Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

31 Μαΐ 2011

Υποψήφιοι με δικαίωμα μετεγγραφής: Ειδική κατηγορία εισακτέων από φέτος . Όσα πρέπει να γνωρίζετε

 Aπο  φέτος  δημιουργείται  μια νέα ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ εισακτέων στην οποία εντάσσονται όσοι είχαν μέχρι τώρα δικαίωμα μετεγγραφής. Όπως ήδη γνωρίζετε, από φέτος καταργούνται οι μετεγγραφές, κάτι που θεωρούμε ότι ενισχύει το αδιάβλητο του συστήματος .
Μέσω της Ειδικής Κατηγορίας θα εισάγεται, κατά μέσο όρο, το 20% περίπου των υποψηφίων (σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων της κατηγορίας 90%). Το 20% δεν ισχύει για κάθε τμήμα αλλά ο αριθμός των θέσεων της κατηγορίας αυτής, κατά τμήμα, προσαρμόζεται ανάλογα με τον αριθμό των μετεγγραφέντων στο τμήμα την τελευταία

χρονιά. Επομένως στα τμήματα υψηλής ζήτησης οι εισακτέοι της Ειδικής Κατηγορίας θα είναι πολύ περισσότεροι του 20% και στα τμήματα χαμηλής ζήτησης λιγότεροι. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης (π.χ. Ιατρική Αθήνας ή Θεσσαλονίκης) θα είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν των μετεγγραφέντων στα τμήματα αυτά την τελευταία χρονιά.
Ο τρόπος που θα γίνεται η κατανομή των υποψηφίων σε τμήματα μέσω της ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ θα είναι ο εξής:
α. Οι υποψήφιοι της Ειδικής Κατηγορίας θα δηλώνουν ότι ανήκουν στην κατηγορία και σε ποια συγκεκριμένη περίπτωση με υπεύθυνη δήλωση και θα γίνει εκ των υστέρων έλεγχος με ποινή αποκλεισμού για δύο χρόνια από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης. β. Οι υποψήφιοι αυτοί θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους όπως όλοι οι υποψήφιοι και θα επιλέγουν τα τμήματα με τη σειρά που επιθυμούν.
γ. Το σύστημα κατανομής των υποψηφίων σε τμήματα, με βάση τα μόρια και τις επιλογές τους, θα "βλέπει", για κάθε προτίμησή τους, ξεκινώντας από την 1η προτίμηση, αρχικά εάν εισάγονται μέσω της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ και στη συνέχεια (εάν δεν εισάγονται μέσω αυτής) εάν εισάγονται μέσω της ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Εάν δεν εισάγονται ούτε μέσω της Ειδικής Κατηγορίας, το σύστημα θα "βλέπει" τη δεύτερη προτίμησή τους, κ.ο.κ., μέχρι να τοποθετηθούν σε τμήμα όπου υπάρχουν θέσεις σύμφωνα με τα μόρια και τις επιλογές τους.
δ. Από την πρόσβαση στα τμήματα των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης εξαιρούνται, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα οι έχοντες οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ (συν 10.000 ευρώ για κάθε παιδί επιπλέον των 2).

Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω:
α. Οι υποψήφιοι της Ειδικής Κατηγορίας θα διαγωνίζονται και μέσω της Γενικής και μέσω της Ειδικής κατηγορίας και επομένως οι βάσεις της Ειδικής Κατηγορίας θα είναι μικρότερες (ή ίσες) της Γενικής Κατηγορίας.
β. Αναμένεται αύξηση της ζήτησης των τμημάτων των μεγάλων Αστικών Κέντρων (και των κοντινών πόλεων) και μείωση της ζήτησης των τμημάτων της περιφέρειας που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν ως "οχήματα" μετεγγραφής των εισακτέων σε τμήματα υψηλής ζήτησης των μεγάλων αστικών κέντρων.

Θεωρούμε ότι αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που θα πρέπει να γνωρίζετε όσον αφορά στο φετινό μηχανογραφικό συν το ότι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η κατηγορία 10% θα ισχύσει για τελευταία φορά φέτος και το ότι δεν θα υπάρχουν νέα τμήματα, ενώ "κόβονται" 24 ΤΕΙ και ένα Πανεπιστημιακό τμήμα. Κατά τα άλλα η όλη διαδικασία θα είναι η ίδια όπως και τα προηγούμενα χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: