Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

23 Μαΐ 2011

Δύσκολα θέματα = πτώση των βάσεων




Η οδηγία του υπουργείου στην Επιτροπή Εξετάσεων να δυσκολέψουν τα θέματα «έκαψε» τους καλούς και τους πολύ καλούς υποψηφίους, ενώ πιέστηκαν ακόμη και οι αριστούχοι. Τι αποκαλύπτουν τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία των φετινών πανελλαδικών.Θεαματική πτώση των βάσεων και στα πέντε επιστημονικά πεδία προδιαγράφουν τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία των πανελλαδικών 2011. Από 400 μέχρι και 1.000 μόρια «βουτιά» θα κάνουν σχεδόν όλες οι σχολές που βρίσκονται μεταξύ 15.000 και 17.000 μορίων. Τα «θέματα-φωτιά» που είχε προαναγγείλει το «Εθνος της Κυριακής» της 1ης Μαΐου καίνε πλήθος των υποψηφίων, που υπολόγιζαν να μπουν στα πανεπιστήμια με μεσαίες βαθμολογίες! Ακόμη και οι αριστούχοι πιέστηκαν τόσο πολύ, που το 19,5 γίνεται 18 και 17,5!

Φυσικά, ο στόχος του υπ. Παιδείας φαίνεται σε πρώτη φάση να επιτυγχάνεται, καθώς τα δύσκολα θέματα «κούρεψαν» τους πολύ καλούς και τους καλούς και δεν τους επέτρεψαν την αναρρίχηση στο πολυπόθητο άριστα...
Στατιστικό δείγμα περίπου 20.000 γραπτών δείχνει πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές και Νομικές επιστήμες) μέχρι 400 μόρια, στο 2ο (Φυσικομαθηματικές επιστήμες), στο 4ο (πολυτεχνικές ) και στο 5ο (σχολές Οικονομίας και Διοίκησης) επιστημονικό πεδίο μέχρι 1.000 μόρια, ενώ στο 3ο (Ιατρικές και παραϊατρικές επιστήμες) η πτώση θα φθάσει τα 500 μόρια.
Εκείνο που φαίνεται να αποφεύγεται φέτος είναι η κατρακύλα των βάσεων των χαμηλόβαθμων περιφερειακών ΤΕΙ, που πέρυσι βρέθηκαν στα 5 ή ακόμη και στα 4.500 μόρια. Τώρα η βάση των πεδίων (εκτός του 1ου και του 3ου που θα είναι τα 12.000 μόρια) δεν θα πέσει κάτω από τα 8.000 μόρια.

Η ανάλυση λοιπόν των βαθμολογιών 2011, μας δίνει τα εξής στοιχεία ανά Επιστημονικό Πεδίο:
1ο Επιστημονικό Πεδίο
Η δυσκολία των Αρχαίων Ελληνικών και το μάθημα της Βιολογίας της Γενικής Παιδείας θα επηρεάσουν πτωτικά τις σχολές σε όλη την κλίμακα. Στις περιζήτητες Νομικές Σχολές η πτώση θα είναι μικρότερη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερη στη Νομική της Θράκης. Η πτώση εδώ υπολογίζεται να είναι από 300 μέχρι και 400 μόρια.
2ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο τα τμήματα που έχουν τις μεγαλύτερες προτιμήσεις των υποψηφίων είναι των Μαθηματικών, των Φυσικών και της Χημείας. Σε όλα αυτά θα παρατηρηθούν πτώσεις των βάσεων από 500 μόρια μέχρι και 1.000 μόρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, το 80% των υποψηφίων φαίνεται να έχει γράψει φέτος κάτω από τη βάση.
3ο Επιστημονικό Πεδίο
Σε αυτό το Πεδίο, η πτώση των βάσεων θα είναι μικρότερη, καθώς οι ελίτ των υποψηφίων που «χτυπά» τις ιατρικές σχολές συγκεντρώνεται εδώ. Οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές θα παρουσιάσουν μικρή πτωτική τάση, και ίσως τελικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ομως οι Ιατρικές Σχολές της περιφέρειας οπωσδήποτε θα πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια. Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου λόγω αυξημένης ζήτησης δεν θα παρουσιάσουν ιδιαίτερες πτωτικές τάσεις που θα ανέμενε κανένας με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων. Οι Νοσηλευτικές Σχολές των ΤΕΙ θα κινηθούν κοντά στα 12.000 μόρια.
4ο Επιστημονικό Πεδίο
Στα περιζήτητα τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ θα παρατηρηθούν σαφείς πτωτικές τάσεις οι οποίες θα ξεκινούν από τα 300 μόρια για τα τμήματα του κέντρου και θα φτάνουν μέχρι τα 1.000 μόρια για τα περιφερειακά τμήματα. Η βάση του συγκεκριμένου πεδίου θα «κάτσει» στα 8.000 μόρια.
5ο Επιστημονικό Πεδίο
Πτώση των βάσεων μέχρι και 1.000 μόρια αναμένεται και στις σχολές του 5ου Πεδίου. Ομως την τελική έκβαση των βάσεων του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου, θα καθορίσει το μάθημα αυξημένης βαρύτητας των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, στο οποίο οι υποψήφιοι διαγωνίζονται την 25η Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: