Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

4 Αυγ 2011

Υποχωρούν οι βάσεις στην περιφέρεια


Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής των 123.921 υποψηφίων στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Οι προβλέψεις για αισθητή υποχώρηση των βάσεων σε περιφερειακά τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ (ειδικά σε γεωπονικές και φυσικομαθηματικές σχολές) συνοδεύονται από τη «συγκράτηση της βαθμολογικής αξιοπρέπειας» που εκτιμάται ότι θα επιδείξουν οι δημοφιλείς σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ μπορεί να... κατηφορίσει κοντά στα 18.500 μόρια, ίσως και χαμηλότερα, ενώ για την Ιατρική και τη Νομική Θεσσαλονίκης δεν προβλέπονται θεαματικές μεταβολές, σε σύγκριση με πέρυσι.

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ αναμένεται να βάλει μετά το Δεκαπενταύγουστο (πιθανότατα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα) το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα ανακοινώσει τις βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων. Φέτος, η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το «ψαλίδισμα» των θέσεων κατά 10.000, την κατάργηση των μετεγγραφών και άλλες παραμέτρους δημιουργούν νέα δεδομένα, που δυσχεραίνουν τις προβλέψεις για την ακριβή διαμόρφωση των βάσεων.
«Από την κλιμάκωση των βαθμών πρόσβασης προκύπτει ότι οι αριστούχοι είναι σαφώς λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό θα επηρεάσει τις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά όχι σε μεγάλη έκταση», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Κώστας Πετρόπουλος.
«Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν υποψήφιο με γενικό βαθμό πρόσβασης 19,6, ο οποίος προκύπτει από πέντε 20άρια και ένα 17,6. Τα συνολικά μόρια που αντιστοιχούν στο βαθμό πρόσβασης εξαρτώνται κατ' αποκλειστικότητα από το αν το 17,6 προέρχεται από μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή όχι. Στην περίπτωση που προέρχεται από μάθημα αυξημένης βαρύτητας, τα μόρια του υποψηφίου μπορούν να υπολογιστούν περίπου στα 19.200. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να ανέλθουν στα περίπου 19.650. Συνεπώς, ο βαθμός πρόσβασης δεν αποτελεί πρόκριμα για να θεμελιώσουμε πρόβλεψη για την ακριβή διαμόρφωση των βάσεων» πρόσθεσε.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, προμηνύονται απώλειες για τα περιφερειακά τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σε αντίθεση με περιζήτητες σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θα κρατηθούν στο... ύψος τους. «Η κατάργηση των μετεγγραφών θα είναι καταλυτική και ενδέχεται να μετεξελιχθεί στον ισχυρό παράγοντα διαμόρφωσης των βάσεων. Φέτος, σχεδόν όλες οι οικογένειες προσπαθούσαν να κάνουν ρεαλιστικές επιλογές κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας», τόνισε ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Νεάπολης, Χρήστος Αντωνίου.
1ο και 2ο Πεδία
Η πορεία προς τα κάτω αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ (18.711 το 2010 και 18.887 το 2009), η βάση του οποίου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 18.500 μόρια, ίσως και χαμηλότερα. Κοντά στα περσινά επίπεδα πιθανολογείται ότι θα διατηρηθούν οι βάσεις της Νομικής Θεσσαλονίκης (18.746) και της Νομικής Αθήνας (18.893), ενώ τα περιφερειακά τμήματα θα απαιτούν φέτος, όπως όλα δείχνουν, λιγότερα μόρια για την εισαγωγή των υποψηφίων.
Στο 2ο πεδίο οι Σχολές Θετικών Επιστημών της περιφέρειας φέρονται να... πλήττονται περισσότερο από τις φετινές χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και από την κατάργηση των μετεγγραφών. Ωστόσο, στα Τμήματα Μαθηματικών (17.743 πέρυσι) και Φυσικής (17.146 πέρυσι) του ΑΠΘ οι βάσεις μπορεί να συγκρατηθούν, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ανόδου.
3ο και 4ο Πεδία
Η βάση της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ εικάζεται ότι θα σημειώσει μικρή πτωτική τάση, σπάζοντας και φέτος το «φράγμα» των 19.000 μορίων. Οι δυνατοί μαθητές, που δε θα επιτύχουν στην Ιατρική, πιθανολογείται ότι θα συγκρατήσουν τις βάσεις στην Οδοντιατρική (18. 966), στη Φαρμακευτική (18.914 πέρυσι), στην Κτηνιατρική (18.725 πέρυσι) και στο Τμήμα Βιολογίας (18.412) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Την ίδια στιγμή, θεωρείται δύσκολη η πρόβλεψη για το μέγεθος της πτώσης των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές της περιφέρειας.
Πέρυσι, το 4ο Πεδίο υποδέχτηκε μία ευρεία γκάμα υποψηφίων, με επιδόσεις από 868 μέχρι και 19.234 μόρια. Φέτος, στις Πολυτεχνικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και ιδιαίτερα στα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, ΗΜΜΥ και Μηχανολόγων Μηχανικών, δε διαφαίνεται σημαντική μεταβολή, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς. Για τις Πολυτεχνικές Σχολές της περιφέρειας προμηνύεται κάμψη, ενώ τα Τμήματα Πληροφορικής του ΑΠΘ (17.757) και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (17.088) θα έχουν ανεπαίσθητες αυξομειώσεις. Καθοδική πορεία προβλέπουν οι εκπαιδευτικοί για τα Τμήματα Πληροφορικής της περιφέρειας, καθώς και για τις Γεωπονικές Σχολές. Αντίθετα, το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ενδέχεται να αναρριχηθεί πάνω από τα 15.000 μόρια (από 14.551 το 2010) και το Τμήμα Πολιτικών Εργων Υποδομής πάνω από τις 13.000 (12.951 πέρυσι). Κοντά στα 13.500 μόρια εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η βάση στο Τμήμα Αυτοματισμού Θεσσαλονίκης (13.444 το 2010), λόγω της σταθερής ζήτησης. Ωστόσο, τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ του 5ου πεδίου ενδέχεται να καταγράψουν απώλειες στην περιφέρεια.
Διακυμάνσεις στο 5ο Πεδίο
Βάσεις πολλαπλών ταχυτήτων προδιαγράφονται και στο 5ο Πεδίο, όπου έξι πανεπιστημιακά τμήματα της Θεσσαλονίκης δεν αναμένεται να παρουσιάσουν αξιόλογη διαφοροποίηση: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (18.505 μόρια πέρυσι), Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (17.275 πέρυσι), Οικονομικό του ΠΑΜΑΚ (17.254 πέρυσι), Οικονομικό ΑΠΘ (16.473 πέρυσι), Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΜΑΚ (16.022 πέρυσι) και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ (15.473 πέρυσι).
Την ίδια στιγμή, διαφαίνεται άνοδος στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (13.938 πέρυσι), η βάση του οποίου μπορεί να ξεπεράσει τα 14.000 μόρια. Περαιτέρω υποχώρηση προβλέπουν οι εκπαιδευτικοί στα περιφερειακά ΤΕΙ του 5ου πεδίου, που ήδη έχουν χαμηλές βάσεις (από 1.000 μόρια).
Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: