Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

10 Ιουλ 2011

Νωρίτερα θα ανακοινωθούν φέτος οι βάσεις

Επεξεργασία των μηχανογραφικών δείχνει πτωτικές τάσεις στις περιζήτητες σχολές κεντρικών πανεπιστημίων
Προσοχή! Οσοι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Eξετάσεων και οι γονείς τους προγραμματίζουν θερινές διακοπές στα μέσα Αυγούστου πρέπει να μελετήσουν πολύ προσεκτικά την ημερομηνία επιστροφής. «Οι βάσεις εισαγωγής δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Εως πέρυσι
, οι βάσεις ανακοινώνονταν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και φέτος η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου. Ενδεικτικά, πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 25 Αυγούστου.
Βέβαια, η ανακοίνωση των βάσεων δεν σηματοδοτεί μόνο τη λήξη της... αγωνίας για τη σχολή στην οποία θα εισαχθεί κάθε υποψήφιος. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων, για τους χιλιάδες υποψηφίους που θα εισαχθούν σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους αρχίζει η αναζήτηση κατοικίας. Και, εν μέσω κρίσης, οι ευκαιρίες θα γίνουν ανάρπαστες, ενώ και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προετοιμασθούν νωρίτερα για να υποδεχθούν τους υποψήφιους ενοικιαστές.
Η πρόβλεψη για νωρίτερη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποδίδεται στην επίσπευση των διαδικασιών των Πανελλαδικών Eξετάσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κατά πρώτον, φέτος οι εξετάσεις άρχισαν και ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από ποτέ. Επίσης, η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου έγινε ηλεκτρονικά και η προθεσμία ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου. Αυτό επιτρέπει στην αρμόδια υπηρεσία Διεξαγωγής Εξετάσεων του υπ. Παιδείας να επεξεργαστεί τις δηλώσεις των υποψηφίων εντός του Ιουλίου. Αντίθετα, έως και πέρυσι, η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών άρχιζε στις αρχές Ιουλίου και ολοκληρωνόταν περί τις 20 του ίδιου μήνα (πέρυσι 6/7 με 20/7).
Φέτος, συνολικά 85.478 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Eξετάσεις και διεκδικούν μία από τις 66.400 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Καθώς έχει καταργηθεί η βάση του 10, φέτος καταγράφεται μία από τις καλύτερες αναλογίες επιτυχίας διαχρονικά. Ετσι, δικαίωμα εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ κατοχυρώνει το 77,43% των υποψηφίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων επιβεβαιώνονται οι πτωτικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές των κεντρικών ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για τις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι πάρα πολύ υψηλή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που αποδίδεται στο ενδιαφέρον των υποψηφίων από τα μεγάλα αστικά κέντρα να σπουδάσουν σε σχολή «εντός έδρας», έστω κι αν εισάγονται σε περιφερειακή σχολή με αντικείμενο που είναι της πρώτης τους προτίμησης (π. χ. δήλωσαν πρώτη Ιατρική Αθηνών και δεύτερη Οδοντιατρική Αθηνών, αντί κάποιας περιφερειακής Ιατρικής).
Σε όλα τα πεδία
Πιο συγκεκριμένα, πτωτική είναι η τάση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με τη μείωση στις σχολές υψηλής ζήτησης να εκτιμάται από 200 έως και 500 μόρια. Πολύ μεγαλύτερη υπολογίζεται η πτώση –έως και τα 1.500 μόρια– σε τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Φυσικά, αναμένονται επιμέρους διαφοροποιήσεις στη βάση κάθε σχολής. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε στην «K» ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου OPION - Id’ EF κ. Mανώλης Aμαργιανάκης, είναι πιθανό οι βάσεις στις περιζήτητες Νομικές να κάνουν την έκπληξη –και να ανέβουν έστω και λίγο– καθώς η ζήτηση για τις θέσεις τους είναι πολύ μεγάλη. Κι αυτό διότι οι περισσότερες από τις σχολές θεωρητικών επιστημών (φιλολογίες, παιδαγωγικά κ. λπ.) έχουν ως βασική προοπτική τον δημόσιο τομέα, που έχει κλείσει.

Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια: