Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

19 Ιουν 2011

Οι βάσεις τραβούν την... κατηφόρα


Πέφτουν οι περιζήτητες σχολές δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία που ανακοινώνει αύριο το υπουργείο Παιδείας
Οι βάσεις τραβούν την... κατηφόρα
Ως τις 28 Ιουνίου θα διαρκέσει η προθεσμία κατά την οποία οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία για την εισαγωγή τους στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, παρ΄ ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η βαθμολογία τους. Από εφέτος η υποβολή των μηχανογραφικών θα γίνεται αποκλειστικά μέσω Ιnternet. Ολοι οι υποψήφιοι πρέπει να προσέλθουν στα λύκειά τους για να προμηθευτούν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) ως τις 23 Ιουνίου. Οι υποψήφιοι μπορούν να αντλήσουν αναλυτικές οδηγίες κατά την επεξεργασία του μηχανογραφικού τους δελτίου είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams. minedu.gov.gr, είτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr., είτε από τις οδηγίες που αποστέλλονται σε όλα τα λύκεια. Για τη διευκόλυνσή τους θα λειτουργεί επίσης στο υπουργείο Παιδείας κέντρο τηλεφωνικής υποστήριξης καθ΄ όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας και της οριστικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου (τηλ.: 210 3443.993 καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, κατά τις ώρες 10.00 με 20.00), καθώς και κέντρο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και εξυπηρέτησης στο e-mail: examshd@minedu.gov.gr.
MΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ» ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Η πλέον υψηλόβαθμη σχολή δεν είναι οπωσδήποτε και η «καλύτερη». Είναι λάθος να ιεραρχούμε τις σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων και όχι σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις προτιμήσεις μας. 

Αν κληθούμε να καταθέσουμε μηχανογραφικό ενώ πρόκειται να συμμετάσχουμε σε εξετάσεις για τις Στρατιωτικές- Αστυνομικές σχολές, θα πρέπει να προσέξουμε ώστε οι σχολές που έπονται σε σειρά προτίμησης να δηλώνονται ανεξάρτητα από την ύπαρξη των πρώτων (μπορεί, λ.χ., να υπάρξει αποτυχία σε κάποιο αγώνισμα). Οι σχολές με ειδικό μάθημα έχουν βαθμούς πρόσβασης αρκετά χαμηλότερους από αυτούς για τους οποίους μας προδιαθέτουν οι βαθμοί εισαγωγής (έτσι, π.χ., η Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θράκης είχε βάση το 2010 20.921 μόρια, αλλά αντίστοιχο βαθμό πρόσβασης το 18,24, ενώ οι Ναυτιλιακές Σπουδές του Πειραιά είχαν βάση το 2010 17.394 μόρια, αλλά αντίστοιχο βαθμό πρόσβασης το 15,26). 

Προσέχουμε τις κοινές σχολές των διαφόρων επιστημονικών πεδίων και τις δηλώνουμε από το πεδίο που μας δίνει τα περισσότερα μόρια. Π.χ., το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης Παντείου, που είναι κοινό τμήμα του 1ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου, πρέπει να δηλωθεί από υποψήφιο που έχει πρόσβαση και στα δύο πεδία από εκείνο το πεδίο στο οποίο έχει τα περισσότερα μόρια. 

Αρκετοί υποψήφιοι με χαμηλή βαθμολογία μπορούν να διεκδικήσουν σχολές με πολύ καλές προοπτικές. Π.χ., ένας υποψήφιος της θεωρητικής κατεύθυνσης με μόρια εισαγωγής κοντά στα 10.500 δύσκολα θα βρει σχολή στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Αν επομένως έχει πρόσβαση στο 3ο, ή στο 4ο, ή στο 5ο επιστημονικό πεδίο, μπορεί να αναζητήσει αξιόπιστες λύσεις στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ. 

Η σειρά προτίμησης μιας σχολής δεν αποτελεί κριτήριο για την εισαγωγή μας. Εφόσον συγκεντρώνουμε τον απαραίτητο αριθμό μορίων, επιτυγχάνουμε στη σχολή ή στο τμήμα ανεξάρτητα από τη σχολή προτίμησης. Πολλοί γονείς έχουν λαθεμένα την εντύπωση ότι η σειρά επιλογής διευκολύνει ή δυσκολεύει την εισαγωγή μας σε κάποιο τμήμα. 

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι «στο μηχανογραφικό αποτυπώνουμε τις δικές μας επιθυμίες και όχι των άλλων».

                     ihfo: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: