Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

7 Ιουν 2011

Δάσκαλοι και απορρόφηση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ Για να μη δημιουργούνται ερωτηματικά στους αναγνώστες της ιστοσελίδας που κάνει εξαιρετική δουλειά θα δώσουμε απαντήσεις με στοιχεία στα ακόλουθα που παρατίθενται και δεν τεκμηριώνονται δυστυχώς!!!!!
Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ο σχολιάζων δεν έχει ολόκληρη την έρευνα στα χέρια του.
1.οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών δεν θα μειωθούν αλλά θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα 3-4 χρόνια (υπάρχει μια μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαιωμα στα 20 και 25 χρόνια προϋπηρεσίας και ο φόβος για απώλεια του εφάπαξ δουλευει καταλυτικά). Αναμένεται όντως να δημιουργηθεί ένα κενο στις αποχωρήσεις για συνταξιοδοτηση όχι από τώρα, αλλά μετά από 3-4 χρόνια
Η απάντησή μας είναι ότι μετα το 2015 οι συνταξιοδοτήσεις των δασκάλων λόγω και του νέου ασαφαλιστικού θα περιοριστούν δραστικά. Όμως και πιο πρν δεν θα υπαρξει μεγάλο κύμα φυγής δασκάλων. Μόλις 5792 δάσκαλοι είναι αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα 3-4 χρόνια. Πιο αναλυτικά: Σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας (Διεύθυνση Προγραμματισμού και επιχειρησιακών ερευνών) , δάσκαλοι που βρίσκονται σε ηλικία όπου θεμελιώνουν ή θα θεμελιώσουν στο εγγύς μέλλον συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι 8539 (4401 άνδρες/ 4138 γυναίκες) σε σύνολο 46823 ποσοστό δηλ. 18.2%. Ωστόσο, αυτοί που θεμελιώνουν άμεσα δικαίωμα είναι 2919 δάσκαλοι που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 55-65+ και οι 2873 δασκάλες της ηλικιακής ομάδας 50-54 (οι άνδρες ασφαλισμένοι προ του 1982 πρέπει να συμπληρώσουν 25 έτη ασφάλισης και για να συνταξιοδοτηθούν στα 55 τους) δηλαδή 5792 δάσκαλοι, ήτοι μόνο το 12,37% επί του συνολικού αριθμού των δασκάλων!
Οι πιο πάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν και το προηγούμενο σχολικό έτος αποχώρησαν από τα δημοτικά σχολεία 2700 δάσκαλοι. Από το σύνολο λοιπόν των 5792 δασκάλων που με βάση την ηλικία θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα διορισμού έχουν αποχωρήσει ήδη οι 2700 οπότε απομένουν 3100 δάσκαλοι που αναμένεται να αποχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Μετά θα περιοριστούν κατά πολλοί οι συνταξιοδοτήσεις αφού η δεξαμενή των δασκάλων προς συνταξιοδότηση θα έχει εξαντληθεί. Μειωμένες συνταξιοδοτήσεις συνεπάγονται πλέον και μειωμένους διορισμούς.
Μάλιστα παρά το μεγάλο κύμα φυγής των δασκάλων οι προσλήψεις για το 2010-2011 ήταν μόλις 1019 ενώ αποχώρησαν 2700. Το ίδιο σενάριο αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος όπου επίσης θα έχουμε μεγάλο κύμα φυγής ενώ οι διορισμοί δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους διορισμούς του προηγούμενου έτους. (Τα επόμενα χρόνια οι συνταξιοδοτήσεις θα μειωθούν στα επίπεδα των 1000-1500 δασκάλων που με βάση την αναλογία του 1/5 θα συνεπάγεται ότι θα έχουμε 200-300 προσλήψεις μονίμων δασκάλων ενώ κάθε χρόνο θα αποφοιτούν 2000. Θα έχουμε δηλαδή κάθε έτος πλεόνασμα 1700 δασκάλων!!!!. Χρήστο αυτό αν θες το αφήνεις ή το βγάζεις …είναι λίγο απαισιόδοξο αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα)
2. όντως οι διορισμοί μονίμων δασκάλων έχουν μειωθεί σημαντικά (στο 50 % περίπου), αλλά δεν έχει μειωθεί ο συνολικός αριθμός όσων αθροιστικά διορίζονται αν λάβουμε υπόψη και τις άλλες μορφές απασχόλησης (αναπληρωτές - ωρομίσθιοι).
Δεν υπάρχουν ωρομίσθιοι δάσκαλοι αγαπητέ!!!!!! μόνο αναπληρωτές. Φέτος κατάφεραν να εργαστούν όλοι σχεδόν οι δάσκαλοι ως αναπληρωτές λόγω του προγράμματος ΕΣΠΑ στο οποίο και απασχολήθηκαν 522 δάσκαλοι (πηγή: υπουργείο Παιδείας). Το πρόγραμμα αυτό σταματά το 2013. Επίσης αν δεν γίνονται διορισμοί αυτό όπως προαναφέρθηκε θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξανονται όσοι εισέρχονται στους πίνακες. Άρα ακόμα και οι απόφοιτοι του 2011 πιθανόν να μην εργαστούν ούτε ως αναπληρωτές.
3.με τη συγχώνευση των δημοτικών σχολείων, έχουμε μείωση των οργανικών θέσεων αλλά χωρίς να ανατρέπεται συγκλονιστικά η ισορροπία προσφοράς - ζήτησηςη δύσκολη δημοσιοοικονομικη κατάσταση της χωρας όμως, δημιουργεί απρόβλεπτες ανατροπές καθημερινά και τα πράγματα δειχνουν πως μαλλον θα δυσκολέψουν κι άλλο. Οι οργανικές θέσεις των δασκάλων που χάθηκαν λόγω συγχωνέυσεων ήταν 2000!!!!! ο αριθμός αυτός δεν είναι αυθαίρετος. Μόνο με βάση την οργανικότητα των σχολείων χάθηκαν 1600 θέσεις (υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα τα ΝΕΑ). Οι πολλές συγχωνεύσεις και η πληθώρα υπεράριθμων δασκάλων είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε φέτος ελάχιστες μεταθέσεις ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΟΕ διορισμοί θα γίνουν μόνο σε 5 Νομούς!!!!!!!!
4. η μεγάλη ανατροπή όμως για τους δασκάλους απ' οτι φαίνεται, έρχεται κυρίως μέσα από το θεσμό των ολοήμερων (τα 5.000 ολοήμερα που ιδρύθηκαν, είναι αυτά που άλλαξαν τα δεδομένα για τους δασκάλους την τελευταία δεκαετία): ήδη ανακοινώθηκαν νέα αυστηρά κριτήρια λειτουργίας των ολοήμερων (υπουργικές αποφάσεις Φ.12/520/61575/Γ1/30-5-11 και Φ.12/530/62626/Γ1/2-6-11), πράγμα που σημαίνει πως από του χρόνου, κινδυνευουν περί τα 2.000 ολοήμερα (εκτιμώ πως τελικά θα κλείσουν 500 - 800 ολοήμερα) και θα χαθούν καποιες εκατοντάδες οργανικών θέσεων για τους δασκάλους (σε όλα τα ολοήμερα απασχολούνται σήμερα 3.700 δάσκαλοι) αλλά και τους άλλους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σ' αυτά.
Δυστυχώς η εκτίμησή σας είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Τα ολοήμερα που θα κλείσουν - θα υπάρξει αύριο σχετική έρευνα απο μέρους μου - είναι 1000-1200. Αυτομάτως σημαίνει ότι θα χαθούν 1200 οργανικές θέσεις δασκάλων. Με τις κινήσεις που έχει κάνει το υπουργείο κατάφερε να εξοικονομήσει για φέτος μόνο 3200 θέσεις δασκάλων. Μη ξεχνάτε ότι έρχονται και νέες συγχωνεύσεις απο το νεο σχολικό έτος. Δυστυχώς η εσωτερική πληροφόρηση που έχω τόσο απο το υπουργείο παιδείας αλλά και απο αιρετούς θα προκαλέσουν αρνητική έκπληξη σε πολλούς νέους αποφοίτους Παιδαγωγικού δημοτικής εκπαίδευσης.
Ουτε η αναπλήρωση δεν θα είναι δεδομένη , θα το δούμε το νέο σχολικό έτος. Όσο για τους διορισμούς δε θα πούμε αριθμό ακόμα αλλά θα είναι αρκετά μειωμένοι σε σύγκριση με το 2010. Είναι στην κρίση των αναγνωστών να εκτιμήσουν αν τελικά το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο ακόμα και από το νέο σχολικό έτος 2011-2012. 

  Kαλόγηρος Π. Βασίλειος
 Εκπαιδευτικος - Ερευνητης


Δεν υπάρχουν σχόλια: