Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

25 Ιουν 2011

Σπουδές εντός έδρας


Σε σχολές και τμήματα με ταχεία απορρόφηση στην αγορά εργασίας εστιάζουν και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα και την οικονομική κρίση. Μάλιστα, η αδυναμία πολλών οικογενειών να συντηρήσουν και δεύτερο νοικοκυριό σε άλλη πόλη, αλλά και η κατάργηση των μετεγγραφών ωθούν χιλιάδες παιδιά στο να επιλέξουν σχολές εντός έδρας.

Στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, πολυτεχνεία, τμήματα Οικονομικών και Πληροφορικής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων από τη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουν σύμβουλοι προσανατολισμού. Ηδη από την ημέρα που ξεκίνησε η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων εκατοντάδες παιδιά και γονείς διαβαίνουν καθημερινά το κατώφλι των Κέντρων Συμβουλευτικής Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) για να αναζητήσουν πληροφορίες για τις σπουδές και τις επαγγελματικές διεξόδους των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ πριν προχωρήσουν στην οριστικοποίηση του δελτίου τους (η προθεσμία για την κατάθεση των μηχανογραφικών λήγει στις 28 Ιουνίου).
Οπως τονίζουν οι ειδικοί, ο καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει φέτος όλες τις επιθυμίες των παιδιών είναι η κατάργηση του θεσμού των μετεγγραφών, με αποτέλεσμα υποψήφιοι που διαφορετικά θα εισάγονταν σε κάποια περιφερειακή υψηλόβαθμη σχολή να επιλέγουν ακόμη και χαμηλόβαθμα τμήματα εντός έδρας. «Αυτό θα έχει ένα αποτέλεσμα στις βάσεις. Θα υπάρξει συγκράτηση και άνοδος στις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πτώση στα περιφερειακά τμήματα», ανέφερε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Αντωνίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη πτώση του ενδιαφέροντος για τις παιδαγωγικές σχολές. «Κάτι που φαινόταν πολύ έντονα εδώ και τέσσερα χρόνια, τα παιδιά το αντιλαμβάνονται τώρα. Καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση διορισμού...», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου.
Σύγχυση στους υποψηφίους
Με δεδομένο πάντως ότι από φέτος καταργούνται οι παλιές μετεγγραφές και αντί γι' αυτές δίνονται επιπλέον θέσεις εισαγωγής σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και κοινωνικά κριτήρια), πολλοί υποψήφιοι έχουν ριχτεί στο «κυνήγι» αναζήτησης μια τέτοιας θέσης. Ωστόσο, σωρεία λαθών διαπιστώνουν οι ειδικοί τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν δυσκολίες κατανόησης των νομικών θεμάτων σε σχέση με αυτές τις κατηγορίες. «Για παράδειγμα, πολύτεκνος θεωρείται όποιος έχει τέσσερα ζώντα τέκνα, άγαμα, τα οποία είναι κάτω των 23 ετών. Αν ένας πατέρας έχει ένα παιδί παντρεμένο και δηλώσει πολύτεκνος, τότε το παιδί διαγράφεται από τη σχολή και του απαγορεύεται να καταθέσει για δυο χρόνια μηχανογραφικό, λόγω δήλωσης ψευδών στοιχείων», είπε ο κ. Αντωνίου. Πάντως, αν και οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών καλούνται να προσκομίσουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά με ισχύ τριμήνου, πολλά παιδιά δεν το γνωρίζουν.
Στο μεταξύ, μόλις χτες ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ, οι οποίοι ωστόσο καλούνται να καταθέσουν κι αυτοί το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Ακόμη, όμως, δεν έχουν εκδοθεί τα βαθμολογικά στοιχεία στις ξένες γλώσσες και ο αριθμός εισακτέων στις αστυνομικές σχολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: