Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, μία από τις καινοτομίες των φετινών εισαγωγικών εξετάσεων. Τα πρώτα συμπεράσματα είναι θετικά ως προς
τη σχεδίαση και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Τα προβλήματα υπήρξαν από τη «σφιχτή» ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας και την αναμονή των αποτελεσμάτων των ειδικών μαθημάτων, που ανακοινώθηκαν λίγα εισοσιτετράωρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, που αναγκαστικά παρατάθηκε.
Πρόβλημα υπήρξε και με την κλασική ελληνική συνταγή της τελευταίας στιγμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, προτελευταία ημέρα της διαδικασίας υποβολής (πριν από την ανακοίνωση της παράτασης που δόθηκε), κατατέθηκαν περισσότερα από 30.000 μηχανογραφικά από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Το αποτέλεσμα ήταν να κρεμάσει το σύστημα, αφού μέσα σε 10 ώρες κατατέθηκε το 25% του συνολικού αριθμού των μηχανογραφικών. Πρόβλημα υπήρξε και με την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των υποψηφίων που λειτουργούσε στο υπουργείο Παιδείας και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους υποψηφίους, που είχαν πολλά ερωτήματα.
Με αντανάκλαση στο Σεπτέμβρη
Τα ερωτήματα που απηύθυναν προς το υπουργείο Παιδείας είχαν να κάνουν με τις ειδικές κατηγορίες, που αποτελούν τη μεγάλη πληγή του φετινού μηχανογραφικού. Τα «ψιλά» γράμματα που καθιέρωσαν σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, για πρώτη φορά από φέτος, και η έλλειψη ενημέρωσης δημιούργησαν το πρόβλημα που θα φανεί το Σεπτέμβρη με τις εγγραφές των πρωτοετών, γιατί τότε θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους. Και οι γραμματείες τι θα κάνουν; Δε θα ήθελα να είμαι στη θέση τους, γιατί οι ποινές για όσους έχουν «λάθος» δικαιολογητικά είναι διαγραφή από τη σχολή και διετής αποκλεισμός από το σύστημα εισαγωγής. Η γραμματεία θα γνωρίζει ότι, αν διαγράψει τον υποψήφιο από τη σχολή, αυτή η θέση δε θα καλυφθεί από άλλον υποψήφιο. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να κάνει τα στραβά μάτια, μη αντέχοντας να σηκώσει το φορτίο που της φόρτωσε το υπουργείο Παιδείας, γιατί δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Είναι προφανές ότι αφού το υπουργείο Παιδείας νομοθετεί και ορίζει τα ψιλά γράμματα, αυτό πρέπει να έχει και την ευθύνη της επιλογής των υποψηφίων και του ελέγχου των δικαιολογητικών τους. Αν οι γραμματείες κάνουν τα στραβά μάτια, που προφανώς απευχόμαστε, θα έχουν «τιμωρηθεί» όσοι διάβασαν προσεκτικά τα «ψιλά» γράμματα και δεν εντάχθηκαν στις ειδικές κατηγορίες και θα επιβραβευτούν όσοι δεν έδωσαν πολλή προσοχή και κατέθεσαν το μηχανογραφικό τους επιπόλαια.
Και νέα παράταση
Επειδή το υπουργείο Παιδείας αντιλήφθηκε ότι χιλιάδες μηχανογραφικά είχαν λάθη στην ένταξη στις ειδικές κατηγορίες, αποφάσισε να επιτρέψει τη διόρθωση της ένταξης στις ειδικές κατηγορίες και μόνο. Η διαδικασία απαιτεί και τη συμπλήρωση και κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης, με θεώρηση από ΚΕΠ, στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι 5 Ιουλίου.
Οι νέες ρυθμίσεις, που ίσχυσαν για πρώτη φορά από φέτος, ήταν πολλές και δε δόθηκε επαρκής χρόνος για την ενημέρωση των υποψηφίων. Να αναφέρουμε ενδεικτικά την κατάργηση των μετεγγραφών, την ένταξη στις ειδικές κατηγορίες με τα «ψιλά» γράμματα, την υποψηφιότητα των ειδικών κατηγοριών μόνο για την διοικητική περιφέρεια του τόπου διαμονής τους και τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, που απαιτούσε, πολύ σωστά, 3 διαφορετικούς κωδικούς ασφαλείας. Ολα αυτά τα καινούρια δε γινόταν να εμπεδωθούν από 120.000 υποψηφίους και τις οικογένειές τους μέσα σε τρεις μόλις ημέρες. Η ανακοίνωση του τρόπου συμπλήρωσης του μηχανογραφικού έγινε την Τρίτη 14 Ιουνίου και η προθεσμία συμπλήρωσης άρχιζε στις 17 Ιουνίου και έληγε στις 28 (τελικά παρατάθηκε μέχρι τις 30). Η ανακοίνωση των βαθμολογιών έγινε στις 20 Ιουνίου, ενώ έτρεχε η προθεσμία. Ετσι, μόλις στέγνωσαν τα δάκρυα από τις χαμηλές επιδόσεις που αντίκρισαν οι υποψήφιοι, έπρεπε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ημερομηνία προγενέστερη της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού. Τα αποτελέσματα όλης αυτής της διαδικασίας θα τα μάθουμε το Σεπτέμβριο.
Αν το νέο σύστημα έχει επιτυχία 99%, σημαίνει ότι θα έχει αποτυχία 1%, δηλαδή 1.200 μηχανογραφικά λάθος. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός, γιατί αφορά 1.200 οικογένειες που θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εγγραφών στις Ανώτατες Σχολές. Αυτό θα είναι τελικά και το μέτρο της επιτυχίας του συστήματος.