Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

5 Ιουλ 2011

Τι αλλάζει στο λύκειο από τον Σεπτέμβριο


Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο, που συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο βασικών κατευθύνσεων για τους μαθητές της Β’ και της Γ’ λυκείου και μία τρίτη "ενδιάμεση" κατεύθυνση για τις Οικονομικές Σπουδές, μείωση του αριθμού μαθημάτων στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου (δώδεκα μαθήματα στη Β’ λυκείου και δέκα στην Γ’), αναβάθμιση του σχολικού προσανατολισμού στο λύκειο και θέσπιση της ερευνητικής εργασίας, όπου ενσωματώνεται το μάθημα της Τεχνολογίας.

Τι αλλάζει από τώρα στην Α’ λυκείου
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι μαθητές της Α’ λυκείου θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τάξη αυτή που θα ονομάζεται πλέον "Γενικής Παιδείας". Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα μπορούν να προσανατολίζονται στην ειδικότητα που επιθυμούν επιλέγοντας να κάνουν μια ερευνητική εργασία ανά τετράμηνο με θέμα που θα εντάσσεται σε έναν από τους κύκλους: Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Τέχνη και Πολιτισμός, Μαθηματικά - Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Τα μαθήματα της Α’ λυκείου μειώνονται από 16 σε 8 και οι ώρες διδασκαλίας λιγοστεύουν κατά δύο. 

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα:
- Δημιουργείται ενιαίο μάθημα με τίτλο "Ελληνική Γλώσσα" με κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και τη Γραμματεία, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία.
- Η Γεωμετρία και η Άλγεβρα ενοποιούνται σε ένα μάθημα, τα Μαθηματικά.
- Η Φυσική και η Χημεία διδάσκονται στο πλαίσιο του μαθήματος "Φυσικές Επιστήμες". Στο ίδιο μάθημα εντάσσεται και η Βιολογία.
- Το μάθημα της Τεχνολογίας καταργείται και ενσωματώνεται στην ερευνητική εργασία, την οποία κάνουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του χρόνου και η οποία βαθμολογείται, καθώς είναι υποχρεωτική.
- Το μάθημα "Αρχές Οικονομίας" καταργείται από την Α’ λυκείου και μεταφέρεται διαφοροποιημένο στη Β’ λυκείου.

Β’ και Γ’ λυκείου: η εξειδίκευση
Οι αλλαγές στη Β’ και στην Γ’ λυκείου θα εφαρμοστούν όπως προβλέπεται από το 2012-13 και αφορούν κυρίως τη δημιουργία δύο βασικών κατευθύνσεων: την Κατεύθυνση «Α» θα ακολουθήσουν κυρίως οι μαθητές που έχουν αποφασίσει να κάνουν σπουδές σε θετικές, τεχνολογικές ή επιστήμες υγείας, ενώ την Κατεύθυνση «Β» θα παρακολουθήσουν όσοι μαθητές θέλουν να ακολουθήσουν κλασικές και ανθρωπιστικές κυρίως επιστήμες. Στη Β’ λυκείου τα μαθήματα μειώνονται από 17 σε 12 και οι διδακτικές ώρες λιγοστεύουν κατά μία ή δύο.
Στην Γ’ λυκείου δημιουργείται μία ακόμη ενδιάμεση κατεύθυνση, την οποία μπορούν να ακολουθήσουν μαθητές είτε της «Α» είτε της «Β» κατεύθυνσης. Σε αυτή την τρίτη εναλλακτική κατεύθυνση θα οδηγηθούν όσοι θέλουν να σπουδάσουν οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες. Τα μαθήματα στην Γ’ λυκείου μειώνονται από 16 σε 10 αλλά αυξάνονται κατά τέσσερις οι διδακτικές ώρες.

Αντιδράσεις
Αμφισβητούν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης το πρόγραμμα του νέου λυκείου εξηγώντας μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου, της ΟΛΜΕ, ότι «με το νέο πρόγραμμα αμφισβητείται και υπονομεύεται η γενική μόρφωση, η γενική παιδεία και ενισχύεται η εκμάθηση δεξιοτήτων».
Τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Βιολόγων επισημαίνουν με επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας την ανάγκη του μαθήματος της Βιολογίας και εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την υποβάθμιση της διδασκαλίας και την απαξίωση του αντικειμένου της Βιολογίας στο σχεδιαζόμενο νέο λύκειο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: