Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας δίνεται τέλος σε μια διαμάχη πολλών ετών
Πτυχία και όχι βεβαιώσεις θα χορηγούν τελικά χα κολέγια, σύμφωνα με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, τα κολέγια δεν ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δεν παρέχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση, ωστόσο,
δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους τους να ασκήσουν τις ίδιες ακριβώς επαγγελματικές δραστηριότητες με τους πτυχιούχους πανεπιστημίων .Για να συμβεί όμως αυτό, το υπουργείο Παιδείας εφιστά την προσοχή στους υποψήφιους σπουδαστές των κολεγίων σε τρία βασικά σημεία: να εξακριβώνουν αν το κολέγιο έχει άδεια λειτουργίας, αν τα προγράμματα σπουδών που παρέχει έχουν πιστοποίηση από ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και αν οι απόφοιτοι αποκτούν πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου από το ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται το κολέγιο. Να σημειωθεί ότι και οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών έχουν δικαίωμα να υποβάλουν τον φάκελο τους προκειμένου να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Την ευθύνη για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων αναλαμβάνει αποκλειστικά το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑ ΕΠ) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους.
Το συμβούλιο οφείλει να έχει εκδώσει την απόφαση αναγνώρισης των επαγγελματικών του δικαιωμάτων σε διάστημα το αργότερο τριών μηνών. Τα δικαιολογητικά έγγραφα και πιστοποιητικά που θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι σε επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα και το παράβολο ύψους 100 ευρώ.
Προκειμένου να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός αποφοίτου κολεγίου, το ΣΑΕΠ εξετάζει κατά πόσον ο τίτλος σπουδών έχει απονεμηθεί από πανεπιστήμιο ή ανώτατο ίδρυμα της αλλοδαπής και ότι βεβαιώνει επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του πτυχιούχου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδοθεί απόφαση αναγνώρισης είναι το επάγγελμα για το οποίο ζητά να αποκτήσει εργασιακά προσόντα ο ενδιαφερόμενος να είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου