Η δραματική μείωση των αριστούχων, λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων θεμάτων, προκαλεί καθίζηση των βάσεων, ακόμη και στις πιο δημοφιλείς σχολές, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές και τα Πολυτεχνεία
Περισσότερο από 2.000 μόρια πέφτουν φέτος οι βάσεις, ιδιαίτερα σε σχολές των περιφερειακών πανεπιστημίων. Τα τελευταία βαθμολογικά στατιστικά στοιχεία για την κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης ανά κατεύθυνση, που εδόθησαν από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαίωσαν πλήρως το "Εθνος της Κυριακής" στην πρώτη του προσέγγιση, που ανέφερε πτώση των βάσεων φέτος, η οποία θα ξεπερνούσε τα 1.500 μόρια, σε πλήθος σχολών.
Η Νομική Αθηνών, από τα 18.893 περσινά της μόρια, θα κατέβει στα 18.540, σχεδόν τα περισσότερα παιδαγωγικά τμήματα χάνουν μέχρι και 500 μόρια, ενώ εντυπωσιακή αναμένεται να είναι και η συμπεριφορά των περιζήτητων ιατρικών τμημάτων, που φαίνεται να πέφτουν έως και 300 μόρια!
Η δραματική μείωση των αριστούχων, καθώς και η κατακόρυφη αύξηση των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση, ευθύνονται κυρίως για την καθίζηση των βάσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριστούχοι, δηλαδή όσοι πέτυχαν βαθμολογίες από 18 έως 20, σε σύνολο 85.600 υποψηφίων είναι μόνο 6.178 έναντι 10.571 πέρυσι (σε σύνολο 84.839). Πρώτη φορά παρατηρείται τόσο μεγάλη πτώση του ποσοστού επιτυχίας στην κλίμακα αυτή, η οποία και καθορίζει τη διακύμανση των βάσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάτω από τη βάση έγραψαν 30.409 υποψήφιοι!
"Η θεαματική μείωση της τάξεως του 60% στους αριστούχους της Θετικής Κατεύθυνσης, της τάξεως του 50% στην Τεχνολογική Κατεύθυνση και της τάξεως του 45% στη Θεωρητική Κατεύθυνση, που διεκδικούν τις περιζήτητες σχολές των 5 επιστημονικών πεδίων, οδηγεί σε πτώση των βάσεων", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο καθηγητής Φυσικής κ. Γιώργος Χατζητέγας:
Σπουδές στην πόλη τους
"Με βάση τα δεδομένα αυτά, η πτώση στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές και στα Πολυτεχνεικά Τμήματα θα είναι μεγάλη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και σημαντικά μεγαλύτερη στην περιφέρεια. Πτώση αναμένεται και στις Νομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ η Νομική Σχολή στη Θράκη αναμένεται να χάσει μέχρι και 500 μόρια.
"Με βάση τα δεδομένα αυτά, η πτώση στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές και στα Πολυτεχνεικά Τμήματα θα είναι μεγάλη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και σημαντικά μεγαλύτερη στην περιφέρεια. Πτώση αναμένεται και στις Νομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ η Νομική Σχολή στη Θράκη αναμένεται να χάσει μέχρι και 500 μόρια.
Το πιο σημαντικό στοιχείο της φετινής χρονιάς δεν είναι όμως τόσο η μεγάλη μείωση των βάσεων ως αποτέλεσμα των δυσκολότερων θεμάτων των τελευταίων ετών, αλλά μια σημαντική μεταστροφή στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι επέλεξαν στα μηχανογραφικά τους σχολές κοντά στον τόπο της κατοικίας τους.
Η τάση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της κατάργησης των μετεγγραφών και στις ειδικές κατηγορίες των τριτέκνων και των πολυτέκνων". Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις των ιδιαίτερα χαμηλών βάσεων θα παρατηρηθούν, όπως όλα δείχνουν, στα περιφερειακά τμήματα των Φυσικομαθηματικών, των Τεχνολογικών και Οικονομικών Σπουδών, όπου η πτώση θα ξεπεράσει τα 2.000 μόρια.
Εντυπωσιακό στοιχείο των φετινών μηχανογραφικών είναι πάντως η μειωμένη ζήτηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης λόγω του διαγραφόμενου περιορισμού των διορισμών στην εκπαίδευση. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι συνολικά φέτος δεν πήραν μέρος στις εξετάσεις περίπου 5.000 υποψήφιοι (η Τεχνολογική Κατεύθυνση που τροφοδοτεί κυρίως το 2ο, το 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο είχε 4.000 λιγότερους υποψηφίους).
Το "Εθνος της Κυριακής", με τη βοήθεια ενός επιτελείου καθηγητών, δίνει αναλυτικά τις τελευταίες εκτιμήσεις των βάσεων (δημοφιλών σχολών), μετά την ολοκλήρωση της όλης βαθμολογικής επεξεργασίας.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου