Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

30 Ιουν 2011

Ολοταχώς για σπουδές εκτός συνόρων


Εναλλακτικές διαδρομές σπουδών ακόμη και εκτός συνόρων αναζητούν πολλοί υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια ώστε να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Πολυτεχνεία, Ιατρικές Σχολές και τμήματα Νομικής είναι αυτά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Από την ημέρα ανακοίνωσης των βαθμολογιών, ινστιτούτα, προξενεία και άλλοι φορείς δέχονται «βροχή» τηλεφωνημάτων από νέους και νέες που αναζητούν δρόμους στο εξωτερικό, προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν. Μάλιστα, οι επικείμενες ανακοινώσεις για συνενώσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα ωθούν ολοένα και περισσότερα παιδιά να κάνουν το μεγάλο βήμα και να πραγματοποιήσουν σπουδές μακριά από την πατρίδα τους.
Ηδη, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος σπουδών του Βρετανικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, Κωστής Γεωργίου, το ενδιαφέρον για σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, παρουσιάζοντας αύξηση έως και 60% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και παρά την οικονομική κρίση. Στις προτιμήσεις των υποψήφιων σπουδαστών βρίσκονται κυρίως οι Πολυτεχνικές Σχολές, τα Οικονομικά Τμήματα, η Αρχιτεκτονική, η Πληροφορική, η Ψυχολογία και η Νομική.
Τάση φυγής
«Και εμάς μας εκπλήσσει το γεγονός ότι δε μειώθηκε το ενδιαφέρον. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την άσχημη εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων, δημιουργεί μια τάση φυγής», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.
Αλλωστε, με δεδομένο ότι τα δίδακτρα για τις προπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας μεταβάλλονται από το Σεπτέμβριο του 2012 με πλαφόν τις 11.000 ευρώ ετησίως, ο φετινός Σεπτέμβρης αποτελεί την τελευταία ευκαιρία, για όσους ξεκινήσουν τις σπουδές τους τότε, να τις ολοκληρώσουν δίχως να επηρεαστούν από την αλλαγή στο κόστος των διδάκτρων καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Τα δίδακτρα, δηλαδή, διαμορφώνονται στις 4.000 ευρώ το έτος, ωστόσο στους φοιτητές της ΕΕ παρέχεται η δυνατότητα άτοκου δανείου -ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης- από το βρετανικό υπουργείο Παιδείας με την προϋπόθεση ότι θα το αποπληρώσουν σταδιακά μετά την αποφοίτησή τους και εφόσον το εισόδημά τους ανέρχεται στις 21.000 ευρώ.
Απευθείας μετάβαση
«Από τη μια οι χαμηλές βαθμολογίες στις πανελλήνιες, ιδίως των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης, και από την άλλη η αύξηση των διδάκτρων, δημιουργούν μια πίεση να φύγουν φέτος. Ενώ, δηλαδή, άλλες χρονιές επέλεγαν να ξαναδώσουν εξετάσεις για να πετύχουν την εισαγωγή τους στο τμήμα της αρεσκείας τους, φέτος παρατηρείται μια τάση για απευθείας μετάβαση στα βρετανικά ιδρύματα», είπε ο κ. Γεωργίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ένα 20% των ενδιαφερομένων αφορά ακόμη και σε υποψηφίους που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε μια σχολή αλλά τελικά προτιμούν να σπουδάσουν έξω. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν το μεγάλο βήμα καλό θα ήταν να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την εγγραφή τους στα βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς οι προθεσμίες εκπνέουν.
Στη Γερμανία
Οπως ανέφερε η διευθύντρια του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών «DAAD», Katja Jaeckel, αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα γερμανικά πανεπιστήμια, διευκρίνισε ωστόσο ότι για την εισαγωγή παίζει ρόλο και ο βαθμός απολυτηρίου, ειδικά για τον κλάδο τις Ιατρικής όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά και για άλλες κατευθύνσεις. «Σε σχέση με τη χρονιά 2010, έχουμε μια αύξηση 30% των ενδιαφερομένων, που επικοινωνούν με το γραφείο μας για σπουδές στη Γερμανία. Ειδικά αυτές τις μέρες υπάρχει σαφώς μεγάλη ζήτηση και από αποφοίτους με χαμηλές επιδόσεις, αλλά και από αποφοίτους που πιθανώς έχουν περάσει εδώ. Οι νέοι δε βλέπουν ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή προοπτική στην Ελλάδα. Παλιά, έφευγαν για σπουδές στο εξωτερικό με σκοπό να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην πατρίδα τους για να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας τους. Τώρα, δε θέλουν να γυρίσουν, αλλά να εγκατασταθούν εκεί ακόμη και για εργασία», παρατήρησε η ίδια προσθέτοντας ότι ένα 80% των ενδιαφερομένων βάζει «πλώρη» για τις Πολυτεχνικές, Νομικές και Ιατρικές Σχολές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα γερμανικά πανεπιστήμια είναι συνολικά εγγεγραμμένοι 5.128 Ελληνες φοιτητές, ενώ στη Μ. Βρετανία εκτιμάται ότι παρακολουθούν σπουδές περίπου 17.000 Ελληνες, εκ των οποίων οι 9.000 είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι 8.000 προπτυχιακοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: