Προθεσμία τεσσάρων εργάσιμων ημερών για αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο έδωσε το υπουργείο Παιδείας στους υποψηφίους που ανακάλυψαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για την ένταξή τους στις ειδικές κατηγορίες ή όσους αμέλησαν να υπαχθούν σ' αυτές.
Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουν τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις πανελλήνιες εξετάσεις την επόμενη διετία και διαγραφής από το τμήμα εισαγωγής τους.
Σύγχυση επικρατούσε τις τελευταίες μέρες σε αρκετές οικογένειες, καθώς οι υποψήφιοι, είτε από άγνοια είτε από βιασύνη, πάτησαν το κουμπί της ένταξης στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. Για παράδειγμα, πατέρας με τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι παντρεμένο, δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή και ο μαθητής δήλωσε ότι ανήκει στην κατηγορία των πολυτέκνων. Στα κοινωνικά κριτήρια, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεγαλύτερη παρανόηση αφορούσε τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς πολλοί χωρισμένοι γονείς θεώρησαν αυτονόητο ότι εμπίπτουν στην ειδική περίπτωση. Ωστόσο, ο νόμος καλύπτει μόνο τις άγαμες μητέρες με μη αναγνωρισμένα τέκνα.
«Αρκετοί πολύτεκνοι θεωρούσαν ότι σε περίπτωση αποκλεισμού λόγω της ηλικίας ενός τέκνου (άνω των 23 ή 25 εφόσον σπουδάζουν) υπάγονται στην κατηγορία των τριτέκνων. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει διότι η ιδιότητα του πολυτέκνου δε χάνεται και δεν μπορεί να μεταφερθεί στην ιδιότητα του τριτέκνου. Γι' αυτό πρέπει να αλλάξουν τη δήλωση, διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ανήκουν ούτε στους τρίτεκνους ούτε στους πολύτεκνους», ανέφερε στον «Α» ο σύμβουλος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Νεάπολης, Μιχάλης Τραχαλιός.
Κινδύνευαν με διαγραφή
Αρκετοί υποψήφιοι, μελετώντας αργότερα τις σχετικές διατάξεις, διαπίστωσαν ότι έχουν κάνει λάθος και δεν ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες. Αρκετοί εξ αυτών απευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας να αλλάξουν στοιχεία, δεδομένου ότι δεν υπήρχε μέχρι προχτές πρόβλεψη για διόρθωση. Μάλιστα, σε περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων υπαγωγής στις ειδικές περιπτώσεις, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών, οι επιτυχόντες, βάσει του νόμου, διαγράφονται από τα τμήματα εισαγωγής και αποκλείονται κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Εως την Τρίτη οι δηλώσεις
Με προχτεσινό έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα στους υποψηφίους να κάνουν τροποποιήσεις, οι οποίες θα γίνουν δεκτές εφόσον αφορούν α) τον αποχαρακτηρισμό της ειδικής περίπτωσης, β) τροποποίηση της ειδικής περίπτωσης σε άλλη, γ) ένταξη σε ειδική περίπτωση δ) τροποποίηση της διοικητικής περιφέρειας άσκησης του δικαιώματος της ειδικής περίπτωσης και ε) υπέρβαση ή μη του εισοδηματικού ορίου, με βάση τα δικαιολογητικά που οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν κατά την οριστικοποίηση και τα οποία θα προσκομίσουν για την εγγραφή τους στη Γραμματεία της σχολής ή τμήματος εισαγωγής τους. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 για την περίπτωση που τους αφορά. Η δήλωση αυτή θα πρέπει να είναι επικυρωμένη από το ΚΕΠ ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους για το γνήσιο της υπογραφής και θα κατατίθεται στη διεύθυνση ή το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκεται πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους. Οι δηλώσεις άρχισαν να υποβάλλονταιι από χτες στις διευθύνσεις και η προθεσμία λήγει την Τρίτη 5 Ιουλίου. Στο έγγραφο του υπουργείου ξεκαθαρίζεται πως δε θα γίνουν δεκτές υπεύθυνες δηλώσεις με περιεχόμενο αλλαγής προτιμήσεων σχολών.
ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου