο ΕΠ. ΠΕΔΙΟ
Πτώση από 200 έως  και πάνω από 1.000 μόρια
Κάτω από 9.000
Κάτω από 7.500
3Ο ΕΠ. ΠΕΔΙΟ
Πτώση από 80 έως 700 μόρια για την πλειονότητα των τμημάτων
Κάτω από 11.500

Πάνω από 11.700

4Ο ΕΠ. ΠΕΔΙΟ
Πτώση από 200 έως 800 μόρια
Κάτω από 10.000
Κάτω από 7.500
5Ο ΕΠ. ΠΕΔΙΟ
Πτώση από 100 έως  800 μόρια.
Κάτω από 10.000
Κάτω από 8.000
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: