Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

12 Αυγ 2011

Boυτιά βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές - ΕΩΣ 700 ΜΟΡΙΑ Η ΜΕΙΩΣΗ


Γενικευμένη θα είναι φέτος η πτώση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η πτώση υπολογίζεται μέχρι και 700 μόρια ακόμα και σε σχολές που αποτελούν πόλο έλξης για τους υποψηφίους

Από τα Παιδαγωγικά τμήμα- τα Δημοτικής Εκπαίδευσης, μόνον οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα απαιτήσουν πάνω από 18.000 μόρια
Μόλις 40 τμήματα, ορισμένα εκ των οποίων απαιτούν και εξέταση σε ειδικά μαθήματα, αναμένεται να βρεθούν στο ρετιρέ της βαθμολογίας (18-20), εξαιτίας της γενικευμένης πτώσης των βάσεων εισαγωγής.
Ο σημαντικά μικρότερος αριθμός υποψηφίων που βρέθηκε στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα και στις τρεις κατευθύνσεις, οδηγεί με... μαθηματική ακρίβεια τις βάσεις προς τα κάτω -έως και 700 μόρια- ακόμη και σε κεντρικές υψηλόβαθμες σχολές.
Ως εκ τούτου, η προσπάθεια εισαγωγής στα περιζήτητα - υψηλόβαθμα τμήματα γίνεται ευκολότερη για όσους συγκέντρωσαν βαθμολογίες από 18.000 μόρια και πάνω. Μάλιστα, αρκετοί υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να εισαχθούν σε άλλοτε απλησίαστα τμήματα, με χαμηλότερες βαθμολογίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς μόνον οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα απαιτήσουν πάνω από 18.000 μόρια. Τα υπόλοιπα επαρχιακά τμήματα θα κυμανθούν μεταξύ 17.000 έως 17.900. Αυτή η εξέλιξη δικαιολογείται και εξαιτίας των λιγοστών προσλήψεων που θα γίνουν φέτος στα δημοτικά σχολεία, μία κατάσταση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αν δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Την ίδια στιγμή, χαμηλώνει ο πήχης και για τις Ιατρικές σχολές και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις στην πτώση των βάσεων που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο υψηλότερο σκαλί της βαθμολογίας (19-20) που οδηγεί στις Ιατρικές και οριακά στις Οδοντιατρικές σχολές, βρέθηκαν από τη θετική κατεύθυνση μόλις 488 υποψήφιοι έναντι 1.217 πέρυσι. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι θέσεις για τις 7 Ιατρικές σχολές ανέρχονται σε 895, διπλάσιες δηλαδή συγκριτικά με όσους υποψηφίους της θετικής κατεύθυνσης εξασφαλίζουν σίγουρα μία θέση σε αυτές.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μόνο στο Ιατρικό τμήμα της Αθήνας η βάση θα ξεπεράσει έστω και οριακά τα 19.000, ενώ στα υπόλοιπα 6, συμπεριλαμβανομένου και της Θεσσαλονίκης, η βάση εισαγωγής θα διαμορφωθεί κάτω από 19.000 μόρια, φτάνοντας ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στα 18.400 (Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο).
Σημαντική πτώση προβλέπεται και για τα Πολυτεχνικά τμήματα τόσο της Αθήνας όσο και της επαρχίας. Οι σχολές του ΕΜΠ θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα λόγω του ανταγωνισμού, αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπολογίζουν 200 έως 400 λιγότερα μόρια συγκριτικά με πέρυσι.
ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Σημαντική πτώση προβλέπεται για τα Πολυτεχνικά Τμήματα τόσο της Αθήνας όσο και της επαρχίας

Ανοδος μόνο σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές
Ανοδο των βάσεων στις Στρατιωτικές αλλά και σε ορισμένες Αστυνομικές Σχολές θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι που τις επέλεξαν στο μηχανογραφικό.
Οι κατά 10% λιγότερες θέσεις που ανακοινώθηκαν για τις Στρατιωτικές Σχολές, εντείνουν τον ανταγωνισμό, καθώς τα συγκεκριμένα τμήματα προσφέρουν σίγουρη και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στην "αγκαλιά" του δημόσιου τομέα. Ως εκ τούτου, η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν και το εύρος της ανόδου δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ασφάλεια, καθώς δεν γνωρίζουμε πόσοι τις έχουν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση.
Ευχάριστα είναι τα νέα για όσους στοχεύουν στις Αστυνομικές Σχολές, αφού το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε αύξηση στον αριθμό των εισακτέων, γεγονός που προοιωνίζεται μικρή άνοδο των βάσεων

Πιο χαρμόσυνα είναι τα νέα για όσους στοχεύουν στις Αστυνομικές Σχολές, αφού το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε αύξηση στον αριθμό των εισακτέων, γεγονός που προοιωνίζεται μικρή άνοδο των βάσεων και σε κάποιες περιπτώσεις συγκράτηση στα περσινά επίπεδα.
Ειδικότερα, στις Αστυνομικές Σχολές (Αξιωματικών και Αστυφυλάκων) δίνονται για φέτος 1.400 θέσεις από 907 που είχαν διατεθεί πέρυσι. Αντίθετα, στις Στρατιωτικές, οι θέσεις ανέρχονται σε 1.294 από 1.426 πέρυσι.
Σχολή Ευελπίδων
Στην κορυφή των ΤΕΙ αναμένεται να βρεθεί το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας, με τη βάση να διαμορφώνεται κοντά στα 19.200 μόρια
Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής, στη Σχολή Ευελπίδων η βάση μπορεί να εκτοξευθεί στα 17.500 μόρια από 17.075 πέρυσι, ενώ στη Σχολή Ικάρων είναι σίγουρο ότι θα σκαρφαλώσει πάνω από τα 17.500. Για το Ιατρικό Θεσσαλονίκης, όπου είναι το πλέον υψηλόβαθμο τμήμα, ίσως "αγγίξει" τα 19.500 μόρια.
Στη Σχολή Αστυφυλάκων, η βάση αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 15.500 μόρια, εκτός εάν σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση των προτιμήσεων εξαιτίας της επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, οπότε και μπορεί να φτάσει έως και τα 16.000. "Μάχη" θα γίνει για τις 87 θέσεις που θα διατεθούν στη σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ., με τη βάση να ξεπερνάει τα 18.700 μόρια.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Αναμένεται μικρή πτώση στα περιζήτητα ΤΕΙ
Μικρή αναμένεται η κάμψη στις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων-υψηλόβαθμων σχολών των ΤΕΙ, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι στρέφονται σε αυτά τα τμήματα εξαιτίας των ευοίωνων προοπτικών στην αγορά εργασίας.
Ειδικά για τα κεντρικά τμήματα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περιπτώσεις όπου οι βάσεις θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα, αφού πολλοί υποψήφιοι -ακόμη και αριστούχοι- θα τα επιλέξουν προκειμένου να εισαχθούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
19.200 μόρια
Στην κορυφή των ΤΕΙ αναμένεται να βρεθεί και πάλι το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας, με τη βάση να διαμορφώνεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- κοντά στα 19.200 μόρια. Περίπου 18.000 μόρια θα χρειαστούν όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στο Τμήμα Γραφιστικής Αθήνας, ενώ για την περιζήτητη Σχολή Φυσικοθεραπείας Αθήνας η βάση θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα των 17.200 μορίων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ - ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: