Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

8 Ιουν 2011

Καθοδική φέτος η τάση και στα 5 επιστημονικά πεδία


Το 1ο επιστημονικό πεδίο αποτελεί τον πιο δύσκολο γρίφο για την κίνηση των φετινών βάσεων. Κι αυτό
γιατί η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων της Θεωρητικής κατεύθυνσης σε ορισμένα μαθήματα (Ν. Λογοτεχνία, κυρίως) είναι θολή, αλλά αναμένονται χειρότερες, έστω και οριακά, επιδόσεις. Αν αυτές
επιβεβαιωθούν, αναμένεται ότι οι βάσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα με πτωτικές τάσεις στα περιζήτητα τμήματα (Νομικά, Παιδαγωγικά κ.ά.). Ενδεικτικά ακόμα και η Νομική της Κομοτηνής με δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων αναμένεται να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια, έναντι 18. 276 πέρυσι. Γενικότερα δεν προβλέπονται μεγάλες αυξομειώσεις που να ξεπερνούν τα 800 μόρια και πάνω ,για την πλειονότητα των τμημάτων. Στα υψηλόβαθμα και μεσαία τμήματα του πεδίου, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εμφανίζονται τάσεις σταθερότητας και ανόδου. Αντίθετα μεγάλη θα είναι η πτώση στα αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας. Χαμηλότερες και από τα 10.000 μόρια αναμένεται να διαμορφωθούν οι βάσεις στα τμήματα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών του 1ου πεδίου. Ακόμα χαμηλότερα, κάτω από 8.500 μόρια αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στα περισσότερα τμήματα Ξένων Γλωσσών (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής). Κάτω από 9.000 μόρια θα είναι η χαμηλότερη βάση στα ΤΕΙ του πεδίου.

 2ο- 4ο πεδίο. Αισθητή έως μεγάλη πτώση

Οι σαφέστερες εκτιμήσεις για σαφώς χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική που είναι μαθήματα κλειδιά, αυξημένης βαρύτητας, αλλά και στο 2ο μάθη r ia Γενικής Παιδείας, Βιολογία ή Μαθηματικά, κυρίως, διαμορφώνουν την πιο ξεκάθαρη, ίσως, εικόνα σε σύγκριση με τα άλλα πεδία. Οι επιδόσεις στα περισσότερα μαθήματα για τους υποψηφίους της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης είναι αισθητά χειρότερες συγκριτικά με το 2010. Αισθητή πτώση αναμένεται στις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων της επαρχίας, ενώ μικρότερη θα είναι στα αντίστοιχα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ασφαλώς πολύ μεγάλη θα είναι η πτώση στα περισσότερα μεσαία τμήματα της επαρχίας. Αναμένεται να ξεπεράσουν στα περισσότερα ακόμα και τα 1.000 μόρια. Θα αντισταθούν στις πτωτικές τάσεις κάποια από τα τμήματα των καθηγητικών σχολών και της πληροφορικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα πιο χαμηλόβαθμα ΑΕΙ του 2ου πεδίου (Γεωγραφίας και Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου) θα διαμορφώσουν βάσεις εισαγωγής κάτω από 9.200 μόρια. Αρκετά κοινά χαμηλόβαθμα τμήματα περιφερειακών Τ.Ε.Ι. (Φυτικής, Ζωικής Παραγωγής, Θερμ. Καλλιεργειών Ανθοκομίας κ.ά.) θα διαμορφώσουν βάσεις εισαγωγής κάτω από 7.500μόρια. Κάτω από 8.500 θα διαμορφωθούν οι βάσεις σε περιφερειακά ΤΕΙ Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας κ.ά.

3ο πεδίο. Μικρή πτώση σε Ιατρικά Υψηλόβαθμα

Σχετικά θολή είναι η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων της Θετικής κατεύθυνσης στα μαθήματα κλειδιά, αυξημένης βαρύτητας, δηλαδή στη Βιολογία και τη Χημεία. Οριακές θα είναι οι διαφορές σε σύγκριση με το 2010. Πιθανότατα αισθητά χειρότερες θα είναι στη Βιολογία. Αν και στα δύο αυτά μαθήματα επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και στη Φυσική, τότε η μείωση των βάσεων Ιατρικών και περιζήτητων τμημάτων του πεδίου να είναι πιο αισθητή από την αναμενόμενη. Για τα κεντρικά, ωστόσο, Ιατρικά και Οδοντιατρικά τμήματα οι βάσεις τους θα ξεπεράσουν τα 19.000 μόρια. Η αυξημένη ζήτηση των ΤΕΙ του 3ου πεδίου θα συγκρατήσει την πτώση των βάσεων. Θεωρείται αδύνατον να διαμορφωθούν βάσεις κάτω από 11.000 μόρια ακόμα και για τα περιφερειακά τμήματα.

5ο πεδίο. Αισθητά πτωτικές τάσεις για τα περιζήτητα τμήματα

Στα Μαθηματικά γενικής Παιδείας που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας, στα Μαθηματικά και στη Φυσική κατεύθυνσης αναμένονται πολύ χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση με το 2010 και δεν μπορούν να εξισορροπηθούν από τις αναμενόμενες καλές επιδόσεις στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης. Αισθητά πτωτικές τάσεις αναμένονται για τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του 5ου πεδίου. Μεγάλη πτώση σε μεσαία και χαμηλόβαθμα περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: