Nέος ιστότοπος : www.atomoedu.gr

30 Μαΐ 2011

Ερωτηματικό παραμένει η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής του Μηχανογραφικού


Στα μέσα του Ιουνίου αναμένεται να αναρτηθούν στα Λύκεια οι αναλυτικές βαθμολογίες των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.                 Περί τα μέσα του Ιουνίου θα αναρτηθούν στα λύκεια οι αναλυτικές βαθμολογίες των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αμέσως μετά αναμένεται να τρέξει η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει το παραμικρό.  Στο μεταξύ ο αρμόδιος για τις Πανελλαδικές υφυπουργός, Γιάννης Πανάρετος, είναι χρεωμένος έναντι των υποψηφίων με όγκο εκκρεμοτήτων που έχουν συσσωρευθεί στο γραφείο του και επείγει η διευθέτησή τους. Μία από τις βασικές εκκρεμότητες είναι η αναλυτική κατανομή των θέσεων που διατίθενται για πρώτη φορά φέτος στις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αδέλφια φοιτητών ορφανοί συγγενείς πασχόντων και παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας). Ο αριθμός των θέσεων των ειδικών κατηγοριών ανέρχεται στις 8.040 και η μοναδική ανάλυσή του που έχει κοινοποιηθεί είναι .ανά Τμήμα. Εκκρεμεί να αναλυθεί και ανά κατηγορία σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο.  
Από την ανάλυση αυτή θα προκύψουν από 5 έως 7 διαφορετικές βάσεις για κάθε Τμήμα,
μία για τη γενική σειρά και από μία για κάθε κατηγορία. Επίσης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί σε ποιο στάδιο της διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων και με ποιο ακριβώς τρόπο θα κληθούν οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών να καταθέσουν το εκκαθαριστικό της εφορίας για να ελεγχθεί εάν δικαιούνται να τύχουν της ειδικής μεταχείρισης που προβλέπει ο νόμος.
Όπως είναι γνωστό, έχει οριστεί εισοδηματικό όριο 60.000 ευρώ προκειμένου ο υποψήφιος (πολύτεκνος, τρίτεκνος κ.ά.) να έχει πρόσβαση με την ειδική διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης.
Μία ακόμη εκκρεμότητα που έχει καθυστερήσει πολύ φέτος να διευθετηθεί είναι ο αριθμός εισακτέων στις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές. Τη σχετική ευθύνη φέρουν τα αρμόδια υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Θεωρείται βέβαιο ότι θα κουρευτούν και αυτές οι θέσεις. Συνολικά στους περίπου 110.000 υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών αναλογούν 74.440 θέσεις χωρίς να συνυπολογίζονται στρατιωτικές και αστυνομικές από τις οποίες οι 8.040 διατίθενται στις ειδικές κατηγορίες.
Η προθεσμία
Σιγήν ιχθύος εξακολουθεί να τηρεί το υπουργείο Παιδείας και για την προθεσμία αλλά και τη διαδικασία υποβολής του φετινού μηχανογραφικού δελτίου.
Ο κ. Πανάρετος κρατά κλειστά τα χαρτιά του δύο ημέρες πριν εκπνεύσει ο Μάιος, ενώ ήταν ο ίδιος που από τον περασμένο Οκτώβριο άνοιξε θέμα μηχανογραφικού επιμένοντας στην ιδέα του για τυφλή κατάθεση τον Μάρτιο, από την οποία αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει εξαιτίας του σάλου των αντιδράσεων στα Λύκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας θα ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική εφαρμογή της συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στη θέση http: exams.minedu.gov.gr. Απαραίτητο στοιχείο για κάθε υποψήφιο είναι ο κωδικός του που θα του επιτρέπει να έχει πρόσβαση στο σύστημα.
Πτώση των βάσεων δείχνουν τα γραπτά
  • Μεγάλη πτώση έως και 1.500 μορίων στην Περιφέρεια.
  • Μικρότερη πτώση 200 400 μορίων στις περιζήτητες των κεντρικών ΑΕΙ.
  • Πιθανή άνοδος στις μεσαίες σχολές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
  • Βάση εισαγωγής για 1 ο και 3ο πεδίο τα 11.500 μόρια.
  • Ανεβαίνει η βάση των ΤΕΙ εξαιτίας του κουρέματος των εισακτέων.
Μετά την κατάθεση το σύστημα θα επιστρέφει στον υποψήφιο ένα μοναδικό αριθμό δελτίου ο οποίος θα του ανοίγει την εφαρμογή για να διορθώνει τα προσωπικά στοιχεία και τις προτιμήσεις του μέχρι την οριστικοποίηση του δελτίου του. Κάθε υποψήφιος θα έχει τπ δυνατότητα συμπλήρωσης περισσοτέρων του ενός μηχανογραφικών δελτίων επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία. Για κάθε δελτίο που θα συμπληρώνει θα παίρνει κι έναν αντίστοιχο κωδικό. Μετά την είσοδό του στο σύστημα ο κάθε υποψήφιος, αφού θα συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία, την κατεύθυνση, το 6ο μάθημα γενικής παιδείας και τα τυχόν ειδικά μαθήματα που έχει επιλέξει, θα δηλώνει από το μενού έως 2 από τα 5 επιστημονικά πεδία. Η τελική επιλογή Στη συνέχεια θα εμφανίζονται τα Τμήματα του κάθε πεδίου και θα καλείται ο υποψήφιος να τα αριθμήσει (1,2,3...), σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.
Η τελική επιλογή του υποψηφίου θα καταχωρίζεται ηλεκτρονικά στη Μηχανογράφηση του υπουργείου Παιδείας μέσω της διαδικασίας οριστικοποίησης. Η οριστικοποίηση του δελτίου θα γίνεται με την προσέλευση του υποψηφίου στο Λύκειό του.

                                                                                                                      info: ΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: