Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

21 Αυγ 2011

Προβλήματα με τα μηχανογραφικά -Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Τα πάνω-κάτω έφερε στη διαδικασία της έκδοσης των αποτελεσμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων, η καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ημερών, της ανακοίνωσης των θέσεων στις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές.
Αυτό, μαζί με τις αλλαγές που έγιναν φέτος στην όλη διαδικασία, κυρίως λόγω της ηλεκτρονικής υποβολής μηχανογραφικών δελτίων πρώτη φορά, έφερε μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των βάσεων. Φέτος υπολόγιζαν ότι αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ήταν έτοιμοι, αλλά τελικά αυτό θα γίνει στις 29 Αυγούστου. Το υπουργείο, επίσης, δεν ήθελε να συμπέσει η ανακοίνωση των βάσεων με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ωστόσο προβλήματα παρουσιάστηκαν, καθώς στα 1.150 μηχανογραφικά δελτία που οι ισάριθμοι υποψήφιοι τα υπέβαλαν προχείρως και δεν τα οριστικοποίησαν, όπως απαιτούσε η φετινή διαδικασία, βρέθηκαν και 60 που σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσαν υποψήφιους με πολύ καλές βαθμολογίες. Μάλιστα οι υποψήφιοι αυτοί συμμετείχαν στην εξέταση των ειδικών μαθημάτων και δοκιμασιών που απαιτούν στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές, γεγονός που δημιούργησε απορίες και σύγχυση στο υπουργείο Παιδείας, καθώς δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά παραιτήθηκαν από την επιλογή σε συγκεκριμένες σχολές. Το πιθανότερο είναι ότι έκαναν λάθος επειδή δεν κατάλαβαν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους και να μην αρκεστούν στο πρόχειρο. Το υπουργείο, πάντως, γνωρίζει τους αριθμούς τηλεφώνων όλων των υποψηφίων και μία λύση -εκτιμούν οι καθηγητές- θα ήταν να ειδοποιήσουν τους συγκεκριμένους υποψήφιους να οριστικοποιήσουν, έστω και κατά παρέκκλιση, το μηχανογραφικό τους. Επίσης το υπουργείο, λένε οι καθηγητές, θα μπορούσε να ειδοποιεί τα παιδιά με SMS και για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, καθώς φέτος το σύστημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο.
Οσον αφορά τα επίπεδα των βάσεων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όπως λέει στην «Κ.Ε.» ο καθηγητής φυσικής Γ. Χατζητέγας, οι μεγαλύτερες πτώσεις αναμένονται στα τμήματα του δεύτερου και του τέταρτου πεδίου. Δηλαδή στις φυσικομαθηματικές και τις σχολές των πολυτεχνείων.
«Αυτό», επισημαίνει ο καθηγητής, «οφείλεται στις χαμηλότερες επιδόσεις αλλά και στο γεγονός ότι φέτος στην τεχνολογική κατεύθυνση έχουμε 4.000 λιγότερους υποψήφιους».
Σημαντική πτώση θα παρατηρηθεί επίσης σε τμήματα που απαιτούσαν ειδικά μαθήματα, όπως είναι οι σχολές αρχιτεκτόνων μηχανικών αλλά και τα τμήματα αγγλικής και γερμανικής φιλολογίας. Ομως στη γαλλική, ισπανική και ιταλική φιλολογία, αναμένεται άνοδος, λόγω των καλύτερων επιδόσεων των υποψηφίων στο ειδικό μάθημα. Για τον ίδιο λόγο, αναμένεται άνοδος και στις μουσικές σχολές.
Ο ίδιος καθηγητής εκτιμά ότι θα είναι εντυπωσιακή η πτώση και στις αστυνομικές σχολές, καθώς είναι μειωμένος ο αριθμός των αιτήσεων υποψηφίων. Ετσι, οι σχολές των αστυφυλάκων αναμένεται να κινηθούν ακόμα και κάτω από τα 12.000 μόρια.
*Οσον αφορά τις περιζήτητες νομικές σχολές, ο Χ. Χατζητέγας εκτιμά ότι θα παρατηρηθεί πτώση. Μάλιστα η σχολή της Κομοτηνής θα πέσει κάτω από 18.000 μόρια. Μεγάλη πτώση αναμένεται και στις παιδαγωγικές σχολές, κυρίως στην περιφέρεια, έως και 1.000 μόρια, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες σχολές του πρώτου πεδίου, 500 μόρια.
*Στο δεύτερο και τέταρτο επιστημονικό πεδίο, η μεγαλύτερη πτώση θα ξεκινάει από 700 μόρια στα κεντρικά ιδρύματα και θα φτάνει τα 2.000 μόρια στα περιφερειακά.
*Στο τρίτο πεδίο, όλες οι ιατρικές, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα κινηθούν κάτω από τα 19.000 μόρια και η ιατρική στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται πρώτη φορά να κινηθεί κάτω από τα 18.400 μόρια.
*Στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο, η πτώση στα μεγάλα αστικά κέντρα θα ξεκινάει από 500 μόρια και στα περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης θα προσεγγίσει τα 1.800 μόρια.
*Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα εισαχθούν σε περιφερειακά τμήματα υποψήφιοι με χαμηλά μόρια, ενώ, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των θέσεων, θα υπάρξουν κενές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: