Ξέρετε ποιο τμήμα προτιμήθηκε πέρσι (2010) περισσότερο από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων; Η Νομική Αθήνας! Αντίθετα την περίοδο 2007-2009 τα Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και Αθήνας (δάσκαλοι) κατακτούσαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Φαίνεται ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, με τον περιορισμό των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, επηρεάζουν ταχύτατα τις προτιμήσεις τους.
Τι επέλεξαν στις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις (2010) οι υποψήφιοι; «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τις επιλογές που έκαναν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και τις αθέατες αλλαγές που φωτίζουν τον χάρτη των επιλογών σπουδών και βεβαίως των επαγγελματικών προτιμήσεων.
Η υποχώρηση των διδασκαλικών τμημάτων στις επιλογές των υποψηφίων φανερώνει τις επιπτώσεις που έχει ο σημαντικός περιορισμός εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Την ίδια ώρα που η Νομική κατακτά την ίδια θέση στην πρώτη δεκάδα εμφανίζονται (μαζί με τα Τμήματα Δασκάλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης) το Τμήμα Αστυφυλάκων και το Τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η Ιατρική Αθήνας, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και το Τμήμα Νομικής Θεσσαλονίκης.
Είναι φανερό ότι η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσα σ' ένα περιβάλλον ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας πρωτοστατεί στις επιλογές σπουδών των νέων. Ονειρα, επιθυμίες, κλίσεις, δίνουν γρήγορα τη θέση τους σε μια ρεαλιστική προσαρμογή στην οποία μηχανοδηγός είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, δηλαδή η επαγγελματική προοπτική των σπουδών.
Ωστόσο, είναι φανερή στους υποψήφιους και στις οικογένειές τους μια νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας που έχει δύο πυλώνες. Πρώτον, ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πτυχίο για το οποίο μπορεί να ο νέος πτυχιούχος να αναπαύεται στη βεβαιότητα ότι οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση. Παράλληλα η πεποίθηση ότι η δημόσια απασχόληση έχει κλείσει πόρτες και παράθυρα είναι συντριπτική. Δεύτερον, έχει γίνει κατανοητό ότι καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για την κατάσταση στην αγορά εργασίας ύστερα από 5 ή 6 χρόνια όταν οι σημερινοί υποψήφιοι θα αναζητούν εργασία ως πτυχιούχοι. Αυτές οι παραδοχές οδηγούν σίγουρα στη διαμόρφωση στάσεων από τη μεριά των υποψηφίων και η στροφή στις επιλογές σχολών εδράζεται σε αυτό το έδαφος. Δεν χρειάζεται να ερμηνευτεί το φαινόμενο της επιλογής των Αστυνομικών Σχολών (δύο μέσα στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων) από τους υποψηφίους. Η είσοδος στις σχολές αυτές δεν αντιμετωπίζεται ως είσοδος σε τριτοβάθμιες σπουδές αλλά κατευθείαν σε ένα επάγγελμα που συνοδεύεται από τη σιγουριά μόνιμης θέσης και μισθού.
Η επιστροφή στις Νομικές Σχολές ακολουθεί μια παράδοση που τις θέλει να παίρνουν κεφάλι όταν δεν υπάρχει στο πεδίο τους άλλη σχολή που υπόσχεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Κι αυτό παρ' όλο που στις ουρές ανεργίας και υποαπασχόλησης πτυχιούχων συνωστίζονται χιλιάδες πτυχιούχοι της Νομικής.
Η επιλογή των Τμημάτων Μηχανικών και της Ιατρικής στηρίζεται και αυτή σε μια παράδοση για το κύρος και το γόητρο των παραπάνω σχολών που είναι σταθερή κι έρχεται από το παρελθόν, ακόμη κι αν σήμερα η πρόσβαση των Μηχανικών στην αγορά εργασίας είναι προβληματική ενώ και μέρος των πτυχιούχων Ιατρικής αναγκάζεται να καταφύγει στο εξωτερικό για ειδίκευση και εργασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου